Проф. Петрунов: Не спазваме мерките - случаите се увеличават

Ако бяхме издържали още две седмици, щяхме да излезем от кризата
14 юни 2020 19:30, Нели Христова
81
Проф. Петрунов: Не спазваме мерките - случаите се увеличават
Снимка: БГНЕС

Ако стигнем до ниво 300 заразени на ден, това е непоносимо за здравната система и ще започне претоварването ѝ с всички последствия от това. Иначе сега рискът за заразяване е по-голям, но по-поносим, защото в сравнение с месец март сега здравната система е по-подготвена. Това заяви пред БНР проф. Николай Витанов от БАН - ръководител на екип от учени за създаване на математически модели за прогнозиране на разпространението на Covid-19, който работи към Националния оперативен щаб.

Той добави, че прогнозата му за приключване на епидемията около средата на юни е била при условие, че мерките се спазват стриктно. "Мерките се спазваха до преди десетина дни и тогава регистрираните случаи бяха около 10. Ако бяхме издържали още две седмици, щяхме да излезем от медицинската част на кризата, което означава, че щяхме да имаме толкова малък брой регистрирани случаи, че можеше да ги пренебрегнем, защото здравната система е подготвена, за да се справи с тях. Получи се нещо друго - мерките спряха да се спазват и то очевидно. Щом не се спазват мерките, броят на заразените започва да расте", казва проф. Витанов.

"Далече сме от какъвто и да е край на епидемията", добави по темата академик Богдан Петрунов, имунолог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му по естествения биологичен ход на вируса епидемията продължава. Според академика не по-малко от 70-80% от хората в човешката популация трябва да бъде инфектирана, за да се създаде необходимата база на колективен имунитет, която да доведе до изгасване на вируса. Той уточни, че това ще стане много бавно, а през това време трябва да се спазват противоепидемичните мерки.

"Важно е, че в момента разпространението на вируса не е масово, а на клъстери. Трябва да се продължи изследването на болните. Да се продължат много строгите мерки за социална и физическа изолация, без да се затварят градове или заведения, въобще на целия живот - икономически и социален", каза още академикът.

Той е категоричен, че ако гражданите не проявят отговорност да носят маски на обществени места, епидемията ще продължава. Според него вече е доказано, че инфекцията се разпространява от тежко боледуващите, а носителите на вируса заразяват в ниска степен.

Имунологът е на мнение, че най-малко след 1 година ще има ваксина, която да е "достатъчно доказана със своята безвредност и достатъчно ефективна в епидемична ситуация".

"Много фирми в цял свят се мъчат да направят такава ваксина. Много се работи в тази насока. За да се преминат четирите фази за определянето на една ваксина като категорично годна за употреба, е необходимо технологично време", смята акад. Богдан Петрунов. Той определи като разумна инвестицията на ЕС в бъдеща ваксина, "защото без инвестиция няма как да стане", но отново изтъкна, че няма бързо да има готова истински качествена ваксина.

Двамата учени са категорични, че мерките в България са били много добри и навременни, но е трябвало да продължат още известно време преди да бъдат разхлабени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой само да ми спомене срещу кой грип има траен имунитет, че нещо не се сещам?
63
4
 
3
 
! Отговори
Курис Пичерядис преди 3 години
Еми от 400 теста по време на пика на епидемията сега 2600 ако ги увеличат на 5000 ще има още заразени от този "смъртоносен " вирус....
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3000 заразени, от които хоспитализирани 500. Как ще изпуши?--------Не са 3000 заразените, около 1300, от които хоспитализирани 250. 3000 е общия брой от три месеца насам.
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: НеразбирачевЕ що му слагате на Богдан Петрунов думи в устата, които не ги е казал? А?? Що???Всъщност, ако четеш текста освен заглавието ще видиш, че той казва горе-долу същото като доцент Мангъров. Тоест, когато се заразят около 70% от цялото население, тогава и вирусът ще "миряса". Прочетете го! Прочетете го!! Така пише!!!
60
7
 
11
 
! Отговори
Разбирачев преди 3 години
Цяла Европа е в грешка, не слуша проф.Петрунов, а е тръгнала да се отваря от утре, въпреки че вируса не победен.Абе Меркел, Макрон, слушайте проф.Петрунов бе, той е баш разбирач!
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 66.Нищо не предлагам. Имаме си Премиер, здравен министър и ЩАБ. Само ги моля за малко повече коректност.
58
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В 2 3 села има по 50 на ден камо ли в цялата страна. Жмел голям колеги
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 64. Да, за това си прав, но какво предлагаш? Нещо разумно, реалистично и работещо.
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 62.Като нямаше март достатъчно тестове, не значи че сме имали 10 случая дневно. Елементарно. Сега се говори за няколко градчета и села. Където и да бутнеш в момента в подобни населени места ще се изненадаш.
55
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е каква е тая здравна система дето я пълним 30 г и ще изпуши. Да, доктори по 20хил заплати може.3000 заразени, от които хоспитализирани 500. Как ще изпуши?
54
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 57. Март месец НЯМАШЕ достатъчно тестове (никъде по света), Хората не са се лекували сами, даже мат взимаха в Пирогов без симптоми. Ти как разбра, че сега са точно десетки хиляди, може да са стотици. Мерките дадоха огромен резултат (това, че ти не го принзаваш си е твое мнение). Заразените се отчитат от всяка болница и РЗИ поотделно в електронния регистър - голяма конспирация трябва да е всички да лъжат. А според колко са?
53
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още един изкуфял !
52
4
 
17
 
! Отговори
корона кючек преди 3 години
300 е добре, до седмица ще има по хиляда и ще настане колапс на болниците
51
11
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Много вярно, трябваше да спазваме строги мерки още поне 2-3 седмици, но *** не може да търпи и то се видя по масовите пътувания по празниците през април и май, а и разни мангассъровци постоянно всяваха смут сред хората.
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 56.И кое не е вярно
49
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 53. Абсолютни глу.пости си написал. Нищо от това не е вярно.
48
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно реално изказване на проф. Петрунов, но други командорят в държавата. Те резпоредиха да се отворят кофенето, ресторанти, барове, граници. Така, че напълно възможно здравната ни състема да изпуши, жалко и за лекари и за народа. Ония големите и богатите не са за мислене.
47
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Измислиципремислици. Още март с достатъчно тестове щеше да има стотици случаи. Хората сами се лекуваха и държавата абдикира от реалното здравеопазване. Болниците бяха празни а се връщаха болни хора, дори с насрочени операции. В момента има десетки хиляди носещи вируса. Мерките никакъв резултат не дадоха. Просто се отчитат толкова заразени, колкото е нужно.
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е !През медиите, се превърнаха епидемиологичните мерки в политика. *** и *** регулярно облъчваха публиката с хипотези и контратези.Но, всичко върви по логиката на съхраняване на държавата, нещо което нито *** нито мисир разбраха. За това, до ден днешен в публичното пространство битува понятието "масово тестване", при все, че тестовете са само един от инструментите за събиране на нужната за управление на епид. обстановка, и не се ползват като социологическо проучване на масите.
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТи ако мислиш, че в Беларус се отразяват реални данни, значи си много зле с логиката и реалността...А колко са реалните данни? Тия данни ги дава кака Бау, по долу в един коментар, тя би трябвало да ги разбира нещата в Белорус? Разберете се.