Пред „Св. София“ се стичат мюсюлмани за първа молитва от 86 г.

Вътре ще бъдат пуснати между 500 и 1000 души (НА ЖИВО)
Обновена: 24 юли 2020 11:38 | 24 юли 2020 11:38, Елка Василева
69

В района на "Света София" в Истанбул има голямо струпване на хора, желаещи да присъстват на петъчната молитва в преустроения в джамия храм, съобщи телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Много от тях чакат от снощи с молитвените си килимчета. Голям брой граждани са пристигнали за събитието от различни краища на страната.

До 10 ч. хората не бяха пропускани към местата, обособени за извършването на намаза. За да стигнат до тези зони, те трябва да преминат през 11 контролни входни пункта. Там се проверява дали носят защитни маски и се измерва телесната им температура, предаде  БТА.

Още по темата

По данни в турския печат вътре в сградата ще бъдат допуснати между 500 и 1000 души. В района около "Света София", при площад Султанахмед и около водохранилището Цистерна на базиликата са обособени пространства, където вярващите могат да се помолят. Отделени са и специални места за жените, които желаят да присъстват на днешния петъчен намаз.

По време на мюсюлманските богослужения християнските символи и изображения ще бъдат прикривани с бели завеси, наподобяващи корабни платна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Бойко е там, нали?С килимчето...
11
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека се молят сега, щото по-късно няма да бъде възможно. Старецът Паисий от Света Гора е предсказал, че скоро Константинопол отново ще бъде християнски. Ще има война между Гърция и Турция, при която Русия ще се намеси на страната на Гърция. Една трета от турците ще бъдат избити, една трета ще образуват нова държава Кюрдистан, а една трета ще станат християни. Това ще скоро.
10
3
 
31
 
! Отговори
Див Петел преди 3 години
Мракобесна религия, превземаща чужди молитвени домове. Полумесеца се надига отново срещу Европа. Трябва да се внивама много с тази агресивна общност - османците.
9
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези са мега смешни. После *** кажи, че не живеят още в Средновековието. Тръгнали да се праскат колко са велики като отново направят музея джамия...демек възраждат исляма и натриват носа на лошите християни. Ще накривят капата на някого :)))В днешно вееме християнския свят отдавна е надмогнал някакви си тъпо.тии като това кой каква джамия отворил и къде смята да се гъзурчи по цял ден. Истината е в икономиката и те го знаят много добре....а иконимиката не им е сила.
8
4
 
12
 
! Отговори
ФИН преди 3 години
В центъра на Стара Загора джамията е музей на религиите. Според мен, всички религии са за музей или за политическиупотреба. Няма никакъв реален духовен живот в нито една религия, никакъв спиритуализъм, космология, култ и т.н.
7
4
 
29
 
! Отговори
123 преди 3 години
Турчулята скоро може да очакват земетресение.
6
4
 
43
 
! Отговори
Pf преди 3 години
Уж мюсюлмани пък им е зор да ходят да се молят в християнски храм. Не ги разбирам. Все едно да се биеш в гърдите,че си истински мъж и да си вземеш за жена друг мъж превърнат в жена след пластична операция. Мюсюлманска работа.
5
2
 
9
 
! Отговори
вярващ преди 3 години
След като миналата година в бпц се пеяха молитви против истамбулската конвенция и гейовете Божието наказание няма да е само използването на стария миналогодишен свещен огън
4
3
 
27
 
! Отговори
К6 преди 3 години
Диващина ,
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стичат се да се надупят на Бог,и да послушат виенето на чакала.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега всички ще приемат Христовата Вяра, ще се покръстят и Турция ще стане Православна Християнска страна.
1
4
 
34
 
! Отговори
Решете преди 3 години
Ами да превърнем Софийската джамия в църква....