Северна Македония празнува в условия на пандемия

Какво е бъдещето на страната според политиците й?
Обновена: 2 авг 2020 18:23 | 2 авг 2020 18:21, Веселина Йорданова
115
Северна Македония празнува в условия на пандемия
Снимка: БГНЕС

В ерата на националните романтизми и национализми Илинден остана символ на безспорно изразената воля за своя държава, основаваща се върху принципите на демокрацията и свободния живот на всички етнически и религиозни общности, заяви днес президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в обръщение от Мемориалния център АСНОМ в Пелинце по случай националния празник на страната.

Президентът посочи, че този път Илинден се чества в специфични условия, по време на пандемията от коронавируса, а изолацията, предизвикана от тази криза, заплашва солидарноста между хората. Въпреки кризата обаче страната успя да стане членка на НАТО, а през март тази година Европейският съвет взе решение за начало на присъединителни преговори, 15 години след получаването на статут на страна кандидат за членство, посочи президентът.

Той очаква възможно най-бързо учредяване на новия парламент и съставяне на правителство и напомня, че помирението е едно от основните неща, за които се е обявил и което днес е необходимо повече от когато и да било в историята като независима държава.

Пендаровски се спря и на проблемите със съдебната система и нефункционалната администрация, отбелязвайки, че това е не само пречка за по-бързото интегриране в ЕС, а е и главна пречка за нормален живот в прилично уредена държава.

Премиерът Оливер Спасовски призова в речта си, която произнесе на крепостта Кале в Скопие, към изграждане на гражданско общество, сплотеност и солидарност. Той се обяви за "победи, а не за поделби, призова за обединение в държава, която да бъде свободно отечество на всички граждани и на всички етнически общности".
В речта си той призова "гордо да прославяме македонския език, който беше заведен като служебен език в македонската държава тъкмо на Илнден 1944 г. и който днес е вписан в личната карта на нашата държава в ООН, където до името Републка Северна Македония, за езика пише македонски език".

Спасовски говори и за договорите с България и Гърция, като подчерта, че "в духа на илинденци подадохме ръка за сътрудничество с всички съседи и спечелихме тяхното доверие". "Благодарение на тези договори Северна Македония се превърна от лош пример в успешна история. Тя стана светла точка на Балканите. Довчерашните резигнирани съседи станаха наши най-силни лобисти и поддръжници в международен план. Станахме съюзници. Показахме и доказахме, че с разбирателство, а не с кавги държавата върви напред към по-добро", добави Спасовски.

Председателят на парламента Талат Джафери, който тази година не можа да се обърне към народа от Мечкин камен, тъй като трябва да си почива по препоръка на лекарите, честити Илинден със съобщение, в което изтъкна, че "Илинден е символ на стремежа към по-добро утре, за по-добър живот на идните поколения, по-справедливо общество, напредък и по-високи ценности".

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски също честити националния празник и се извини за грешките на партията от миналото, заявявайки, че в Македония трябва да има справедливост и той няма да се откаже от тази цел.

В речта си от стружкото село Ташмарунища той каза, че държавата сериозно се отклонява от пътя на илинденските идеали, че страната заслужава по-добро бъдеще, изцяло ново поколение на политици и смяна на лицата от прехода, които са котвата /задържаща/ в държавата. Трябва ни силен вятър, за да вървим напред, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ, като подчерта, че страната трябва да се върне към илинденските идеали, а това са свлбодата, справедливостта и единението. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анониментук не говорим за политическо решение взето в софия за бомбардиране на югославия(не сърбия)тогава...а за обикновените българи,които са дълбоко в себе си сърбомани
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не стискат Ами са готови за война и не им пука що се отнася за проучванията и аз мислех ,че турците наглеят яко ,но истината е ,че гръцките острови са много близо до самата турция.така ,че кой крив кой прав не ме влече.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-голяма глупост от тази не бях чувал! Ако бяхме сърбомани нямаше да пуснем самолетите на НАТО да бомбандират Сърбия през 1999 г. Гърция беше тази които не ги пусна.
46
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимена гърция и сърбия не са го признали...това че някой си костов и някоя си надка михайлова са признали държава,не прави българите по малко сърбомани-техни богове и богини са весна змиянац,драгана миркович,лепа брена,миле китич,шабан шаулич...
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Няма,нямаколкото гърците никой не ги обезпокоява-всеки ден им прелитат турски изстребители над главите...ама стискат зъби и траят...
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости ние първи признахме косово
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимена в основите на българската нация е сърбоманията...затова по време на косовската криза-българите казваха,сърбите са наши братя,те са добре дошли при нас,а шиптарите ги не щем...
42
1
 
3
 
! Отговори
Няма,няма преди 3 години
Ние сме в ЕС и НАТО никой няма да ни обезпокоява
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименти недей много да се радваш на чуждото нещастие,че като гледам как турците се въоръжават,да не осъмнете с турски танкове по булевард Руски цар освободител
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименима една хубава народна приказка обещаното не е като даденото...не знам дали знаеш,че всъщност германия е обещавала и на югославия някои териториални придобивки на юг-солун например!
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам за кобурите, но по-големи българомразци от новоизлюпените северномакедонци няма. Българофобията е основния фундамент, залегнал в създаването на тази нация през 1945 г. Лично аз бих се чувствал много по-комфортно ако на югозапад България граничи с Албания, вместо с Република Северна Македония.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само ,че ни обещавала Ами и Гърция и Сърбия са били окупирани от нас в началото на всв. И точно са ни обещавали отвори си Уикипедия и виж знаеш ли цял свят познава една история, само Македония друга история знае сега кажи ,че и Александър Македонски е македонец.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименправ е бил дядо ти...но тези момчета са отишли там и са загинали заради болните амбиции на едни българомразци каквито са били кобургите...така че за своите провали не се сърдете на македонците,а на фердинанд и борис...
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименгермания нищо не ви е обещавала...и тя като русия ви е използвала за военната инвазия и последвалата доминация нищо повече!
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От дядо си помня: "Много млади момчета отидоха зян заради македонските голи чукари." Беше ветеран от ВСВ 2, ранен в бой с германците през септември 1944 г. край Прилеп. България изгуби излаза си на Бяло море, който е 100 пъти по-ценен от цяла Македония барабар с охридското блато, и то за какво? За да бъдем обиждани и псувани днес от тези прости неблагодарни еничари.
34
0
 
1
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Най ме кефи словосъчетанието: "В условие на.....". А в условие на журналистическа простотия какво е.....?!
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България губи балканската междусъюзническа война ,която се води срещу Сърбия и Гърция а от после и Румъния ,османската империя предлага условна помощ ние отказваме.После първа и втора с.в. сме на страната на Германия ,защото ни обещават всички онези наши територии ,които сега не са част от България.три войни загубихме заради вас.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименда това е само според онзи велик "историк" пламен павлов и разбира се покойния вече божидар димитров!
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименда и с един куп болести,изхвърлени и ненужни никому!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анониментук възниква въпроса защо българия получава най-малкия дял,а не най-големия?защо губи войната?ама защо англия и франция да ви решават проблемите не мога да разбера/