Северна Македония празнува в условия на пандемия

Какво е бъдещето на страната според политиците й?
Обновена: 2 авг 2020 18:23 | 2 авг 2020 18:21, Веселина Йорданова
115
Северна Македония празнува в условия на пандемия
Снимка: БГНЕС

В ерата на националните романтизми и национализми Илинден остана символ на безспорно изразената воля за своя държава, основаваща се върху принципите на демокрацията и свободния живот на всички етнически и религиозни общности, заяви днес президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в обръщение от Мемориалния център АСНОМ в Пелинце по случай националния празник на страната.

Президентът посочи, че този път Илинден се чества в специфични условия, по време на пандемията от коронавируса, а изолацията, предизвикана от тази криза, заплашва солидарноста между хората. Въпреки кризата обаче страната успя да стане членка на НАТО, а през март тази година Европейският съвет взе решение за начало на присъединителни преговори, 15 години след получаването на статут на страна кандидат за членство, посочи президентът.

Той очаква възможно най-бързо учредяване на новия парламент и съставяне на правителство и напомня, че помирението е едно от основните неща, за които се е обявил и което днес е необходимо повече от когато и да било в историята като независима държава.

Пендаровски се спря и на проблемите със съдебната система и нефункционалната администрация, отбелязвайки, че това е не само пречка за по-бързото интегриране в ЕС, а е и главна пречка за нормален живот в прилично уредена държава.

Премиерът Оливер Спасовски призова в речта си, която произнесе на крепостта Кале в Скопие, към изграждане на гражданско общество, сплотеност и солидарност. Той се обяви за "победи, а не за поделби, призова за обединение в държава, която да бъде свободно отечество на всички граждани и на всички етнически общности".
В речта си той призова "гордо да прославяме македонския език, който беше заведен като служебен език в македонската държава тъкмо на Илнден 1944 г. и който днес е вписан в личната карта на нашата държава в ООН, където до името Републка Северна Македония, за езика пише македонски език".

Спасовски говори и за договорите с България и Гърция, като подчерта, че "в духа на илинденци подадохме ръка за сътрудничество с всички съседи и спечелихме тяхното доверие". "Благодарение на тези договори Северна Македония се превърна от лош пример в успешна история. Тя стана светла точка на Балканите. Довчерашните резигнирани съседи станаха наши най-силни лобисти и поддръжници в международен план. Станахме съюзници. Показахме и доказахме, че с разбирателство, а не с кавги държавата върви напред към по-добро", добави Спасовски.

Председателят на парламента Талат Джафери, който тази година не можа да се обърне към народа от Мечкин камен, тъй като трябва да си почива по препоръка на лекарите, честити Илинден със съобщение, в което изтъкна, че "Илинден е символ на стремежа към по-добро утре, за по-добър живот на идните поколения, по-справедливо общество, напредък и по-високи ценности".

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски също честити националния празник и се извини за грешките на партията от миналото, заявявайки, че в Македония трябва да има справедливост и той няма да се откаже от тази цел.

В речта си от стружкото село Ташмарунища той каза, че държавата сериозно се отклонява от пътя на илинденските идеали, че страната заслужава по-добро бъдеще, изцяло ново поколение на политици и смяна на лицата от прехода, които са котвата /задържаща/ в държавата. Трябва ни силен вятър, за да вървим напред, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ, като подчерта, че страната трябва да се върне към илинденските идеали, а това са свлбодата, справедливостта и единението. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всички тези националности се казвало македонци а под славяни се е разбирало българи.Безумно твърдение е ,че Македония не българска и ,че македонците не са българи ,но както каза колегата по долу наистина вече ни е все тая.Да оставим историята настрани няма да е зле да сте малко благодарни за това ,което правим към днешна дата за вас
88
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименна мен няма какво да ми да ми набиваш,по-добре ти вземи и си набий в твоята кратуна,която явно е празна.димитър талев споменава в своята четирилогия няколко националности-българи,гърци,турци,власи,арнаути...но по никакъв начин не може да се тълкува за неговата националност.той дори чисто туркофилски защитава турците и мюсюлманите...
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гоце Делчев е българин !!!Борил се за автономна Македония в османската империя и след това присъединяване към България както стана с източна Румелия.
86
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименаз съм го виждал скопското издание и никакви пасажи не липсват...в романите на димитър талев думата българин е употребена не в етническия смисъл на думата...а точно в това противоборство между българската и гръцката църкви през този период...той например често употребява думата гръцки кокони,гръцка махала и т.н...по тази логика гърците могат да кажат,че той е грък нали?
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали в "Железният светилник" нямало почти никъде написано българин. Да ти набия ли още десет цитата в празната еничарска кратуна?
84
5
 
