Най-големият удар от коронавируса понесоха държавните болници

Те понесоха най-големите здравни и финансови рискове
27 май 2020 22:30, Нели Христова
10

Според депутатът от ВМРО д-р Калин Поповски, най-големият удар в борбата срещу COVID-19 са поели държавните болници.  За тях рисковете, било то здравни и финансови, били най-големи.

"Не съм си представял, че през 21 век ще дойде заболяване, което ще порази целия свят. Нито една здравна система не може да е подготвена. Тази пандемия предизвика струпване на огромен брой пациенти в болниците", каза д-р Калин Поповски в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че държавните болници са поели големия удар от рисковете за персонала, а също и финансовия.

"4-5 до 10 пъти по-скъпо излиза един пациент от това, което плаща Касата. Даренията бяха към големите болници", посочи народният представител.

По думите му за България има две новини - хубава и лоша, които са свързани с коронавируса.

"Хубавата е, че ние останахме с един от най-ниските проценти на заразоносителите. В болниците по последни данни има около 300 човека. Вирулентността в България се оказа, че не е чак толкова висока. Доц. Мангъров това го предвиди в началото. Два месеца в това извънредно положение обаче удари икономиката. Лошата е, че се движим постоянно около 11% на заразени от медицинските кадри", коментира д-р Поповски.

Според него, ако извънредното положение беше продължило повече от 2 месеца, можело да се стигне до драматични актуализации на бюджета в средата на годината.

"Когато човек се разболее, той получава увреждания в различни системи. Може да останат трайни увреди в организма за години напред", oтбеляза депутатът от ВМРО.

Той добави, че за някои видове работници карантината отпада, както и за българи, които пристигат от Европа и идват за по-малко от 7 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корона е гарантирана смърт Не е преминаваща грйп
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само 3-*** депутати се разболяха затова.Я да го бяха изкарали всички,ама по държавните в мизерията да видят как е,тогава дали нямаше да се сетят да гласуват някои закони в здравеопазването?!Те за бензина се залетяха,а колко цени трябва да се регулират в медицински изделия и лекарства доплащани от пациента?!Не им пука те са на държавна издръжка от нас.Трябва да се оеднаквят и заплатите на лекарите без значение каква специалност практикуват.До вчера вирусолозите ги гълчахашефовете ,че са на загуба.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заразените по света към днешна дата са 0.07% от населението на Земята и това е ПАНДЕМИЯ. Аре мирясаете, че народа измря от рак от началото на годината 3.330.847, от COVID-19 - 356 556
3
2
 
15
 
! Отговори
ДО 4 преди 3 години
300 Болни , това е НИЩО - В България има 350 Болници ???Колко се Заети ?А Здравната Каса плаща и на Затворените Болници - хората Умират .
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Удар? 300 болни на 7 милионна държава? А това, че практически друго не лекуваха през това време? А един месец без планови операции? Вие бъзикате ли се?
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Fake news.