Папата опечален от решението "Света София" да стане отново джамия

Храмът е превзет от османските турци през 1453 година
12 юли 2020 16:05,
58
Папата опечален от решението "Света София" да стане отново джамия
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск заяви днес, че е "много опечален" от решението на Турция за превръщане на бившата базилика "Света София" в джамия, предаде АФП. Папата заяви това след традиционната неделна Ангелска молитва.

Още по темата

Моята мисъл е насочена към Истанбул, мисля за "Света София". Много съм опечален, каза кратко папа Франциск.

Думите на папата са първият коментар на Ватикана на решението на Турция, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Ватиканският всекидневник "Осерваторе романо" публикува вчера информация за събитията с факти, като цитира основните международни реакции, но без да прави коментар.

Храмът "Света София" в Истанбул, който е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба.

В петък Държавният съвет /висшият административен съд в Турция/ отмени решение на министерския съвет от ноември 1934 г. за превръщане на "Света София" от джамия в музей. След решението на съда в Държавен вестник бе публикуван президентски указ за прехвърляне на управлението на "Света София" към Дирекцията по религиозните въпроси и за отварянето й за мюсюлманско богослужение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
19
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
"Опечалени, възмутени, изненадани,..." - така реагират МЕКОТЕЛИТЕ във Ватикана, Брюксел. Берлин... А София въобще не реагира...сигурно заради "етническия мир".НЕ ТРОПНЕ ЛИ ЕС СИЛНО С КРАКА и НЕ ЗАПЛАШИ ЛИ ТУРЦИЯ С ВИСОКИ МИТА ВЪРХУ ВНОСА НА ТУРСКИ СТОКИ - друго няма да смути Ердоган.
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решението - превземаме Мека, и правим Каабап-а на мол и готово.
21
3
 
19
 
! Отговори
Наглост преди 3 години
Всички джамии да станат църкви в Европа,да се даде урок на *** Турция
20
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган го играе голям лидер и се дърви на Западняците, но явно забравя, че, ако Западът спре да надува този изкуствено създаден икономически балон, турция и балонът се спука, турците ще ядат камъни в Анадола. Чака ги глад.
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решението на проблема е просто. Няколко бомби в Босфора и един хубав, хладен душ ще залее жителите на Истанбул. 50 метра ще бъде вълната.
18
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците са нагъл и *** народ. Никога не са имали нещо общо с цивилизацията. Не само турците, ами и всички ислямисти са такива. Папата им миеше краката и им ги целуваше на тия ислямски диваци. Тия западняци така и не разбраха какво е Исляма. Не можеш да целуваш краката на Злото, на най-дивата сатанинска секта, която се е пръквала на този свят. Ислямът е туморът на планетата, който трябва да се реже от корен. Лекарството са атомни бомби. 2 - 3 бомбички в Истанбул и светът ще стане по-добър.
17
4
 
10
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Замалко да му повярвам на тоя лицемер, опечален бил ... Всъщност , тайничко се радва, че православният храм св София е превърнат в джамия.
16
3
 
17
 
! Отговори
Нима в Истанбул няма преди 3 години
къде да се молят вярващите?Има разбира се,няма дилема"или в Света София,или никъде".Всичко е популизъм и политическо"надцакване"със Запада.Тойказва,че Турция ще гледа ЕС през крив макарон,тя иска да се покаже колко евелика и не се нуждае от чужди съвети.Икономиката и е на 13-то място по БВПв света,но да не забравя,че всичко работи по чуждо ноу-хау и с чужди инвестиции.Надали западните фирми-майки ще спрат рязко подкрепата,това би им причинилозагуби,но ще има санкции,намляване на пазарите.
15
2
 
9
 
! Отговори
Леле до факт преди 3 години
На Цар Калоян да му кажеш колко са ни отслабили тея смешни :) иначе получаваш палче нагоре от мен- можеха да помогнат по-активно, предвид, че добре са знаели що за заплаха е било това за Християнският Свят.На колко части е била разделена България тогава ?Колко пъти умният византийски император им е плащал на тея орди да се бият срещу наши войски? Как му отговаря Иван-Александър, когато византийчето плаче за помощ? Сами сме си виновни на Балканите. и сами опозорихме примера, даден от Тервел...
14
5
 
13
 
! Отговори
КАКВИ ВРЕМЕНА БЯХА преди 3 години
Папа Франциск е некадърник.КАКВИ ПАПИ ПО РАНО ИМАШЕ - АКО ТОЗИ БЕШЕ СВЕСЕН - ЩЕШЕ ДА ОРГАНИЗИРА АТОМЕН КРЪСТОНОСЕН ПОХОД И ЩЕШЕ ДА ОТРЕЖЕ ГЛАВАТА НА ЕРДОГАН.КЕКАВ ПАПА
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Римляните и фарисеите са убили Божия син и са порoбвали хората и са ги правели гладиатори затуй над тях има тежка карма, църквите им все горят - Нотр Дам и Света София е горяла поне два пъти. Бог ще прати нов Месия скоро и ще се случат много неща, това е част от Божия план.
12
5
 
20
 
! Отговори
От троян преди 3 години
Турците са нагъл народ. Ето един пресен пример е Доган на българският бряг!
11
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците поне имат достойнство а тези мижитурки от Рим и топки нямат вече.Евала на комшиите.Незабравяйте,че по турско сме имали ниви и хората са могли да ходят на учат в Европа ,докато при комунизма и това ни отнеха.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лицемер. На думи казват едно, на дела съвсем друго. От край време католиците са лицемери и разединители на Европа и света.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко пъти се пращаха рицари от Ватикана да превземат Константинопол,но когато трябваше да защитят Константинопол от османците се ослушваха.
8
7
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
ЕТО ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА ПРОТЕСТИРАМЕ.УТРЕ ДЕЦАТА НИ ЩЕ ХОДЯТ С *** БЪЛГАРИ.08361
7
4
 
27
 
! Отговори
АРРА преди 3 години
Това е провокация към християнския свят.
6
1
 
25
 
! Отговори
факт преди 3 години
според мен папата е лицемер. Много добре знае, че Източната римска империя и Българското царство бяха отслабени от католическите инвазии, вътрешнодържавни проблеми, слаби и корумпирани управници. Ситуация, идентична със съвременните събития.
5
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа така беше опечелена и когато турците завладяха България и клаха 5 века българи. От това опечеление полза няма. Вместо да се опечалява папата да обяви един модерен кръстоносен поход, 2 - 3 атомни бомби ще свършат работа и ще изчистят света от вредното дивашко турско племе.
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквун нали е голям приятел с Ердоган? Защо не му се обади да уредят този проблем? :)