Стотици слонове умират загадъчно в Боствана

Броят на загиналите се увеличава всеки месец от май насам
4 юли 2020 11:29, Петя Славова
27
Стотици слонове умират загадъчно в Боствана
Снимка: Pixabay

Ботсвана разследва стотици необясними смъртни случаи на слонове. От май месец насам броят на загиналите животни се увеличава. Към момента те са 350, предаде Bulgaria ON AIR.

Масовата смърт на животните е тръгнала от делтата на Окаванго. Според местни източници, 70 % от смъртните случаи са били около водни басейни.

Африканската страна е дом на една трета от слоновете в Африка. Има опасения, че каквото и да е причина за масовата смърт, може да засегне животни в съседните страни. Теориите за трагедията са много, съобщава "Ройтерс".

Бракониерство

От самото начало правителството и природозащитниците изключиха бракониерството като възможна причина, тъй като труповете бяха открити непокътнати, с бивните им. Бракониерите понякога използват отрови като цианид, за да убият слоновете, преди да премахнат бивните за слонова кост. Общото население на слонове в Африка намалява поради бракониерството, но Ботсвана е изключение, като броят им там е нараснал до 130 000 от 80 000 в края на 90-те години.

Антракс

Антракс, инфекциозно заболяване, причинено от бактерии, образуващи спори, понякога засяга дивата природа в Ботсвана. Но правителствените ветеринарни експерти казват, че пробите, взети от умрелите животни в Окаванго Панхандъл, не съдържат следи от заболяването.

Цъфтеж на водорасли

Друга възможна причина може да бъде цъфтежът на водорасли, който прави водата токсична за големи животни. Около 70% от мъртвите слонове са открити струпвани в близост до водни басейни. Но другите животни изглежда не умират така масово.

Суша

Сушата е често срещана причина за смъртта в сухите части на Южна Африка, но през последните месеци валя обилен дъжд в Окаванго Панхандле и изследователи, посетили района, казват, че има достатъчно вода.

Неврологично увреждане

Изследователите съобщават, че виждат живи слонове, които са физически отслабени или се скитат в кръгове, което е индикация за неврологично увреждане. Някои били открити с лицето надолу, което може да показва внезапна смърт.

Правителството казва, че е изпратило проби от мъртви животни в лаборатории в Зимбабве, Южна Африка и Канада за допълнителни тестове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
читател преди 3 години
В страната има над 130000 слона, по оценка на съответната служба.Популацията резко се е увеличила.Правят се опити на избягване на бременноста.Прекомерното настване на броя на определени индивиди винаги води до някаква естествена корекция.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може нашите демократи да са се разшетали из Ботсвана.*Пише се Ботсвана, а не Боствана, както е в заглавието.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болшевиките вършат безобразия навсякъде.
18
1
 
0
 
! Отговори
факт преди 3 години
пет гъ
17
2
 
2
 
! Отговори
3 333 г. преди 3 години
От какво умряха динозаврите после слоновете и накрая хората.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разума умря загадъчно в БОСТАНА
15
0
 
6
 
! Отговори
нечелстатията преди 3 години
еми да ги пишат корона, като не знаят
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Би трябвало да се проучи състава на водата, от която пият слоновете. Макар че животно с голям мозък като слона може да се повлияе и от електромагнитни смущения.
13
6
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
Тези слонове истински ли са или са въображаеми като страната?
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боговете сигурно са полудели, затова измират слоновете .
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слонски ковид...
10
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Хубаво е да се проследи това съобщение, евентуално и там да не е коронавирус. При епидемията в Англия на няколко пъти цели ята падаха от небето, а за заразените животни в зоопарковете знаем всички. Фаучи казваше котките да са вкъщи и да не излизат. Истински мор, ако е това
9
1
 
22
 
! Отговори
газ до дупка преди 3 години
Оправете си заглавието.Държавата се казва БОТСВАНА!Боствана е на село и там се гледат дини и пъпеши.Иначе за слончетата - жалко...Отговора защо умират е при фондация Бил и Мелинда Гейтс - основните разпространители на смърт,заедно с ФЕД и СЗО.
8
5
 
5
 
! Отговори
БАБХ преди 3 години
Умрели са от Слонска чума. Навсякъде където има открити умрели слонове останалите трябва да бъдат избити за да не се разпространи заразата и разболеят слоновете и в други територии
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за Замунда спомняте ли си?
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
разбирам това да се дискутира в някой специализиран ветеринарен форум, и до тук какво се разбра-че само измират слоновете
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6До Ботсвана :)
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простете, но къде се намира държавата БОСТВАНА?!
3
0
 
10
 
! Отговори
Сандански преди 3 години
Боствана трябва да е република, дето само дини растат, но няма такава в Африка.
2
1
 
7
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Ще има Голяма промяна, цедилник на души. Ще изчезнат много растения и животни в миг. Това е цикъл на промяна. Няма нищо необичайно.