Регистрират лица, пристрастени към хазарта

Няма да ги допускат до игри
6 юни 2020 08:05, Петя Славова
27
Регистрират лица, пристрастени към хазарта
Снимка: БГНЕС

Предвижда се регистър на лицата, които не могат да бъдат допускани до игри, а желаещите да се самоограничат ще може да се обърнат към агенцията за желанието си да не бъдат допускани в такива обекти. В публичен регистър пък ще влязат всички организатори на хазартни игри. Това предлагат депутати от ГЕРБ с проектозакон за изменение и допълнение на Закона за хазарта, съобщава "Монитор".

Освен това се предвижда Комисията по хазарта да се превърне в Държавна агенция по хазарта, която да е специализиран орган към правителството. Въвеждат се изисквания за нейния председател. Той трябва да има магистърска степен по право, икономика, информатика, математика, физика, инженерните или информационните специалности. Освен това, той трябва да има и не по-малко от 10 години опит по специалността си.

В текста е записано , че дружествата с ограничена отговорност и фирмите с поименни акции ще може да организират хазартни игри. След последните промени държавата също влезе в списъка с условието, че игрите са единствено за подпомагане на спорта, културата, здравеопазването, образованието и социалното дело. С измененията, внесени от ГЕРБ, държавата ще може да организира игри онлайн в игрално казино.

Според мотивите на вносителите така по-голяма част от националния доход ще остане в страната, а дължимите данъци от Закона за корпоративно подоходно облагане и таксите по Закона за хазарта ще може да влизат в бюджета.

Създават се и нови членове за т. нар. "Отговорно залагане". Те принуждават казината да предупреждават от опасността от възникване на хазартна зависимост. Това ще стане чрез редица мерки като поставяне на видимо място на съобщение за опасността от подобна зависимост и как може да се лекува тя.

Припомняме, че в края на януари тази година финансовият министър Владислав Горанов предложи подобен текст за Национална агенция по хазарта, която да бъде към министъра на финансите. В текста също се предлагаше регистър на лицензираните организатори. Вчера стана ясно, че от НФСБ са публикували свои предложения за изменения в закона, при които до края на 2025 г. да бъдат закрити всички казина. Очакванията са постепенно да бъдат затворени 638 казина и игрални зали. Те ще може да работят единствено в националните курорти и в петзвездните хотели. Освен това, ще се разрешава да бъдат разположени и в районите около граничните пунктове, за да се възползват и чужденци от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хазартът е особено опасна зависимост, а у нас не се признава и не се работи с хората.
3
2
 
61
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Добре, а нapкoмaните не ги регистрирайте, това не е опасна зависимост. 02200
2
1
 
46
 
! Отговори
Събудиха се преди 3 години
Добро утро днес бг.
1
3
 
42
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Това и аз го правех !!!