Конституционните промени в Русия и неприкосновеността на Путин

Коментар на журналиста Валери Тодоров пред Bloomberg TV Bulgaria
3 юли 2020 22:00, Анисия Иванова
47
Конституционните промени в Русия и неприкосновеността на Путин
Снимка: БГНЕС

С промените в конституцията на Русия президентът Владимир Путин придобива право да влияе върху назначенията и освобождаването на висшите съдии във Върховния и Конституционния съд.

Също така тези конституционни промени дават превес на националното законодателство над международното право. Това каза Валери Тодоров, журналист, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Референдумът за конституционните промени бе формалност. Долната камара на Държавната дума одобри тези промени още преди допитването. Сега се очаква те да бъдат одобрени от горната камара", каза още той.

Тодоров припомни, че руската конституция не е променяна от 1993 г. от времето на Борис Елцин.

"Тя съдържаше доста либерални клаузи. Но сега президентът ще може да контролира по-силно правителството", заяви гостът. По думите му Путин се е погрижил за собствената си неприкосновеност.

"В бъдеще Държавния съвет може да получи допълнителни функции. В момента това е органът, който определя външната и вътрешната политика на страната и е консултативен, а с промените този орган може да стане един от най-важните. Предполага се, че това е резервен вариант за Путин, ако посочи свой наследник за президентския пост, той да бъде председател на Държавния съвет", смята Тодоров.

Той отбеляза, че все пак 20% от хората са гласували против промените. "Това говори, че има голямо обществено недоволство", уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
13
 
! Отговори
СССР преди 3 години
Путин е новия месия!! Той има нужда от време за да завърши мисията за която е е изпратен на земята от самия Православен Господ- Бог!! Путин ще върне равновесието и мира във вселената, само се нуждае от време, което Руския народ му даде!!
9
3
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"Но сега президентът ще може да контролира по-силно правителствотото"Тоя образ откри топлата вода.
8
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропагандата работи с пълна сила за да може 1-2000 олигарха да си живеят живота. Това с нищо няма да подобри живота на обикновения руснак.
7
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин далеч не е първото диктаторче, което си е загубило ума. При диктаторчетата това е нещо като традиция.
6
11
 
8
 
! Отговори
Да гост преди 3 години
Сталин е побъркан психопат и масов убиец. Най-големият враг на Русия е СССР.
5
5
 
17
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Владимир Путин много добре знае, че няма да живее вечно на тази земя. Но след Сталин, Путин е единствения кадърен , нормален и умен политик на Русия. Между другото, не си мислете, че тези , които са против него , са от " висшето" общество, по- скоро са най- долната измекярска и безродна пап.лач, която така или иначе е против руската власт, независимо под каква форма е- било то царска , съветска или федерална
4
4
 
12
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Владимир Путин много добре знае, че няма да живее вечно на тази земя. Но след Сталин Путин е единствения кадърен , нормален и умен политик на Русия. Между другото, не си мислете, че тези , които са против него , са от " висшето" общество, по- скоро са най- долната измекярска и безродна пап.лач, която така или иначе е против руската власт, независимо под каква форма е- било то царска , съветска или федерална
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе, днес да не е националния празник на Русия?За Русия имаше повече статии, отколкото за Италия, Канада и всички останали държави с по-голяма икономика от руската.
2
16
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Ехееееее...Пyтитy май се готви да изкара поне 200 години живот. Още 2 мандата по 6 години, че после и председател на Държавния съвет да оглави за незнайно колко години. Голям оптимист това джудже бе, да му се неначудиш на акъла кагебистки
1
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кого му дреме?Свестните руснаци, тези за които си струва да се погрижим, отдавна са на Запад.