В Нова Зеландия махнаха статуя на британец - убивал маори

Демонтирането й е по решение на местните власти
12 юни 2020 12:38, Елка Василева
45
В Нова Зеландия махнаха статуя на британец - убивал маори

Град в Нова Зеландия демонтира статуя на британски капитан, обвиняван в убийства на маори през XIX в. на фона на глобален дебат за паметниците, които са свързвани с расистко потисничество, предаде Ройтерс.

Монументите, възхваляващи колонизатори и роботърговци, влязоха в глобалния дневен ред заради протестите в САЩ, започнали след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест.

Протести в Австралия и Нова Зеландия се съсредоточиха върху зверства, извършени върху местното население от европейски колонизатори, предаде БНР.

Статуята на британския военен Джон Хамилтън в новозеландския град Хамилтън, кръстен на него, бе демонтирана, след като вчера маорски лидер заплаши собственоръчно да я разруши.

Кметицата Паула Саутгейт заяви, че все повече хора намират статуята за обидна.

„Не можем и не трябва да игнорираме това, което се случва в света. В момент, в който се опитваме да изградим толерантност и разбиране между  културите и в общността, не виждам как статуята ни помага за това“, каза тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
6
 
! Отговори
Иаааси преди 3 години
.. и да не стои празен постамента сложете статуя на някой известен маор който е убивал МАОРИ . Те щото преди да дойдат англичаните и да започнат да ви избиват вие все в мир сте живели и никога ама никога не сте се избивали . Нито сте се изяждали един друг . Нито войни сте водили ....... пък тия ножове и копия си ги имате само да си подрязвате ноктите на краката .
36
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До БХКДоказаха че пирамидите са строени от свободни граждани на Египет на който им е заплащано с долари за труга ,свидетелство за това е че са открити чорбаджииски погргебения около пирамитите Така че роби не е имало там
35
0
 
2
 
! Отговори
А човекоядците и жер преди 3 години
А на маорите-човекоядци паметници ...има ли? И защо не са разрушени пирамидите и светилищата на маите, ацтеките и инките. Че там е пълно с хиляди черепи от човешки жертвоприношения. Реално Колумб,Пизаро и Кортес са спасили популацията на индианците в Централна Америка от геноцид. Точно затова с по няколкостотин конкистадори са срутили тия варварски империи - местните масово и веднага са преминавали на страната на испанците.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми хубаво. Аре ся кръстете града... например... Чомбе!
33
2
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Какъв по-голям паметник от града кръстен на него! У нас пък си имаме град кръстен на най-големият национален предател и родоотстъпник в цялата ни история - Димитровград!
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то роботърговци и сега има,които превозват нелегални мигранти с гумени лодки,корабчета от бряг до бряг,че по суша ги съпровождат от место до место,че през граници със спътникова връзка с уточнения като променен план,че още те са от техните щот на тях имат доверие да ги препращат и те са им колонизаторите що по колонии ги настаняват по връзки и от трупат капитал други да набират да се разпространяват с дейноста си по континенти,че после да се жалват по цвят,че яко ги прекарали заради цвета им.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да има световно правителство трябва да има еднаквомислещи хора което е невъзможно сиреч световното правителство е невъзможно.
30
0
 
1
 
! Отговори
14298 преди 3 години
До Анонимен---------------------------------------Първо ***.
29
3
 
20
 
! Отговори
неандерталец преди 3 години
Неандерталците са коренните жители на Европа. Хомо Сапиенс пристига от някъде си и изтребва Неандерталците.Да се махнат всички статуи на Хомо Сапиенси!Върнете Европа на неандерталците!Съд за хомо сапиенс!
28
0
 
9
 
! Отговори
аз преди 3 години
интересното е ,че най-пострадали от английските окупатори всъщност са индианците , но те си мълчат за сега .
27
1
 
11
 
! Отговори
БХК преди 3 години
А Уиндзор кога?А Колизеума кога?А Чичен Ица кога?
26
1
 
21
 
! Отговори
БХК преди 3 години
А пирамидите и фараоните робовладелци кога?
25
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Статуята на британския военен Джон Хамилтън в новозеландския град Хамилтън, кръстен на него, бе демонтирана, след като вчера маорски лидер заплаши собственоръчно да я разруши."-------------------Наглобританският военен Джон Хамилтън е изпълнявал заповедта на кралицата. На бабата на актуалната кралица, чийто портрет украсява съвременните новозеландски банкноти. Маорският лидер да гледа в корена на проблема. Страната, в която живее и до днес е колония на Англия, а той воюва с паметници.
24
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А паметника на американските летци убивали хора в София ще го махнат ли?
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Англия не Британия, просто изяснявам, защото шотландците, уелсците и ирландците не са колонизатори.Англетата просто са имали силен флот и са действали според старата римска традиция с моркова и тоягата, както и с разделяй и владей.Австралия и Нова Зеландия все още се водят за владение на кралицата.Даже мисля че и Канада е така, но може и да бъркам!Сега са кученцето на САЩ, не се шегувам, така ги наричат някои американци :)
22
20
 
4
 
! Отговори
European преди 3 години
В САЩ, Англия и Нова Зеландия напипаха верния път. Скоро в цяла Европа ще се ревизират всички паметници и всякакви произведения на изкуството, също и политическите доктрини. Обществения, културния и политическия живот ще бъде изчистен от всичко, което не отговаря на новите ценности.
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знам едно: историята, както и нейният прочит не бива да се забравя! Не може да се заличи миналото, но може да се преиначи. Маорите заради собствената си памет е трябвало да запазят паметника, като поставят паметна плоча за извършеното от този и така да го превърнат в позорен стълб на колониализма. Настоящите действия обслужват единствено бившите/настоящи...
20
2
 
23
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Кога ще махнем паметника на летците убиваши българи и чешмата на ДПС ???? А защо в НБА няма квоти за бели, там са сега са само черни. Предлагам в олимпийските игри да има квота черни и бели, особено при зимните дисциплини фигурно пързаляне, кърлинг, хокей. Изобшо светът трябва да се завърти около не гърс ката пот!
19
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да вземат да върнат всичките негЪри от където са им корените 90% Гана и да видим
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
скоро да очаква ме в латинска америка да махат статуй на испански военни.Колонизма е така.Радвам се ,че България не е пират като англия.