Бъдещето на търговците с магазини в моловете - фалит

Не работят, но плащат наеми и сервизни такси
45
Бъдещето на търговците с магазини в моловете - фалит
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В писмо на Българската стопанска камара до премиера Бойко Борисов се настоява за цялостното възстановяване на дейността на моловете. От началото на извънредното положение там работят само аптеки, офиси на банки и хранителни магазини. 

Още по темата

"При затворени магазини сме принудени да изплащаме наеми и сервизни такси", обясни Стефка Такева, представител на верига магазини, която има обекти в моловете, пред БНР.

Според нея засега няма опция за договаряне, когато магазините отворят, например след месец.

От два месеца върви кореспонденция с мениджърите на моловете, които предлагат на търговците отложени плащания, след като дейността им отново стартира.

"Би трябвало институциите да се застъпят за нас. Даваме хляб на много хора“, коментира Такева и отбеляза, че би могло да се мисли например за намаление на такса смет и данък сгради, които също се фактурират в момента.
"Когато са ни затворени магазините, би трябвало поне да нямаме разходи за самия обект", изтъкна тя.

За момента само 2 мола в София са се съгласили да не се плаща наем, но искат пълния размер на сервизните такси, посочи Стефка Такева.

За да може бизнесът да рестартира, трябва да има адекватни условия, след като отворим, смята тя.

По думите й пред голяма част от търговците перспективата е фалит.

„Има такива, които не издържат финансово и са се преориентирали да търсят магазини по улиците“, призна Такева.

„Някои от обектите предпочитат да изпратят служителите си на борсата, защото „мярката 60/40 не работи, когато магазинът ти е затворен и нямаш никакви приходи“, поясни тя.

Относно общата климатична и вентилационна система в моловете Такева смята, че държавата е трябвало да им постави изисквания за промяна в тази насока като противоепидемична мярка и е трябвало това да се случи през периода, в който са затворени. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Хайде стига с тия търговци .Други работещи хора няма ли в тая държава.Мрънкала ненаяли се.
38
3
 
8
 
! Отговори
търговец в мол преди 3 години
девиз - одери кожата на клиента и му я продай
37
2
 
3
 
! Отговори
Кашона преди 3 години
Събрали сте се само форумни плъхове, кой от кой по ***!
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АБВ може би искат справедливост както е в Европа, всички са освободени от наеми докато бизнеса им е засегнат това важи и за мола ако има кредити му ги разсрочват и готово! Но в европейските държави собственици не са мал()умни мутри а и държавите им не се управляват от тъпаси комунисти!
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ МИ ПУКА ни за молчета ни за борчета.Който се проваля ще фалира !!!Предприемачеството носи и риск.Това не ви е баница та "Режи па яж".Който изгори значи гори и да идват следващите ...........балъци.
34
3
 
14
 
! Отговори
АБВ преди 3 години
Всъщност какво искат наемателите на магазини в моловете? Държавата - всички ние да им плащаме наемите, сервизните такси и каквото още им искат собствениците на моловете? Те имат договорни отношения със собствениците и да предоговорят наемите си! А ако наемодателите не искат, да освобождават магазините и да си търсят други. Само, че те се надяват скоро да отворят моловете, в тях пак да стане гмеж и снобарите отново да се хвалят един на друг какво са си купили от молчето!
33
2
 
9
 
! Отговори
1122 преди 3 години
Фалит и да ги правят офис сгради, *** тъпата история са тия молове, а зимата са си живи инкубатори на вируси.
32
0
 
12
 
! Отговори
Киро Фадромата преди 3 години
Кога ще ги събарят, та да идвам да разчиствам, че нещо я поокъсах с кинтите ?
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата, държавата, държавата....ами то няма такава, има един човек, които решава всичко....
30
3
 
23
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Фалирайте бе, мрънкащи търтеи, изпрали пари от дрогата,хич не ми липсвате
29
1
 
11
 
! Отговори
Смешко преди 3 години
НАЛИ МОЛОВЕТЕ СА НА БСП -МУТРИ КАК НЯМА ПЛАЩАТЕ !!!!!!!!!!!!
28
2
 
9
 
! Отговори
Катето преди 3 години
Сега. Мила е лайфстайл не е само да копуваш. Изкарвам си с приятелки и охажори по цял ден в Парадайс цената. Кафета, Хепи, Саса, а у, кина. Понякога и си и копувам или ми копуват гаджета по някоя дрешка. Вътре е хубава атносферата има си и фризийорки и маникюристки и не ми са налага да пътувам между сички ангажименти. И в моловете ходят по успели хора и над средна класа няма *** и се едно не си в балгария
27
2
 
4
 
! Отговори
ЛЛ преди 3 години
Важно е, че Механджийски ни плаши от екрана! Фалитите са на заден план!
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не може да не плащат в България моловете са на мутрите и плащането е задължително дори и да не работят магазините даже нямат право и да напускат . В Европа не е така но в републиката на мутрите рушветчии велики българи е по- различно, държавата е тяхна
25
2
 
7
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 12 - кво рече? Ти си типичния екземпляр който не се труди да върви напред, а иска тези около него да затънат. Да ти кажа, доста хора работят и по тези магазини. Като фалират, ще цъфне. Обаче ти е много трудно да надхвърлиш еснафската злобица. Нема що.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7При едно затваряне хиляди хора ще останат без работа.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко до седмица, две Баце ще разреши да ги отворят.Изборите наближават и трябва да се пазаруват гласове. За съжаление на твърде висока цена за народа.
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Има хора пазаруващи неща от моловете.Все пак в много бг градове има много магазини тип втора употреба и ако не погледнеш че продават такива дрехи може да хвърлиш пари на вятъра за някоя скъпа дреха, която да е втора употреба, а в мола всичките стоки са нови.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20В моловете има маркови магазини.Това не ти е битак където има някакви китайски ментета.Но един човек в момента може да провери в интернет и да си закупи от някой сайт същата стока на по-ниска цена пък ако иска да я пробва в мола и да си излезе.
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много са прости с това спиране на климатиците навсякъде. И от къде ще влиза въздух в тия сгради без отварящи се прозорци при спряна вентилация? Това не са само молове, но и офиси. Мор жега и застоял въздух - просто супер. Как да дишат 1 и съща гадост всички хора в помещението с часове ще ги спаси от нещо не ми е ясно. Най-много да изпоприпадат. Типична разумна мярка "от нашите".