Ким Чен Ун пак го няма, Ким Йо Чен ли е следващият Върховен лидер?

Напоследък обществената й роля се засилва
16 юни 2020 17:00, Нели Христова
122
Ким Чен Ун пак го няма, Ким Йо Чен ли е следващият Върховен лидер?
Снимка: БГНЕС

През април Ким Чен Ун изчезна, а целият свят се запита - какво се случва с лидера на Северна Корея? Спекулациите, че той е починал не закъсняха, а медиите започнаха да обсъждат кой ще е евентуалният му наследник.

Още по темата

Поне докато Ким не се появи при откриването на нова фабрика. Но дори и тогава се появиха спекулации, че това е двойник на Върховния лидер, а не самият той.

През последните няколко седмици, Ким Чен Ун отново отсъства от публичното пространство. Но тъй като Северна Корея пази ревностно вътрешните си дела от любопитните международни очи, не е ясно дали това се дължи на страха му от възможността да се зарази с коронавирус или защото... наистина се е случило нещо с него. По време на обсъждането кой може да е евентуалният му наследник, тъй като децата му са прекалено малки, едно от водещите имена бе на неговата сестра - Ким Йо Чен. Но много политически експерти поклатиха глава отрицателно - няма как жена да е лидер на Северна Корея.

Но сега, Ким Йо Чен е под светлината на прожекторите повече от всякога. Възможно ли е именно тя да се подготвя за позицията на Върховен лидер на страната?

Да, страната познава единствено и само властта, упражнена от мъже, а жените там са уважавани само защото са лоялни, грижовни и подкрепят, разбира се, своите велики мъже. Но всъщност, в цялата корейска история, броят на жените, които са уважавани от народа е малък. Сред тях е кралица Мин. Но тази голяма почит към нея се дължи главно на факта, че тя се е противопоставила на японското влияние чрез реформи и е била убита от "японските врагове", а не защото е била добър лидер.

До този момент познавахме Ким Йо Чен като жена, която подкрепя брат си - тя бе рамо до рамо с него по време на рязане на лентички, разгласяваше събщения, изпратени от Ким Чен Ун, подобряваше репутацията му, подаваше му писалката, с която подписа премирието с Южна Корея, което сега самата тя наруши и, разбира се, се появи на Олимпийските игри - на територията на врага.

Но напоследък тя има да каже много повече неща и те не са много положителни. Няколко пъти Ким Йо Чен предупреждава Южна Корея с "най-лошия сценарий", ако пропагандата, подкопаваща режима в Северна Корея не спре. Е, съседката й не успя да спре дезертьорите, които изпращаха балони с листовки против Пхенян, за това се стигна до крайните мерки - спиране на всякаква комуникация между двете Кореи, а днес и взривяване на офиса за връка между тях.

Ким Йо Чен дори заплаши, че ще изпрати армията на Северна Корея в демитализираната зона между държавите. Отправи предупреждения и срещу САЩ. Тя призова Америка да не се меси във вътрешната политика на Корея, за да не повлияе на предстоящите президентски избори.

През цялото това време, сред цялото това напрежение, Ким Чен Ун го няма. Вече става все по-трудно нейната нарастваща обществена роля точно по време на неговото отсъствие, да се разглежда като "чисто съвпадение".

Може би за Северна Корея наистина започва нова ера?

Това може и да не бъде потвърдено още дълго време. А може би наистина Ким Йо Чен служи като говорител на Ким Чен Ун, докато той се крие от COVID-19. Или може би той е осъзнал колко крехко е здравето му и е осъзнал нуждата от стабилен наследник на властта, ако нещо се случи в близкото бъдеще. Но засега нека приемем, че Ким Чен Ун е жив и мъжът, който се появи през май, не е негов двойник. Решението за издигането на Ким Йо Чен е прецедент - ролята, която тя изпълнява под ръководството на брат си е същата, която баща им изпълнява под ръководството на дядо им.

