След Великден интересът към имотните сделки се нормализирал

Имотът е най-сигурната инвестиция в криза, убеден е Ангел Панайотов
11 май 2020 14:01, Анисия Иванова
54
След Великден интересът към имотните сделки се нормализирал
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

След въвеждането на извънредното положение пазарът на недвижими имоти у нас замръзна. Спря търсенето, предлагането и активността. Всички осъзнахме в един ден, че здравето трябва да стои на първо място за всички. Това каза Ангел Панайотов, управител на агенция за имоти "Комфорт Брокърс", в интервю за кореспондента Мария Кордон, излъчено в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов по Bloomberg TV Bulgaria.

"Интересът на клиентите към имотите не приключи, но те поискаха да отложат своето решение. Досега не сме имали досег до такъв тип изпитание и затова повечето хора не знаеха как да реагират", каза още той.

Панайотов коментира, че 2 седмици след извънредното положение ситуацията се промени вероятно заради успокоението, че вече се знаеше какви мерки точно да се спазват.

"Това доведе отново до интерес към недвижимите имоти. Хора, които бяха започнали своето търсене, решиха да го довършат и не се уплашиха от пандемията, спазвайки противоепидемичните мерки. След Великден нещата почти се нормализираха, активността стана добра и търсенето започна да среща предлагане", разказа гостът.

Панайотов обясни, че новото строителство е довело до създаването на нови малки квартали във Варна. "Това успя да регулира цените", допълни той.

По думите му в София това не се е случило по този начин. Ето защо ръстът на цените там е доста по-висок. Поради това крайната цена за апартамент с една и съща квадратура във Варна и София може да е много различна.

Ангел Панайотов отбеляза, че предприемачите във Варна са успели по естествен начин да наложат едно пазарно регулиране на цените.

"Те успяха да достигнат до по-евтина земя, където да построят определена сграда в голяма близост до места, където земята е по-скъпа. Тоест, тези парцели успяха да регулират пазара, така че той да няма такъв ръст на цените, какъвто има в София", уточни Панайотов.

Той посочи, че в морската столица има бум на проектирането на производствени бази, цехове, логистични центрове и други.

По думите му инвестицията в недвижим имот е най-сигурният начин човек да защити спестените си средства.

"Това е така, защото един недвижим имот може да изживее всяка криза. Той не е бързоликвиден, но е дълготраен актив. Инвестицията в недвижим имот може да устои през годините", убеден е Панайотов.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има логика, фактически не е вярно, но логично. Защото безработицата расте и като си безработен не можеш да плащаш наем и за да не плащаш наем си купуваш жилище. И така е логично при ръст на безработицата да се купуват имоти. Още някои месец ще издържи брокера от статия и ще е напълно безработен и той и ще види, че теоретично е логично, но фактически срамна работа няма и ще продължи да оперира с мотиката.
44
2
 
3
 
! Отговори
Батко Асен преди 3 години
Къде е тази земя за жълти стотинки?И аз искам
43
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не знам ама ромски бизнесмени масово купуват къщи и земя в провинцията за жълти стотинки...в същото време етническите българи се втурват да купуват панелни апартаменти в бетонните комплекси в софия и още два-три големи града,вземайки кредит за 30 години.а сега преценете кой българите или ромите инвестират по-умно!
42
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В криза най-сигурно е да имаш налични пари - в кеш или по сметка. И след като имотите ударят дъното да си купиш нещо прилична цена.
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
никой нормален западняк от средната класа не купува жилища кутийки в бетонните джунгли на градовете.само наш бай *** си мисли,че да инвестираш в гипсокартонка в малинова долина е доста престижно.въпросът кой ще се хване на въдицата.провинцията е демографски катастрофирала.остават ромите...но ромите категорично отказват да живеят в апартаменти-искат къщи!
40
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към днешен момент жилище не бих купил. Имам си. Отдавна си играя с фондове, криптовалуди и акции. Жилищата не са доход за мен. От чакащи да паднат цените изплатих вече чудесен апартамент 180м2 с тераси 60 м2 и гледка към Витоша с 3 гаража, финализирам и кредита за къщата скоро. Не съм изненадан, че има кой да купува- доста технологични компании имат невиждан ръст от над 40% за няколко месеца. Служителите на подобни и без това са редовните купувачи, нормално е да чувстват сигурност и да купят.
39
6
 
12
 
! Отговори
Трольо Тролев преди 3 години
До АнонименСкоро ще разбереш реалната стойност на "инвестицията" си и за колко ще я даваш под наем, ако въобще има на кого ;)
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
преди години купих апартамент в панелен блок в младост 1.няма такъв ужас...масово не се плащат сметки,а пощенските кутии преливат от предупреждения за плащане на дължими суми към всичко,което можете да си представите.не се знае кой наемател,кой наемодател,кой собственик-пълна каша.постоянно се мъкнат на горе на долу куфари,нон стоп някой се изнася и нанася...просто ад!сега искам да го продам и да се отървя от него,но почти няма желаещи да го купят!
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости. 🤭
36
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9На наш трольо с двайсетте акаунта гроздето му пак кисело.Като няма смисъл да инвестираш в имот, защо апартамент, купен за 105 евро през 2007г., сега се продава за 200к? Само че пак няма да го продам, имотът сам се изплаща от наем, а теб ще те изчакам хубавичко да втасаш, докато ти притрябват работа, образование, и здравеопазване за деца и внуци.
35
5
 
17
 
! Отговори
Додо преди 3 години
***ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ***
34
5
 
20
 
! Отговори
??? преди 3 години
Защо лъжите с тази статия?
33
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С Платени статии няма да ви тръгне бизнеса, алчни търтеи. Свалете цените с 50% и тогава може да говорим.
32
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересът дали вече са се сринали надутите цени се е вдигнал,а не сделките
31
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименточно така изглеждат покрайнините на сао паоло в бразилия,където живее бедната работническа класа на минимален наем... а в софия това са най-елитните квартали.да не говорим за париж и берлин,където имигрантските райони изглеждат в пъти по-добре от изток,борово и лозенец...
30
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имотите ,няма да се сринат с 30% , ще се сринат поне с 50 %
29
3
 
25
 
! Отговори
Комисион преди 3 години
Хайде, че не останаха. ТОП МЯСТО, на 15мин пеша от бъдеща метростанция и на 5 мин от Факулетету. ЛУКС, акт 16 2030
28
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МенНа повечето талибани в нашата родина S&P500 не им говори нищо, за това си мислят, че да инвестираш в имот с ипотека и да го отдаваш под наем е турбо печеливша инвестиция.
27
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как може да пускат такива стаии ,смятат хората за *** ! В държави като Германия Испания, Франция , Италия , САЩ и др , вече има спадове с по над 30-40 % , обаче панелката в Люлин , Младост, Обеля държи цена , че даже и може да поскъпне ....В другите държави сигурно нямат експерти , не правят анализ на пазара , а нашите тук как определят цените - на ръка ли гледат ? Същата работа е с колите . В Англия отчитат спад от 99.7 % , обаче нашите джамбази написали едни големи цифри ,абе майтап
26
4
 
13
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Най удачната инвстиция не е имот а S&P500. 27% нагоре след кризата. Имотите са надолу. Точка.