ИДИЛ се прегрупира, иска нови територии във време на пандемия

Целта е да възобнови терористичните си операции
3 юни 2020 20:50, Анисия Иванова
15
ИДИЛ се прегрупира, иска нови територии във време на пандемия
Снимка: БГНЕС

Експертите предупреждават, че Илсямска държава се прегрупира и се опитва да завладее територии, за да възобнови своите терористични операции. Нестабилната политическа и икономическа ситуация в Близкия изток създаде възможност на Ислямска държава да се прегрупира в Сирия и Ирак. Това каза Христо Петров, журналист, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"В ситуацията на пандемия Ислямска държава прегрупира и финансовите си ресурси. Тя много усилено прехвърля своите авоари в криптовалути. Говорим за 350 млн. долара. Така Ислямска държава финансира терористичните си операции", допълни Петров

Той коментира, че ако този финансов ресурс не бъде конфискуван, той ще бъде използване за терористични действия.

"Ислямска държава претърпя огромни териториални поражения в Сирия. Поради това тя промени подхода си и се изтегли към други конфликти. Тя се възражда по друг начин и нейните територии се увеличават", смята журналистът.

Петров отбеляза, че в момента в Сирия 65% от териториите се контролират от правителствените сили на президента Башар Асад, а 25% са под контрола на кюрдските части, които са подкрепяни от САЩ.

"Около 86% от населението е доведено до тотална бедност. 500 хил. деца не посещават училище. Във финансово измерение войната доведе до огромни загуби. Военните разходи бяха увеличени за сметка на социалните разходи", даде за пример той.
 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Значи е време западът да налее още пари в идил.Нищо ново.
9
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Каква е тази бронирана кола? Да не би янките да са подарили на идил няколко от тези, щот подарените от холандците пикапи тойота са си изминаха километрите?!
8
2
 
10
 
! Отговори
Изтъркана новина преди 1 година
Идил се прегрупира за кой път?Нали вече му пяха опелото и там останаха само наемниците на американците - да пречат на Сириййсия народ да да си оправи държавата и да охраняват каражбите на петрол от работодателя си.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Модата на корона вируса отминава време е да се върне тероризма. Все пак новините трябва да живеят
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пуснете им на тия ковидче ама още по-смъртоносно от това и гледайте сеир как един по един ще се заразяват и ще мрат като мухи. Само биологично оръжие може да ги унищожи до крак.
5
1
 
8
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА: Турците са превзели Международното летище във Либия? Голяма радост, дума няма. Не е зле да почерпиш махалата.
4
4
 
5
 
! Отговори
?Ъ... преди 1 година
ЧАККАЙТЕ БЕ!Нали Бай Дончо и дружината му три-четри пъти обявиха че са унищожили ИДИЛ ??!Пак ли изкараха плашилото с *** на предна линия? Пак ли краварите искат да пават зулуми в срения изток, че го закъсаха у дома а?!?
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААСмей се,сега като дойдат кюрдите,да не си тръгнете от Либия и да дойдат французите?И без това северна Африка е била френска и руска тритория на влияние
2
0
 
7
 
! Отговори
Митю очите преди 1 година
Много пари наливат някои там...искат войни,тероризъм и кръв...И не ги интересуват деца,възрастни и мирни хора И ако се махнат от Сирия,пак ще настъпи мир и спокойствие.
1
5
 
11
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
идил даеш ги създадоха САЩ и ЦРУ