Четирима френски шпиони задържани в Турция

Скандалът идва на фона на обтегнатите отношения Париж - Анкара
23 юни 2020 13:57, Елка Василева
14
Четирима френски шпиони задържани в Турция
Снимка: архив, БГНЕС

Турция е задържала в Истанбул четирима турски граждани, обвинени в политически и военен шпионаж в полза на Франция, съобщава в. „Сабах“. Четиримата събирали информация за религиозни и консервативни турски неправителствени организации.

Според изданието основна роля имал Метин Йоздемир, който установил контакти с френски военни в Афганистан, където е служил като войник в турската мисия в страната. Впоследствие той е започнал да работи за френските специални служби и привлякъл още трима турски граждани - общински служител, хотелиер и продавач на мобилни телефони - към дейността си, заблуждавайки ги с фалшива карта на служител на турските специални служби МИТ. Йоздемир се е мотивирал, че събира информация за евентуални мрежи на групировката „Ислямска държава“.

Шпионският казус идва на фона на обтягане на отношенията между Анкара и Париж напоследък, предаде БНР.

В понеделник френският президент Еманюел Макрон заяви, че Турция „играе опасна игра“ в Либия, която противоречи на всички нейни ангажименти, поети по време на Берлинската конференция за намиране на мирно решение на либийската криза.

На 17 юни Франция обвини Турция, че турски военен кораб е взел на прицел френски военен съд, опитващ се да провери търговски кораб, заподозрян, че пренася оръжие за Либия.

Според военното ведомство в Париж френският съд на три пъти е бил взет на прицел от радарната система за насочване на ракетите на турски военен кораб в района. А представител на френското военно министерство ги нарече „изключително враждебни и агресивни действия“.

Турски официални лица отхвърлиха обвиненията и атакуваха Париж, че доставя оръжие на „превратаджията и пират“ ген. Халифа Хафтар.

В Либия Анкара подкрепя международно признатото правителство на националното съгласие в Триполи и го снабдява с оръжие и техника, докато редица арабски страни и Франция поддържат силите на ген. Халифа Хафтар в Източна Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чобанина все шпиони му се привиждат.
13
4
 
2
 
! Отговори
Drakoon преди 3 години
Ще. Е един ден и много българи ще се пекАТ в бобов дол и в мн други. Пекарни
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че не е Демет Йоздемир.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо са ги задържали на кого пречат като пускат по едно ухо насам натам я не понимаю
10
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как е признато от ООН като нито Франция нито Русия го е признала а те са в съвета за сигурност с право на вето.Кой го е признал.Глупости!
9
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Либия има едно правителство, признато от ООН и Турция защитава него.Мнението на бабоебе ца Макрон, е без значение.
8
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конфлика Анкара Москва е основният Но.Хафтар държи армията и въоръжението Триполи нямат дори и ловни пушки.Точно там участвува Турке доставя оръжие и затова заплашиха френският кораб който проверявал за пратки с оръжие щото турците ги снабдяват ако не го правят Триполи ще се предаде без бой.
7
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конфликтът Анкара - Париж в Либия е на понърхноста, но паралелно и подмолно върви друг конфлик Анкара - Кремъл.За разлика от Сирия, в Либия поканения е Ердоган, демек - сега връща номера на Путин тъпкано и той е принуден да оперира само с "Вагнер", а доставките на оръжие само скришом !
6
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако французите решат ще попилеят от бой Турке.Чалматите с тоя срив на лирата само керосина на половината си самолети могат да платят и ще молят Сащ да ги спасява ама то па на Тръмп му се клати тронът с тея протести.
5
14
 
13
 
! Отговори
Дядо Ви преди 3 години
Вместо да фалират некадърните френски банки и да изгонят корумпираната Гърция от ЕС, сега си имаме Брексит и надут макарон.
4
6
 
12
 
! Отговори
Втора легия преди 3 години
Анадолските драми край нямат .!.
3
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Ердоган, лови френски шпиони, отрязаха го за Ф35, скоро ще улови юрдека за главата.
2
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакаме тука да задържат американски "шпиони" и САЩ да има повод да спаси България от комунисти и руската пета колона.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердо си умеша капата с ранцузите, корабите ли не им хареса, що ли, и сега почна да лови френски шпиони.Преди като си развалиха отношенията с Меркел ловеше немски такива.