Eрдоган уверил Путин, че ще се съхранят християнските светини в "Света София"

Достъпът на туристи също щял да бъде гарантиран
71
Eрдоган уверил Путин, че ще се съхранят християнските светини в "Света София"
Снимка: БГНЕС

Ситуацията около промяната на статута на храма "Света София" в Истанбул от музей в джамия са обсъдили президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Още по темата
Това предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на пресслужбата на Кремъл след телефонен разговор между двамата лидери, състоял се по инициатива на турската страна.

Владимир Путин е обърнал внимание на Реджеп Тайип Ердоган на значителния обществен отзвук, който е предизвикало в Русия решението за промяна на статута на храма.

Турският президент е дал съответни пояснения, отбелязвайки, че достъпът до този уникален паметник на световната цивилизация ще бъде гарантиран за всички желаещи, включително чуждестранни граждани, и ще бъде осигурено съхраняване на християнските светини, се посочва в съобщението.

На 10 юли Държавният съвет (висшият административен съд на Турция) отмени правителствено решение от 1934 г. за превръщане на "Света София" от джамия в музей. След това президентът Ердоган подписа указ, съгласно който "Света София" се отваря за мюсюлманско богослужение. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ББ мълчи добре че е Путин поне велик човек
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора,видяхте ли статиите в ПИК,в БСП са се изпозаразили с коронавирус отново, хората от телевизията БТВ също!Ба.си вируса,как си ги избира кой да зарази?!