Печалбите на банките паднали с почти 100 млн. лева през април

Активите на банките обаче растат
31 май 2020 13:14, Петя Славова
18
Печалбите на банките паднали с почти 100 млн. лева през април
Снимка: БГНЕС

Печалбата на банковата система се равнява на 356 млн.лв. към края на април 2020 г. Това е с 98 млн.лв. по-малко спрямо същия период година по-рано, показва статистиката на Българска народна банка (БНБ).

Активите на банките обаче растат. На месечна база е налице увеличение от 683 млн. лв., като те достигат 115.8 млн. лв. Според експертите от БНБ причина за ръста е по-големият брой депозити и увеличилият се собствен капитал в банковата система. Депозитите се равняват на 98.2 млрд. лв. към края на април, което е ръст от 658 млн. лв. Домакинствата продължават да кътат пари в банката – спестените средства са с 561 млн. лв. повече.

Нарастват и средствата от кредитни институции (97 млн. лв. ръст) и тези отнефинансови предприятия (62млн. лв. ръст). Преобладават депозитите в лева (57.1% дял) и тези в евро (34.4%). Най-малко са депозитите в други валути – 8.5% дял, предаде "Монитор".

Ресурсът от други финансови предприятия обаче намалява с 58 млн. лв., както и този от сектор държавно управление, който е надолу с 4 млн. лв.

Данните на БНБ сочат още, че собственият капитал в баланса на банковата система се повишава със 131 млн. лв. спрямо края на март и достига 14.7 млрд. лв. към края на април 2020г. Растежът се дължи на увеличените през месеца внесен капитали печалба.

Ликвидният буфер в края на април е 28 млрд.лв.

През април брутните кредити и аванси се увеличават с 573млн.лв.  до 94.9 млрд. лв. Кредитите и авансите за централни банки нарастват със 700 млн. лв. на месечна база, а тези за кредитни институции– с 39млн.лв.

В брутния кредитен портфейл на банковата система е отчетено месечно намаление със 166 млн.лв. до 66. 9 млрд.лв. Кредитите за нефинансови предприятия намаляват с 290 млн. лв., а тези за други финансови предприятия се увеличават със 104 млн. лв.. Кредитите за домакинства и за сектор „Държавно управление” нарастват със съответно 16млн. лв. и с  4млн.лв.  Във валутната структура на кредитите и авансите позициите в левове са 59.9%, тези в евро–35.9%, а в други валути–4.2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Константин преди 3 години
Масите от хора дали вярват на това? Аз не вярвам на тази статистика.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банките тихомълком вдигнаха таксите си !!!от криза уж са имаме 11 нови милионери за повече от 2 месеца
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
банките са създадени за да ограбват хората,обществото спокойно може да съществува и без тях,те са финансов ***,изкуствено вкаран между финансовите отношения на граждани и фирми,има само една полза-по-безопасна размяна и транспорт на пари,хиляди години ги е нямало,появиха се последните 200г и вече завладяха повечето имущество на света,много от него е в техни ръце,без да са произвели или направили нищо,само като дърпат проценти и такси от всичко
13
1
 
5
 
! Отговори
Don преди 3 години
Нека малко и крадците да обеднеят,макар,че за банка ДСК не виждам как ще са на загуба,те просто не спират да мамят и да грабят.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ъх , дайте да им съберем пари , няма да ги оставим така ,в тежко положение ..май много станаха -на тях ,на леускиту , на хотелиери , ресторантьори ,бензинаджии..ама ще се справим- с малко ,но от сърце
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВЪПРОСнапълно съм съгласен с теб,ако имаше такава банка щях да си държа парите там,защото е по-добре да правя държавата богата,отколкото някой банкер,но трябва да е напълно независима от политическия апарат,не трябва да изпълнява заповеди на никой политик и да има регулации
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в недалечно минало да имаш пари в банка носеше доходи,сега носи разходи,га ти зимат парите не взимат такса,че ги броят,а когато ти ги дават хоп таксичка,щото вече са техни,не са твои,за да вземеш уж твоите си пари-такса броене,потдръжка сметка-такса,вкарваш пари по сметка на институция в същата банка-такса.Преди да задължат предприятия и хора,всички разплащания да минават през банките нямаше такова нещо,бързо се овълчиха,като си прокараха закона,мечтата им е да няма пари в брой,да е всичко в тях
9
1
 
8
 
! Отговори
до 9--ояден банкер преди 3 години
Абе щее имат да вземат ,като отменят ,,вечния длъжник,,хората ще си отдъхнат ,а и малко конекторчетата да намалеят.....
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Печалбата от грабежите спадат но активите от имоти на ограбени длъжници растат.
7
9
 
6
 
! Отговори
ояден банкер преди 3 години
Никой не ви краде. Сами сте си подписали договорите за кредити. Га взимахте парите, ни ривахти. Сега ще връщате. Имате открита разплащателна сметка? Ще плащате такса за нея. Ще плащате такса за всяка банкова услуга. Безплатен обяд няма.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова ли много ни крадат та за един месец далаверата намаляла със 100 милиона лв.
5
1
 
3
 
! Отговори
do 1 преди 3 години
един заврян зет реши да раздаде всичко и го направи, скоро трябва да бъде изправен пред съда.
4
2
 
16
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
Живи да го ожалиш ,горките !! Да кандидатстват за 100 на 0 , и шайката ще им даде !
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още може..
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама трябва да съжаляваме банките ли? Италианските представители вече вдигнаха месечните такси така че са на още по-голяма далавера!
1
7
 
22
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Кога Правителството на България ще направи БАНКА ?Всяка Държава в Света има Национална Банка която приема Депозити на Граждани - дава Кредити с 0 % лихва .