ГДБОП спря сайта www.spiralata.net

Претърсени са четири адреса - в София, Варна и с. Лесковдол
Обновена: 3 юни 2020 15:20 | 3 юни 2020 14:50, Анисия Иванова
91
ГДБОП спря сайта www.spiralata.net
Снимка: МВР

ГДБОП спря противоправно разпространение на литературни произведения в Интернет, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията на специализирания отдел "Киберпрестъпност“ на ГДБОП и служители на сектор БОП във Варна е проведена през изминалата седмица.

Действията им са осъществени под ръководството на Софийска районна прокуратура в София, Варна и обл. София. Извършени са претърсвания и изземвания на четири адреса в София, Варна и с. Лесковдол, Софийска област, в хода на които са събрани доказателства за осъществената престъпна дейност по НК.

В резултат на проведената операция достъпът до интернет сайт www.spiralata.net, използван за противоправното деяние, е преустановен, прекратено е и незаконното до този момент разпространение и достъп до редица литературни произведения, обекти на чужди авторски права, като:

"Физика на невъзможното“, "Паралелни светове" и „Бъдещето на човечеството“ от Мичио Каку; „Магията на подреждането“ от Мари Кондо; „Кратка история на времето“ от Стивън Хокинг; „По-кратка история на времето“ от Стивън Хокинг и Ленард Млодинов; „Седемте духовни закона на успеха“ и "Спонтанното удовлетворение на желанията“ от Дийпак Чопра; „Боговете още са тук“ от Ерих фон Деникен; „Отровните родители“ от Сюзън Форуърд; „Бягащата с вълци“ от Клариса Пинкола Естес; "Селестинското пророчество" и "Десетото откровение“ от Джеймс Редфийлд; "Лечение на организма със собствени сили“ от Сергей Филонов и други.

В рамките на разследването е установено, че сайтът е предоставял възможност на посетителите за безплатно сваляне в електронен формат на всяко едно от качените в него произведения, преведени на български език.

От ГДБОП съветват гражданите при наличие на интерес към дадено литературно произведение да използват  интернет страниците на съответните издателските къщи, притежаващи права за разпространение. Това от своя страна гарантира на онлайн потребителите високо качество на търсената услуга, както и избягване на възможността за заразяване на компютърната им конфигурация със зловреден код при изтегляне на файлове от случайни интернет сайтове.

През последните три години страната ни бе извадена от негативния наблюдателен списък „Специален 301“ на Департамента по търговия на САЩ като резултат от координираните съвместните действия между МВР и Прокуратурата за противодействие на този вид престъпна дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
42
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Голямо героиство са извьршили - трябва ли да рькопляскаме сега от балконите като сьс медиците от втора градска дето се изнетоха като *** като стана дума да лекуват хора
60
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чета за какви заглавия става дума, чак ми се доплаква...
59
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скандинавците направиха пиратска партия и я вкараха даже в европарламента. Тукашното европейско развитие им пускат заповеди не от ЕС, а от САЩ. Че и граждани били. Типични колониални роби.
58
0
 
37
 
! Отговори
Цигания преди 3 години
Намалихме ддс за книги и са дай да избием рибата!! Схемаджии колко сте ясни!
57
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A пари откъде за легални сайтовеТук ни режат отвсякъде финансово
56
0
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Те и на мен постоянно ми блокират профила във фейсбука заради опллюване на шведите и снимки на Адоф Хитлер
55
59
 
3
 
! Отговори
Стига сте мрънкали преди 3 години
ЗАКОНА Е ЗАКОН ---ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВА!ЩОМ НЕ Е СПОРЕД ЗАКОНА , КОЗИРУВАШ И СЕ ПОДЧИНЯВАШ!АНАРХО -КОМУНИСТИ , НЕ НИ ТРЯБВАТ!
54
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кога България ще направи списък със сайтове в САЩ които да бъдат свалени там?
53
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О да, и да не забравяме разни смс-и и комикси, които не представляват интерес за прокуратурата. Обаче - "кратка история на времето"? Как, това е чудовищно посегателство над интелектуалния труд и трябва да бъде озаптено. На принципа пуд умора няма. Утре сигурно пак ще ни облъчат с новина, че са хванали ключов наркопроизводител тинейджър, гледащ едно растение на балкона си.
52
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, добре че са ГДБОП да се грижат за духовното ни израстване. Иначе не знам. Има един чужд сайт, от който си свалям книги, жив и здрав да е. В амазон също правят промоции - книги за по 1 долар. Всичко което да лиши хазната от данъци е добре дошло. Такива като боп и каскета не трябва да получават заплати от нашите пари. Защото не защитават нашите интереси. На черноморието правят подпорни стени със стаи, тия се занимават да спират спиралата.нет. Представяте ли си глупост!
51
2
 
38
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
Да живеят Арена и Замунда :D :D :D
50
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е сега народът вместо да чете Стивън Хокинг требва да гледа сапунки Не ви е срам!
49
2
 
42
 
! Отговори
Ех преди 3 години
Аман от нафукани "интелектуални собственици" ! Исус дали е искал да му се плаща за Новия завет ?!
48
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
цитираните книги са все на издателството с начална буква Б и последна Д)))не им е за първи път да пращат "биячи"
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Какво правим? И разпадащи се книжни тела, още преди да си прочел книгата. За разлика от всички стоки, не можеш да върнеш некачествено произведена книга.
46
4
 
2
 
! Отговори
немеца преди 3 години
До Torrent ForeverНе си напълно прав. Зависи колко е либерална държавата. В Испания нямаш грижи, но в Германия ако изтеглиш филм или музика, бъди готов веднага да ти скочат адвокати. Аз имам личен приятел който се наложи да плати 1000 евро за един албум.
45
1
 
4
 
! Отговори
да де преди 3 години
60 416 666 лева без ДДС са предвидени от Министерския съвет за софтуерни ъпдейти на администрацията. Това става ясно от обществената поръчка, публикувана на сайта на Агенцията по обществените поръчки.Колосалната сума ще бъде дадена за безсрочни лицензи на операционните системи на Майкрософт, които ще излизат в бъдеще, макар все още повечето да не съществуват. Засега правителството ще си уреди правата върху 96 000 копия от Windows 8, който вече може да се изпробва от всеки в своята бета версия.Това ще ни осигури и Windows 9, и Windows 10 и каквото излиза занапред, казаха за OFFNews от М
44
2
 
26
 
! Отговори
Немеца преди 3 години
Принципно разбирам комерсиалния интерес и на творците и на издателите. Но книги има и в библиотеките. Ако отида до библиотеката и взема една книга да я чета оттам, какво ще се случи? Библиотеките извършват ли пиратска дейност? Не са ли електронните архиви всъщност едни електронни библиотеки?
43
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много от книгите излизат със закъснение в България. Това е най-големия проблем на издателите......И друг голям проблем на издателите е че започват една поредица, продават първия том и не издават следващите.Много мразя така. Е това ме принуждава да тегля. Иначе бих си купила. Имам например дълъг списък с книги, които искам да прочета, но или "продуктът е спрян от продажба и не се очаква в близко бъдеще", или изобщо не се преиздава.Кво правим?М?
42
0
 
14
 
! Отговори
бай Миле преди 3 години
До Анонимен Алкохолик"Интересно ми е в държавните учреждения и в ГДБОП какъв Уиндоус ползват. Дали си купуват или е пиратски?"Всъщност са оригинални, лицензирани... и както всяка друга държавна поръчка - на неколкократно завишена цена. Вземи си пуканки и потърси в ггл "държавна поръчка уиндоус"