Русия не е забелязала повишаване на радиацията

Миналата седмица няколко държави завишени нива
3 юли 2020 19:36, Нели Христова
24
Русия не е забелязала повишаване на радиацията
Снимка: БГНЕС

Системата за радиационен мониторинг в Русия не е регистрирала никакви извънредни ситуации, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Изявлението му е по повод медийни публикации за повишаване на радиационния фон в Северна Европа. Песков отбеляза, че вчера Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е съобщила, че установеното равнище на радиация не е опасно за хората и околната среда, предава БТА.

На 26 юни подготвителната комисия на Организацията на Договора за пълна забрана на ядрените опити съобщи, че международната система за мониторинг е установила на 22-23 юни превишена концентрация на изотопите цезий-134, цезий-137 и рутений-103 над североизточната част на Европа.

Ядреният регулатор във Финландия опроверга днес съобщенията в интернет, че в страната има радиационна опасност, допълни ТАСС. По информация на вестник "Илталехти" регулаторът е обезпокоен от слуховете из страната, вследствие на които финландците са започнали да изкупуват от аптеките препарати, съдържащи йод.

МААЕ съобщи, че това слабо повишение на радиационния фон вероятно е свързано с ядрен реактор, който или е действащ, или е в процес на ремонт, предаде АП. Местоположението му още не е установено, като е изключено да става дума за неправилно боравене с радиоактивни материали, казаха от агенцията на ООН за ядрен надзор.

Миналата седмица в Естония, Финландия и Швеция бяха измерени необичайно високи нива на изотопи на рутения и цезия и бе установено наличието на други изкуствени радионуклиди. Трите страни, както и още над 40 държави декларираха доброволно пред МААЕ, че на тяхна територия не се е случило нищо, което да обясни повишения радиационен фон в Североизточна Европа.

Преди седмица нидерландският Институт за обществено здраве и околна среда обяви, че изтопите може да идват от Русия заради повреда на горивен елемент в АЕЦ. Русия обаче заяви, че в двете й атомни електроцентрали в района - Ленинградската и Колската - няма констатирани аварии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съветската радиация е много полезна и хората трябва да са безкрайно благодарни на Русия.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3.6 ренгтгена. Не е много, не е и малко
16
2
 
8
 
! Отговори
стар пожарникар преди 3 години
Ами като ви спряха вноса на модерна апаратура, как ще засечете с вашта техника
15
0
 
1
 
! Отговори
читател преди 3 години
много е готино подзаглавието: Миналата седмица няколко държави завишени нива
14
2
 
9
 
! Отговори
Гробище преди 3 години
Новини: "Във Финския залив се е разбил танкер, превозващ спирт. Огромно петно руснаци се движат към мястото на събитието."
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и на 1-ви май 1986 пак така казваха...
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами не е. То в Русия повишената радиация си е норма.
11
2
 
8
 
! Отговори
СССР преди 3 години
Руската радиация е най-полезната в света!! Американската е най-вредната!!Сами можете да си направите изводите:Американците бомба бомбардираха Япония и пръснаха радиация над Япония!!Руски реактор се взриви в Украйна!Коя държава е с Европейски стандарти днес??
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха, че къде е гледала?
9
4
 
14
 
! Отговори
Путин Първий преди 3 години
Руската радиация - най-здравословната радиация в Света!
8
2
 
12
 
! Отговори
Чонк преди 3 години
Е то и Чернобил нямаше. Прашна буря някаква.
7
3
 
14
 
! Отговори
Евразиец преди 3 години
Руснаците започват да лъжат пет минути преди да се събудят. Няма да си признаят за ядрената авария до Санкт Петербург, дори ако ще цялото местно население да свети нощем от радиоактивност.
6
5
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Лъжите на Кремъл достигнаха космоса!
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата седмица в Естония, Финландия и Швеция бяха измерени по-високи нива на изотопи на рутения и цезия, а вчера Латвия забрани излъчването на РТ на руски език. Бием барабана за мнима радиация и в пълно мълчание и тишина нанасяме удар по свободата на словото.
4
7
 
7
 
! Отговори
нЕкой преди 3 години
Понеже им вЕрваме на рашките ;)
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайския дрон на Радев е прелетял над Европа и е замърсил със зла радиация и Орешарски и той е участвал, пускал е радиация от една атомна подводница.
2
3
 
8
 
! Отговори
СССР преди 3 години
Повишено радиационно ниво??Това е абсолютно нормален феномен!
1
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той мониторинга си е онлайн и е достъпен и без да се изказва песков. какво ли са направили шведите и сега се правят на две и половина?