Стана ли Китай по-смел след края на коронавирус кризата?

Страната подпалва стари вражди, надявайки се, че другите държави са разсеяни
15 юни 2020 20:00, Нели Христова
34
Стана ли Китай по-смел след края на коронавирус кризата?
Снимка: БГНЕС

Спомняте ли си празните улици в Китай или как целият свят бе вперил очи в азиатската държава, докато тя се справяше с епидемията от коронавирус?

Тези картини сякаш са част от далечното минало, когато COVID-19 бе проблем само на Китай. Тогава дори изглеждаше, че властта в страната е застрашена, тъй като много хора я обвиняваха за това, че е скрила информация в първите дни на епидемията.

Но сега Китай отново се върна и изглежда така, сякаш няма да остави този момент на глобална криза да бъде прахосан. Въпросът е - стана ли по-смела държавата след COVID-19? 

През февруари социалните мрежи в Китай бяха изпълнени с гняв заради начина, по който държавата се справя с епидемията от коронавирус. Не можеше да се избегне и съмнението, че нещо остава скрито от народа и от света. Няколко лекари, които се опитаха да предупредят за опасния вирус, бяха арестувани и цензурирани. По-късно някои от тях починаха от COVID-19. През това време изчезваха и журналисти, които предаваха на живо от Ухан.

Без съмнение моментът бе деликатен за Комунистическата партия в Китай.

"Но няколко седмици по-късно ситуацията се промени. Коронавирусът се превърна в глобална пандемия, а Китай искаше всички да видят, че сега ще се притече на помощ", казва дипломатическият коренспондент на BBC Пол Адамс.

Когато САЩ спря финансирането на СЗО, Си Дзипин се намеси и обеща, че ще даде 2 милиарда долара на организацията, за да могат всички държави да се справят с кризата. Но сега Китай е на преден план не само в борбата срещу COVID-19. Страната избра точно този момент, за да въведе нов закон за сигурността в Хонконг. А протестите там отново започнаха.

"Навярно властите в Китай си мислят, че света ще е прекалено зает, за да реагира на случващото се", казва Адамс.

"Онези, които би трябвало да защитят Хонконг, бяха на колене заради COVID-19 и зависеха от Китай за доставките на защитни медицински средства. Международната обстановка бе перфектна за правителството, което искаше да притисне Хонконг по-силно. Те се възползваха от това", обяснява проф. Стийв Цанг, директор на Китайския институт SOAS. И все пак действията на Китай в Хонконг предизвикаха международен отзвук. Но Пекин показа силата си и другаде.

Китай настъпва и в Южнокитайско море като през април властите обявиха, че създават нови два административни окръга на острови, където се строят нови военни бази. Още по-навътре в морето Китай тормозеше петролен танкер от Малайзия. Това е част от намеренията на Китай да спре Малайзия и Виетнам да създадат свои собствени проекти за добив на петрол и газ. Старите вражди по границата с Индия също се подновиха.

Нито един от тези проблеми не е нов. Но защо Китай си мисли, че сега има повече свобода да действа?

"Не се дължи само на това, че всички останали са разсеяни заради здравната криза. Силите на всички останали също така са и отслабени. По-голямата част от света бе опустошена от COVID-19, а Китай излезе от кризата по-добре и по-бързо заради светкавичните си действия. Разбира се, че страната ще се възползва от това. Защо не би го направила?", казва проф. Стийв Цанг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
"Краят" ?? преди 3 години
Тия журналисти съвсем изперкаха - къв "край" на кризата?Просто всичко стана толкова зле - че политиците вдигнаха ръце... След испанския грип идват 2 световни войни и голямата депресия, след чумата е дошло турското робство, още не сме доживели до "след" корона вируса!
30
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Тръбадобре си с руския и малоумието, само плашат *** с откраднатата ядрена бомба, споко ще си умреш в мизерия
29
0
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Бъркаш, сърцето на Европа е Будапеща, където север, юг, изток и запад се преплитат културно, исторически и географски.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мразя и САЩ и Китай, не харесвам и Русия. Дано четвърта, нова световна сила да се появи, тези ги видяхме, че коя от коя по-зле.
27
2
 
2
 
! Отговори
Тръба преди 3 години
Ако стане ядрена война, бих искал да умра от американска атомка. Демократично, свободен и с права! Руските и китайски ядерки са лоши - комунистически! Американската радиация е добра, руската и китайската са лоши.
26
0
 
