Океаните са пълни с маски, а еколозите предупреждават – очаква ни криза

Близо 129 милиарда маски попадат в околната среда всеки месец
8 юли 2020 19:12, Нели Христова
30
Океаните са пълни с маски, а еколозите предупреждават – очаква ни криза
Снимка: OceansAsia

Коронавирусът накара всеки от нас да си купи маска, с която да се предпази от COVID-19. Но къде отиват маските за еднократна употреба след като станат ненужни?

Отговорът не е никак приятен - тонове изхвърлени предпазни средства се откриват по дъното на световния океан, а вълните изхвърлят някои от тях на бреговете. От о. Соко в Хонконг, през Босфора в Турция, до Коте де Азур във Франция и Лондон, Великобритания - маски и ръкавици изплуват нявсякъде по света.

"Това се случи в средата на феврурари на плаж, който не е близо до цивилизацията, не е близо до нито един град. Там намерихме изхвърлени предпазни маски. След това започнахме да обикаляме ивиците, които са близо до градовете и, разбира се, намирахме още повече захвърлени предпазни средства", разказва Гари Стоукс, основател на Oceans Asia, пред BBC.

"Имаше толкова много предпазни средства по брега, спрях да броя на 15, но истината е, че в далечината се виждаха още много", казва Лаура Майклем, която е част от организацията. Еколозите предупреждават, че пандемията може да доведе до увеличаване на замърсяването в океаните.

"Важно е да разберем колко голяма бе кризата със замърсяването на океаните още преди да започне пандемията. А сега, когато има и глобална пандемия, близо 129 милиарда маски и 65 милиарда ръкавици попадат в околната среда всеки месец. Огромна част от тях ще попаднат в океаните", обяснява Дъг Крес, вицепрезидент на агенцията за опазване на океаните.

"Маската, която сте свалили и сте захвърлили просто ей така, може да е маската, която ще убие кит. Трябва да разберем, че безхаберието ни, за да сме в безопасност днес, може да доведе до сериозни последици утре",  категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пф и аз не знам имах 2 платнени и няколко еднократни къде изчезват нямам идея тия многократните ту ми се появяват в задния джоб на панталоните ту изчезват оня ден за маскарада в магазина пак бях без маска *** на кой му дреме за тоя лигав *** наскоро кихнах и се изсекнах в една такава и е хвърлих за носна кърпичка стана;)
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SHEFAБаце, пий си хапчетата - слонове и китове има, кво значи "изчезнали са бая миналия месец". Бавно развита история....
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди беше с дамски превръзки и бикини, сега с маски.Времената се менят...
24
0
 
4
 
! Отговори
дядомраз преди 3 години
Има човек има проблем,няма човек няма проблем. Един умен чичко го е казал.
23
0
 
12
 
! Отговори
. преди 3 години
"Коронавирусът накара всеки от нас да си купи маска, с която да се предпази от COVID-19. Но къде отиват маските за еднократна употреба след като станат ненужни?" - аз мойта си я държа от 4 месеца в колата и я взимам с мен, когато съм принуден да участвам в маскарада в някоя институция или магазин...
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАми има платове,които са синтетични или са смес - синтетчини с естествени,а не са от памук,вълна,лен и естествени влакна,те не се разлагат.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва още в ранна младежка възраст да се обучават хората,що е това замърсяване на околната среда и какви са последствията от това,да им прожектират и филми за замърсяването,също да има и постоянен контрол,иначе няма да се спре със замърсяването и планетата и водата ще стават все по-токсични,мъртви,а животните ще изчезват!Вече откриват микропластмаса и в телата на хората,пренасяно чрез храната,също и микропластмаса и токсини в растенията и животните.Това е много сериозен проблем!
20
1
 
1
 
! Отговори
Презервативи преди 3 години
няма ли ***?.
19
1
 
2
 
! Отговори
gio преди 3 години
след като растенията могат да хванат Коронавирус и рибите могат. Не мога да разбера само защо им вземате предпазните средства. Тая Корона ще ни умори, ей.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия маски са за водните обитатели да не ги хване короната, а те не искат да ги носят и ги изхвърлят.
17
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 18Ама не е изгодно за икономиките базирани на растеж...
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко пластмасови чаши и бутилки се изхвърлят? Трябва да се ползват вещи за могократна употреба, биоразградими и разделно събиране.
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
маските предпазват от вирус , колкото *** от пръдня
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Стар Бургазлиязатова намаляха делфините ползвалиса пак презервативите
13
7
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Не маските са проблемът, а политиката за растеж на либерастите...Земята може да изхранва макс 3.5 милиарда... а ес печата, за да дава пари на гладните, та да се множат в пъти.
12
2
 
16
 
! Отговори
Стар Бургазлия преди 3 години
По мое време преди 40 години бяхме с маЦки, а не с маСки, и хвърляхме презервативи по плажовете... Ех, младост, защо така бързо отмина ?
11
4
 
5
 
! Отговори
ЧИЧО ДРЪНДИ преди 3 години
Тва не е на Бойко маската, щото той няма
10
3
 
6
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До АсенС всеки изминал ден човечеството го доказва. Ти сляп ли си , или прос.т?
9
5
 
6
 
! Отговори
Асен преди 3 години
До Stoyanov Дай източника на доказателствата, че ми стана интересно да прочета, как е доказана, кога и кой го е доказал.
8
1
 
13
 
! Отговори
До 3: преди 3 години
Какво значи "океян"?