Сблъсъци на протестите в Лондон срещу расизма

Хиляди демонстранти се събраха и в германски градове
Обновена: 6 юни 2020 22:46 | 6 юни 2020 22:46, Веселина Йорданова
146
Сблъсъци на протестите в Лондон срещу расизма
Снимка: БГНЕС

Протестиращи в Лондон срещу смъртта на Джордж Флойд при полицейски арест в САЩ и расизма като цяло влязоха за кратко в сблъсъци с полицията днес, предаде Ройтерс.

Демонстрациите в центъра на британската столица събраха хиляди участници. Те до голяма степен преминаха мирно.

Още по темата
Малък брой демонстранти обаче започнаха да замерят с бутилки служителите на реда близо до резиденцията на премиера Борис Джонсън. Те бяха отблъснати от конна полиция.

Преди това над 1000 демонстранти преминаха покрай посолството на САЩ, блокирайки трафика.
Хиляди протестиращи изпълниха площада пред британския парламент. Някои от тях държаха плакати със станалия емблематичен надпис "Животът на чернокожите има значение".

В Швейцария хиляди демонстранти срещу расизма излязоха по улиците на столицата Берн и други градове, предаде ТАСС. Протестът в Базел събра около 5000 участници.

В Берн бе проведена седяща стачка на площада пред гарата. Няколко десетки демонстранти си сложиха на лицето медицинска маска с надпис "Не мога да дишам" - последните думи на Джордж Флойд, чийто врат бил натиснат с коляно от бял полицай, преди да почине.

В полската столица Варшава, протест срещу расизма събра 1000 участници, много от които младежи, облечени в черно. Към тях се присъедини с маска на лицето кандидат-президентът на левицата Роберт Бедрон, предаде Франс прес.

Десетки хиляди демонстрираха днес в градове в Германия срещу расизма и полицейското насилие и в знак на солидарност с афроамериканеца Джордж Флойд, починал при ареста си от бял полицай в САЩ, предаде ДПА.
По данни на германската полиция на площад "Александерплац" в центъра на столицата Берлин са се били събрали 15 000 души, въпреки че за проявата са били регистрирани само 1500 участници.

Органите на реда са призовавали присъстващите да спазват безопасна дистанция и да слагат предпазни маски заради коронавируса. Проявата, съпътствана от мълчание от 8 минути и 45 секунди (времето, през което полицаят е притискал с коляно врата на Флойд), е приключила без сериозни инциденти след няколко часа.
В Мюнхен митингът събра 20 000 човека - десет пъти повече от заявените от организаторите 2000 участници. Проявата премина мирно с незначителни инциденти. Във Франкфурт демонстрантите бяха 8000.

В северния град Хамбург, където митингът събра 14 000 човека, полицията разгони в края му със сълзотворен газ група агресивни демонстранти, хвърлящи пиротехнически средства. При друг инцидент полицаите са използвали водно оръдие срещу протестиращи, които хвърляли по тях предмети. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
8
 
! Отговори
Относно расизма преди 3 години
Както за тангото трябват ДВАМА, така и медалът винаги има ДВЕ страни.
61
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евроатлантическият свят е изтрещял-това е цивилизацията, която залязва.Тръмп са го избрали най-вече заради жена му, която хем е европейка, хем източноевропейка, хем емигрантка 1-во поколение.
60
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наближава ноември и времето за да си вземем нашата държава братя роми! Факт е че ние сме вечно бедни ,а българите имат парички. Байден ше спечели и тогава нещата ше дойдат на место.Победа!!!
59
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив, тук става въпрос и за двете. От проблем с черния расизъм се превърна в политически проблем, защото всеки го впряга за негова изгода.Така че, проблемът е на расова и политическа основа.В америка не съществува морал.Там, където става въпрос за пари и власт, няма нито морал, нито демокрация, нито правосъдие.
58
3
 
20
 
! Отговори
Георги преди 3 години
И между другото расизма е нещо напълно нормално и естествено. На черното не може да кажеш бяло. Нямам нищо против черните, но не са ми приятни
57
3
 
21
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Тоя свят напълно е изтрещял. Баба казваше "хубост на сила не става". Уважение не се печели с протести, а с дела. Колкото и да протестират, повечето от тях като са неграмотни и престъпници никога няма да са равни с образованите и възпитаните хора. Не е въпрос на цвят на кожата, а на умствен багаж
56
3
 
10
 
! Отговори
до 54 преди 3 години
Тръмп няма опоненти. Да не говорим как никой реално не се избира от простолюдието и всичко става задкулисно. Тръмп са го планирали отдавна с втори мандат.
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ботев Не си схванал поантата и не можеш да излезеш от дребнотемието. Има проблем много по голям от полицейските номера, глобализацията и неолиберализма са това.
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
После "Протоколите на Сионските мъдреци" не били писани от евреи...Не се шегувам, напишете:killed by police white black...има статистика, че през поне 5 години назад във времето убитите бели от щатската полиция са 2 пъти повече от черните.Проблемът е много по-страшен, а именно белите в САЩ нямат потенциала да се защитят от системата.Белият престъпник е наказан от общността си, а чер-ното момче е най-красиеият престъпник.Големи тъпана-ри са белите американци!
53
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно.Значи и в лондон е пълно с безделници заради мерките.Пожелавам им да продължават да дълбаят дупка в морето.
52
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 50 Либералите нямат аргументи и се опитват да свалят Тръмп с протести, макар да знаят, че той е железен и няма да им се даде. Тия протести са лицемерни понеже расизъм има но срещу белите, които работят и плащат данъци.
51
3
 
9
 
! Отговори
Ботев преди 3 години
Нямаше расизъм, когато прилагането на натиск върху гръбначния стълб на бял мъж [Tony Timpa] доведе до неговата смърт. Нито пък се говореше за расизъм при другите случаи, в които полицията е прилага натиск върху врата на заподозрени и някои от тях са изпадали в безсъзнание. Нарича се полицейска практика. Но е интересно как убиеца и жертвата са се познавали много дълго време. Това по принцип за един детектив бие червената аларма и повдига повече въпроси от отговори. Не расизъм, а нещо скрито.
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе другарю Путин кви ги праиш бе цял свят се разбунтува. Уби чернокож нарочно за да вдигнеж половин свят на протестиАма неможе така да се гъбаркаш с боядисания това нее честно. От зор боядисания го вкараха в бомбо убежището под белия дом. Голем страх го гони младежа страх го е да не умре млад на 75 години. Тепърва живота е пред него па и млада пука клати човеко.
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48Добре но поне един плюс си сложи, защо пишеш иначе ти...
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много се извинявам, но предизборно такъв световен отклик е единствено организирана агитация против Тръмп.Освен това нег-ърът ми напомня на един холивудски актьор.
47
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е убийство, а нещастен случай при съпротива на арест.
46
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато черен бере, убива, продава наркотици и се занимава със сводничество е демокрация.Когато бял се защитава от черни берачи през нощта е расизъм.черните животи са важни,(а белите, не.)
45
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Убийството на Джордж Флойд няма нищо общо с расизма. Най-често жертвите на полицейско насилие в САЩ стават афроамериканците не защото са "чернокожи", а защото те извършват повече престъпления от останалите етноси и съответно по-често имат проблеми с полицията.
44
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полицаят е пратен да защитава закона!Законът не е да се убиват гражданите, дори тези граждани да са престъпници!
43
4
 
6
 
! Отговори
Салаххадин Еййуби преди 3 години
Европейска пролет?