1
 
! Отговори
илинден преди 3 години
ето още няколко пасажа от "българския"писател димитър талев:Македония има свои интереси и своя политика,тя принадлежи на всички македонци...Такъв българин или грък поддържа вечния раздор между балканските народи,които трябва да живеят в братска дружба.Бедният македонски народ не се бори,за да смени едни господари с други,едни изедници с други,а се бори за свободата на Македония,за своя народна република!
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакай малко, какво общо има сюжетната линия на "Илинден", където е отразена борбата между върховисти и автономисти, с бруталната скопска фалшификация, където думи и термини от "Железният светилник" са изцяло подменени, а ЦЕЛИ ПАСАЖИ ЛИПСВАТ!? Станахте вече банални с това сляпо преписване на думите, казани уж от Гоце, но извадени извън целия контекст на романа.
82
2
 
1
 
! Отговори
илинден преди 3 години
ето пасажи от романът илинден на димитър талев,българско издание:не мислят доброто на македония князете и кралете около нас,а се дебнат помежду си и острят зъби за плячка.Те мечтаят за ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ,велика сърбия ,за велика гърция и поглеждат лакомо към Македония.
81
0
 
2
 
! Отговори
До македонеца преди 3 години
България особено по времето на Александър Стамболийски не проявява достатъчно старание за да анексира Македония дори още след освобождението ,но има българия не и било лесно никоя от великите сили не е искала и не е имала интерес от голяма държава на балканите включително Русия . А що се отнася до днешната политическа карта на балканите тя се пренарежда вследствие на двете световни войни.
80
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До македонецане е необходимо един човек да е македонец,за да търси истината...ако гоце делчев беше българин нямаше да го предадете заедно с гърците на турския аскеер...ако наистина искахте македония са себе си нямаше да избързвате вашите пробългарски върховисти с вдигането на въстанието и по този начин да го обрекат на провал...и нямаше да затваряте границата при рилска река,за да позволите на турците да безчинстват на воля невинните хора в македония
79
0
 
2
 
! Отговори
Железният светилник преди 3 години
Лазар избърса с кърпа ръцете си и седна срещу него, на другата страна на масата. Дигна срещу него лице и погледна открито, смело: - Да, ваше високопреподобие, прави думи, свети думи. Но понякога човек взема думите за истина, за да покрие с тях друга неистина. Вие вземате думите на една истина, за да си послужите с тях като с оръжия във ваша полза. Вие и ние: гърци и българи. Говоря за вас-гръцките духовници по нашите места...
78
1
 
4
 
! Отговори
До македонеца преди 3 години
Сръбска ,румънска, албанска, гръцка дори и турска музика върви в едно с българската по тв каналите на различните кабелни оператори.Всеки гледа и слуша ,каквото пожелае това е демокрацията!А факта,че земите на днешна Македония и не само са били български преди комунизма,османско и византийско време и между тях и, разбира се са били населявани с българи е неоспорим исторически ФАКТ!!!А вие какъв народ сте..ами решавайте си вие ,но не си присвоявйте историята и националните ни герой!!!
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реалиите са тези, че за гигантското мнозинство днешни македонци, сърбите са братя а Тито - цар. И все пак там са относително толерантни, посволяват си само изразите татари и ц....ни. При австралийската им диаспора е модерно да псуват на майка. Когато подадеш оплакване на f_ook ти се отговаря, че това е в рамките на приетото. А тука някои правят съвместни исторически комисии. Глу_па_ци!
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз едно не мога да разбера-българия забранява македонските медии под претекст,че били сърбомански и антибългарски,а същевремнно по цялата страна и най-вече благоевградска област гъмжи от сръбски музикални и новинарски канали.по тази логика защо няма албански тв канали?
75
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това в Македония е националният празник. Празнува се Крушовската република, АСНОМ-ска Македония и Голи оток. И разбира се победата над бугарскиот фашистачки татарски окупант. А тука някой ни занимава с Димов. Димов бил преди 100 години. Сега е съвсем друго.
74
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименда чел съм я четирологията в книжния вариант от българско издателство...я вземи по-добре ти я прочети...аз там почти не можах да открия думата българин
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много си нагъл. ***, неграмотен, смешен. Типичен северномакедонски сръбски еничари. А ти чел ли си изобщо някога "Железният светилник"? Изобщо чувал ли си нещо за цялата четирология?
72
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименти чел ли си македонското издание,за да се изказаваш по този начин и да бълваш лъжи омраза.не забравяй,че дори българското издание на "желязният светилник"не е оригиналният написан от димитър талев!
71
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименясно колко си чел "железният светилник"-там никъде не пише думата българин дори в българското му издание...македонското му издание е едно към едно в превод на македонски само че откъде да го знаеш.виж българското издание виж и македонското и тогава говори глупости.
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааа не, това с преетикирането си е ваша запазена марка! Още помним как "Железният светилник" на Димитър Талев цъфна в Скопие в пиратско издание, където всяка дума българин и български беше заменена с македонец и македонски. Или пък "Сборника на Миладиновци", който не смеете да го напишете с оригиналното му име. Или статистиката на Кънчов във вашата редакция на Wikipedia?