1
 
! Отговори
ЧЕРВЕНКОВ преди 3 години
ЕСТЕСТВЕНО
25
2
 
3
 
! Отговори
Комунистите ... преди 3 години
... ВИНАГИ стават по-нагли, тъй че въпросът е излишен.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13А как е в бъбреците на Европа, по колко часа се работи в бъбреците на Европа, знаеш ли случайно ако ходил в бъбреците на Европа?
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 20 години съм на запад, още китаец да бърка бетон и да носи арматурно желязо не съм вижда, но пък съм виждал как българи го правят, че дори лъскат кенефите на германците по бензиностанциите, за да плащат заемите в зайчарника, заради Винету Великия Вожд на мисирките... Тръгнали първата икононика в света да коментират, а от утре пак в стойка Ге за 350 ?.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе какъв Китай, какви 5 лева!?Преди малко по Тубата слушах пет минутния нецензуран запис на Винету!!!!!!!!Как, бе?????Как може да гласувате за такъв Буда-ла (че, дори изрично подчертава как се гордее с ганьовщината си)!!!!!Абе, вие в Бг нормални ли сте???????Седнали сте пред клавиатурите да давате оценка на Китай????????А, Бг?????Ужас, ужас... каква неописуема про-.-ста-.-щина!!!!!!!!
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тоя Китай му вадел компроматите ;)))Колко филмиран може да е един булгур с галва, пълна с ***... ;)
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук някои изобщо не са ходили на запад и не знаят, че се бачка като вол, живее като пор с по 20/30 човека, в най-добрия случай 4/5 и все не остават. Докато се устроиш и животеца ти е минал. На семейно остава нещо, сам духаш супата...
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 15Ти си поредния неук който драска глупости, за да се намира на приказка. Над 200 часа като направи в месеца и всичко кето е в уж плюс е два пъти мину. По-големи отдръжки и данъци плампало неуко. Нямаш никаква сметка за повече! 2000 ? за? 600 за стая, 300/400 за храна, пътни 200/300, цигарки още толкова и накрая си на нулата. Китайците взимат повече пари е европейски булгаристанец бе шльоки. Откъде си ги измисляш тези 150?
18
7
 
6
 
! Отговори
Европеец Капиталист преди 3 години
По добре да работя по 16 демократични часа на европейски капиталист за 2 хил евро и да мизерствам демократично в демократична капиталистическа Европа, отколкото да работя 16 комунистически часа за 150 евро на китайски комунист!
17
5
 
4
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Китай е много смел, защото в този момент вади компромати срещу българското правителство и Бойко, като иска дестабилизация на българската държава. която е притиснала двете страни Гърция и Сърбия , които са плацдарма и портите за китайските стоки и експанзия срещу ЕС!!!Агент Ламонт Беринджър!ЦРУ!!!
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в капиталистическа демократична Европа защо работят по 16 часа? И с тези 2000 хил евро които плащат европейсктеи капиталисти за 16 часа, от държавата взима почти половината за данък, 600-700 за мизерна квартира и остават 300-400 за храна и други разходи, застраховки и какви ли не още разсходи при тези цени - мизерия. Защо европейците живеят в такава мизерия при европейския капитализъм?
15
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Европеец16 часа за китайски червен мандарин - заплата 150$16 часа за европейски капиталист - 2 000 евро.Ти избираш, "европеецо"!
14
8
 
6
 
! Отговори
Европеец преди 3 години
По-добре да работим германски, датски, английски, холаднски, фенски и сърдечно европейски 16 часа на ден, отколкото да дойдат китайците и да ни въведат по 16 китайски недемократични безсърдечни часа работен ден.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 8Защото не си ходил в сърцето на Европа, Германия и Англия и не си видял, че и там се работи по 16 часа, дори съм правил цели 18 часа и в двете страни. Хубаво е когато говориш, да знаеш за какво говориш! И в двата сшучая работих за големи компании, като на двете места работех за немец и англичани, за да не почнеш да ги въртиш. Там дори се работи нон-стоп... 24 часа!
12
3
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
Той ще си е такъв какъвто си беше! Агресивен икономически! Що ? Америка да не би да стане по агресивна? Там нещата тепърва предстоят! Демокрация уж а царува полицейщина притесняваща гражданите там! Реформи са нужни в Америка! Явно такива каквито направихме ние в Европа! Там нищо Не е пипано от десетилетия! Време е и там да се променят нещата! Не всичко е читаво в тази държава! Един голям балон! Който ще се спука скоро!!!-:)