Руски учени разработиха тест за рак на простатата

Тестът ще е подобен на този за бременност
22 юни 2020 20:40,
10
Руски учени разработиха тест за рак на простатата
Снимка: Pixabay

Учени от Пермския университет разработиха система за диагностика на рак на простатата с използването на въглеродни наночастици. Системата ще работи на принципа на теста за бременност, съобщиха за РИА Новости от Mинистерството на науката и висшето образование.

Още по темата

На повърхността на въглеродните частици има разпознаващи елементи, способни да образуват връзки с мишената. Анализът позволява идентифициране на специфичен антиген, чието високо съдържание показва възможността пациентът да развие злокачествена неоплазма на простатната жлеза, предаде БГНЕС.

Принципът на новия анализ е подобен на теста за бременност.
Тест лентата се поставя в тестовата проба, например в кръвната плазма. При положителен резултат се появяват две цветни точки или ивици, а при отрицателен резултат – една.

В момента еколози и генетици работят върху автоматизирането на някои етапи от подготовката на тестовите ленти, за да ускорят производството им, да подобрят точността и възпроизводимостта на резултатите. Получените в рамките на изследването данни ще послужат при създаването на тестови системи за диагностика и на други болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Ти ли ще лекуваш? преди 3 години
До MDМъДе, как може да си толкова лъжлив? Чети такива списания и може да срещнеш нещо! Но дали ще го разбереш? Наскоро в този сайт един тъпунгел обяви, че руснаците не са създали лекарство със световно значение! А аз участвах скромно в изследвания на вече направеното лекарство и статията излезе в авторитетно списание. Руснаците го продадоха на Du Pont и онези го разпространиха, стана световно лекарство!Случайно да знаеш, че руснаците направиха робот-оператор, по-добър от знаменития Да Винчи!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега какво? Имаме комбиниран тест за бременност и рак на простатата... Тва требе в турско да го пласират ми се струва.
7
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно Путин има проблеми с простатата !
6
9
 
1
 
! Отговори
MD преди 3 години
Не съм срещал руска статия публикувана в реномиран медицински журнал през последните 10 години.Ха дано това да е първата, ама ... на дали.
5
8
 
2
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 3 години
Поредния "кьор фишек" от фалиралата им наука. Те и covid ваксина бяха разработили не отдавна...
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да здравствует матушка-рассия
3
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във вдички развити страни, такъв тест има от десеилетия (PSA), и е част от рутинните годишни тестове за мъже над 50 години.
2
3
 
12
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
Браво!
1
3
 
9
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
Браво!