Повече от две десетилетия Ким Чен Ир стимулира управлението на Ким Ир Сен и го превръща в монополитен лидер, чието управление не може да бъде поставено под въпрос или оспорвано. Самото издигане на власт на Ким Чен Ир е малко по-дискретно. Той разчита на своята репутация на "геният, помогнал за утвърждаването на филисофията на баща му". Но към края на управлението му, на сцената се появява синът му - Ким Чен Ун, който играе ролята, в която сега влиза Ким Йо Чен.

Възможно ли е жена да е следващият Върховен лидер? Е, тя има някой недостатъци - за разлика от Ким Чен Ун образът й няма да предизвиква спомен и носталгия по Ким Ир Сен. А и е жена. И все пак не е като нежният пол да не е способен на кървави и безсърдечни политически решения. Но ако погледнем назад в историята, нито един Върховен лидер на комунистически режим, не е бил жена. 

Според експертите всички лидери, като Сталин и Хитлер, са използвали ресурсите на държавата, за да се промотират и да изграждат образа си пред обществото. В този аспект Ким Йо Чен има предимство пред брат си, тъй като от години тя ръководи именно отдела за пропагандата и агитацията в Северна Корея.

Истината е, че имайки предвид политиката в Северна Корея и липсата на прозрачност пред света, подобни спекулации могат да бъдат опровергани до дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
2
 
! Отговори
Обобщено преди 3 години
Ким се смее от сърце, а сестра му гледа злобно и не яде. Няма я изберат за премиер.
106
0
 
0
 
! Отговори
Кьовеши преди 3 години
...Дано Кьовеши се намеси тук.... А в Северна Корея да са живи и здрави!!!!
105
0
 
3
 
! Отговори
Божков-премиер преди 3 години
Божков - Премиер !!!!
104
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бедните Северо-Корейци...., нямат си Винету!!!!!!!
103
0
 
2
 
! Отговори
Въх преди 3 години
Да живее международното положение!!!! Че всичко друго се трие..
102
3
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
Сестра му е казала пред хората, че другаря Ким има спешна работа. Той е трябвало спешно да посети едно място след като е преял със суши, куче на шиш и цяла тенджера с ориз. Отказал се е от вкусни крилца от прилеп като деликатес. На зор е човекът, как корейския народ не разбра, а българския се досети?
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 102И наздраве! :)
100
0
 
2
 
! Отговори
До 102 преди 3 години
Да, даже разсъждавам като теб:). Със здраве
99
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До брокерБих подкрепил ДБ, но смного условия.Иначе - съм за нещо съвсем ново.Но не създадено от Черепа, Учиндолския или компания!Устройва ли те отговорът?
98
2
 
2
 
! Отговори
ПРАСЧО преди 3 години
ВИЖТЕ СЯ :МОЙТА СТРАТЕГИЯ СЕ КРЕПИ НА 2 СИТУАЦИИ:1) ТОЛКУ СЪМ НЕЗНАЧИТЕЛЕН ЧЕ ЦРУ, НРА, ВКР, ПЕНТАГОНА НЕ МЕ РАЗЛИЧАВАТ ВЪРХУ ЗЕМНОТО КЪЛБО И НЕ ЗНАЯТ ПО КОЙ ДА СТРЕЛЯТ;2) ИМАМ РАКЕТКИ С НИКЪВ ОБСЕГ НА ДЕЙСТВИЕ. КАТО САЩ МЕ НАМЕРЯТ ЩЕ СКАЛЪПЯ ЯДРЕНИ ФОЙЕРВЕРКИ ПЪК ТЕ ЩЕ СЕ ОБЪРКАТ ЧЕ КИТАЙ ГИ АТАКУВА. ПРЕЗ ТВА ВРЕМЕ ЩЕ ТЪРЧА КЪМ ЯДРЕНИЯ БУНКЕР , ДРУСАЙКИ СЛАНИНА И СКАНДИРАЙКИ "МАРКС Е ВЕЛИК"....
97
1
 
