ГДБОП спря сайта www.spiralata.net

Претърсени са четири адреса - в София, Варна и с. Лесковдол
Обновена: 3 юни 2020 15:20 | 3 юни 2020 14:50, Анисия Иванова
91
ГДБОП спря сайта www.spiralata.net
Снимка: МВР

ГДБОП спря противоправно разпространение на литературни произведения в Интернет, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията на специализирания отдел "Киберпрестъпност“ на ГДБОП и служители на сектор БОП във Варна е проведена през изминалата седмица.

Действията им са осъществени под ръководството на Софийска районна прокуратура в София, Варна и обл. София. Извършени са претърсвания и изземвания на четири адреса в София, Варна и с. Лесковдол, Софийска област, в хода на които са събрани доказателства за осъществената престъпна дейност по НК.

В резултат на проведената операция достъпът до интернет сайт www.spiralata.net, използван за противоправното деяние, е преустановен, прекратено е и незаконното до този момент разпространение и достъп до редица литературни произведения, обекти на чужди авторски права, като:

"Физика на невъзможното“, "Паралелни светове" и „Бъдещето на човечеството“ от Мичио Каку; „Магията на подреждането“ от Мари Кондо; „Кратка история на времето“ от Стивън Хокинг; „По-кратка история на времето“ от Стивън Хокинг и Ленард Млодинов; „Седемте духовни закона на успеха“ и "Спонтанното удовлетворение на желанията“ от Дийпак Чопра; „Боговете още са тук“ от Ерих фон Деникен; „Отровните родители“ от Сюзън Форуърд; „Бягащата с вълци“ от Клариса Пинкола Естес; "Селестинското пророчество" и "Десетото откровение“ от Джеймс Редфийлд; "Лечение на организма със собствени сили“ от Сергей Филонов и други.

В рамките на разследването е установено, че сайтът е предоставял възможност на посетителите за безплатно сваляне в електронен формат на всяко едно от качените в него произведения, преведени на български език.

От ГДБОП съветват гражданите при наличие на интерес към дадено литературно произведение да използват  интернет страниците на съответните издателските къщи, притежаващи права за разпространение. Това от своя страна гарантира на онлайн потребителите високо качество на търсената услуга, както и избягване на възможността за заразяване на компютърната им конфигурация със зловреден код при изтегляне на файлове от случайни интернет сайтове.

През последните три години страната ни бе извадена от негативния наблюдателен списък „Специален 301“ на Департамента по търговия на САЩ като резултат от координираните съвместните действия между МВР и Прокуратурата за противодействие на този вид престъпна дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последният абзац от дописката казва всичко. Не ми се иска да влизам в грозното противоборство Изтока срещу Запада, но всеки четящ човек знае колко много онлайн библиотеки има в Русия и там това ако се случи....Всеки народ си заслужава управниците.
20
0
 
1
 
! Отговори
човек преди 3 години
До Издател Слушам тук ,то си излиза реклама ,ама милицията нищо няма да вземе :-))
19
1
 
15
 
! Отговори
аа преди 3 години
До 23:Наистина сте прав. С книгите не е като с филмите или компютърните игри. Аз ползвам например сканирана версия евентуално да видя дали ме грабва книгата. Няколко страници са ми достатъчни и ако ми харесва си я купувам. Не само от солидарност към издатели и писатели, но и защото книгата трябва, както се казва, "да мирише на хартия".
18
0
 
14
 
! Отговори
човек преди 3 години
Някои книги наистина са толкова стари ,но... Мисля ,че времето е друго и тези които имат иск към сайта или авторите лично имат популярност полза от това .Лично съм си закупил няколко книги от автори след като съм прочел и прегледал една . Това е известна форма на реклама. Днес познанието и информираността какво да четем не става с кратки резюмета по книжарските сайтове . Ако тези книги обаче се дърпат и размножават - това е друго. Макар ,че излизат пак същата цена... За кокошка няма прошка !
17
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
Интересно ми е в държавните учреждения и в ГДБОП какъв Уиндоус ползват. Дали си купуват или е пиратски?
16
2
 
11
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Я не сам чел книги, па те-моам са подписвам и да крадна....
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От КАТ отвърнаха, че МВР е заловен и ще престои в ареста за неопределено време до изясняване обстоятелствата по проникването му в страната.
14
0
 
27
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Сега тези произведения ще се редактират и сайта ще бъде възстановен. Който е чел Оруел знае за какво пиша , а за феновете на Винету ще си остане енигма
13
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не вземете да проверите милите ви издателства за какъв тираж плащат АВТОРСКИ ПРАВА и какъв тираж реално издават. От как дойде демокрацията аз книга с упоменат тираж в нея не съм си купила.
12
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Номер 10, Тези, които са написали книгите и тези, които са ги издали имат права над тях и едва ли биха искали да се разпространяват безплатно. Все пак щяха да се подаряват в книжарниците, нали така?
11
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въобще четенето е особено страшно престъпление...особено днес.Точно пък тоя сайт с какво ви притеснява))Дийпак Чопра се е оплакал от загуби от книгите му в България?Бас хващам, че моралистите от ГДБОП идея си нямат какво пише в книгите, качени във въпросния сайт,...или в която и да е книга.
10
0
 
27
 
! Отговори
АЗ преди 3 години
"ГДБОП препоръчва ..." - от кога ГДБОП е рекламен агент на "съответните издателски къщи". Че и така щели сме да имаме "високо качество на услугите", и някакви други подобни платени глупости. Така нареченото "авторско право", отдавна не е "авторско", не трябва да е "право", и не защитава авторите от нищо. Отдавна цялото "право" е минало в ръцете на издателите.
9
1
 
12
 
! Отговори
Базята преди 3 години
Аз го отварям, не знам какво са спрели... звучи ми като реклама, не бях го чувал тоя сайт, а сега се наложи да го посетя
8
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е битка с вятърни мелници. Въпрос на време е голяма част от качените издания да се появят отново в интеренет.
7
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Оправихте у тая държава.Четящите са най-големите крадци и измамници.От новината за тази героична акция дори коментари не можете да съберете....Добре че не горите книги, но действията ви се доближават до това....
6
3
 
21
 
! Отговори
Замислен преди 3 години
Честно, не бях и чувал за този сайт. Но тепърва ще следя с внимание кога ще се появи. Въпреки тъпите заглавия.
5
37
 
4
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 3 години
Че кой чете още книги, още повече и такива като тези за изкукали?
4
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До petrovПърво се виж тебе си.
3
4
 
29
 
! Отговори
petrov преди 3 години
*** ченгета - тикви-селяци
2
11
 
22
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Това защо е новина ? Сигурно сайта е имал 5ма "клиенти" ...