1
 
! Отговори
До брокер преди 3 години
Именно за такива ***... говорех. Даже в поста съм го написал. Очевидно е че нямаш втори етаж. Ирония брато, ирония. Не съм толкова *** за да гласувам за тоя за който ти говорех. Междувпрочем, ти кого подкрепяш, може би Да България или атака???
96
2
 
2
 
! Отговори
до 98 преди 3 години
Ми те у БСПто също си пазят червените книжки ама не го афишират.И непрекъснато ни натякват, че колко били леви - по-леви от тях нямало. Обаче нали при комунистите всичко е тайна та и книжките също.А Баце поне си каза - да имам членска карта и още не съм я изхвърлил.
95
3
 
1
 
! Отговори
Брокер с опит преди 3 години
Дo 87НАчи тоя Вожд дето го избираш, си пази още червената БКП книжка, както и милите спомени от разтриването на ушите на правешкия каскет!Тоест - ЛОШ ти избора, дрогарю!
94
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А веЕх, бееее, поредната Майка Тереза. Как пък все се събрахте все за другите мислят, и ОСОБЕНО за бедните пенсионери!
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 90/94Така по бива. Да, нашите управляващи се въртят накъм "слънцето". Само, че нещо не си избираме други, та не знам. А страната не е опоскана. Не знам как го реши това.
92
3
 
3
 
! Отговори
Корейска принцеса преди 3 години
Със сърце по-твърдо от стоманаи омраза зад фалшивата усмивка.Ким Йо чен за лидер ли е избрана?Заслужил е брат и поредна почивка.Лидерке велика, ще ти кажа тайна.Външния вид лъже явно и при теб.дяволите прашиш, а уж си омайна.Народът плаче, дай му дрехи и хлеб.
91
2
 
8
 
! Отговори
До 90 преди 3 години
На 40 съм. И аз доста свят съм обиколил. Но виждам как моята страна я опоскаха демократите. Не не искам в Северна Корея, искам страната ми да бъде горд член на ЕС. Но сега управляващите са овце във Вълчи кожи. Европейци- демократи с очи насочени към Русия. И поста ми за Корея беше ирония.:)) Бил съм и в САЩ и знам че това НЕ Е пример за демокрация. Със здраве
90
2
 
3
 
! Отговори
А ве преди 3 години
с тия статии оправихте света.Глупости яки.Пишете как живее бедния Българин и бедните пенсионери.Как се влиза в Европа с беднотия ли.Пълни политици с далавери.
89
3
 
2
 
! Отговори
МЕЧО ПУХ преди 3 години
-АБЕ ПРАСЧО , КРИСТОФЪР РОБИН ДАДЕ 10 ДЕЛВИ С МЕД И КАЗА ДА СИ ГИ РАЗДЕЛИМ, МОИТЕ КЪДЕ СА ПРАСЧО:-ААААА НЕ ЗНАМ МОИТЕ 8 ВЕЧЕ СИ ГИ ИЗЯДОХ, ПО БРАТСКИ ГИ РАЗДЕЛИХ : 5 ЗА МЕН И 2 ЗА ДРУГАРЯ ПУТИН, И 1 ЗА ДРУГАРЯ МАРКС РАЗДАДОХ НА ДРУГАРИТЕ....
88
1
 
4
 
! Отговори
ПРАСЧО преди 3 години
ГРУХТЯ СИ АЗ В КО ПА НЯТАПРИПЛЮНЧВАМ СЕ ПО САЩ.....АМА ИНАЧЕ СЪМ ДОБРО ПРАСЕ:ТРЪМПИ КАТО МЕ ГАЛИ ПО ЧЕТИНАТА ВСИЧКО ПОДПИСВАМ....ГРУХ