Северна Македония празнува в условия на пандемия

Какво е бъдещето на страната според политиците й?
Обновена: 2 авг 2020 18:23 | 2 авг 2020 18:21, Веселина Йорданова
115
Северна Македония празнува в условия на пандемия
Снимка: БГНЕС

В ерата на националните романтизми и национализми Илинден остана символ на безспорно изразената воля за своя държава, основаваща се върху принципите на демокрацията и свободния живот на всички етнически и религиозни общности, заяви днес президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в обръщение от Мемориалния център АСНОМ в Пелинце по случай националния празник на страната.

Президентът посочи, че този път Илинден се чества в специфични условия, по време на пандемията от коронавируса, а изолацията, предизвикана от тази криза, заплашва солидарноста между хората. Въпреки кризата обаче страната успя да стане членка на НАТО, а през март тази година Европейският съвет взе решение за начало на присъединителни преговори, 15 години след получаването на статут на страна кандидат за членство, посочи президентът.

Той очаква възможно най-бързо учредяване на новия парламент и съставяне на правителство и напомня, че помирението е едно от основните неща, за които се е обявил и което днес е необходимо повече от когато и да било в историята като независима държава.

Пендаровски се спря и на проблемите със съдебната система и нефункционалната администрация, отбелязвайки, че това е не само пречка за по-бързото интегриране в ЕС, а е и главна пречка за нормален живот в прилично уредена държава.

Премиерът Оливер Спасовски призова в речта си, която произнесе на крепостта Кале в Скопие, към изграждане на гражданско общество, сплотеност и солидарност. Той се обяви за "победи, а не за поделби, призова за обединение в държава, която да бъде свободно отечество на всички граждани и на всички етнически общности".
В речта си той призова "гордо да прославяме македонския език, който беше заведен като служебен език в македонската държава тъкмо на Илнден 1944 г. и който днес е вписан в личната карта на нашата държава в ООН, където до името Републка Северна Македония, за езика пише македонски език".

Спасовски говори и за договорите с България и Гърция, като подчерта, че "в духа на илинденци подадохме ръка за сътрудничество с всички съседи и спечелихме тяхното доверие". "Благодарение на тези договори Северна Македония се превърна от лош пример в успешна история. Тя стана светла точка на Балканите. Довчерашните резигнирани съседи станаха наши най-силни лобисти и поддръжници в международен план. Станахме съюзници. Показахме и доказахме, че с разбирателство, а не с кавги държавата върви напред към по-добро", добави Спасовски.

Председателят на парламента Талат Джафери, който тази година не можа да се обърне към народа от Мечкин камен, тъй като трябва да си почива по препоръка на лекарите, честити Илинден със съобщение, в което изтъкна, че "Илинден е символ на стремежа към по-добро утре, за по-добър живот на идните поколения, по-справедливо общество, напредък и по-високи ценности".

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски също честити националния празник и се извини за грешките на партията от миналото, заявявайки, че в Македония трябва да има справедливост и той няма да се откаже от тази цел.

В речта си от стружкото село Ташмарунища той каза, че държавата сериозно се отклонява от пътя на илинденските идеали, че страната заслужава по-добро бъдеще, изцяло ново поколение на политици и смяна на лицата от прехода, които са котвата /задържаща/ в държавата. Трябва ни силен вятър, за да вървим напред, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ, като подчерта, че страната трябва да се върне към илинденските идеали, а това са свлбодата, справедливостта и единението. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ходим в Англия берем аспержи след година две се връщаме със спестени 15-20хил паунда найс а?
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт е ,че е подменена историята на Македония ,която е била 1000 години част от България затова няма какво да обсъждаме какво са ти говорили баба ти и дедо ти.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименами да се мъкнат проблема си е техен...след някоя и друга година като се разпадне този съюз,те просто няма да са им нужни!вие като имате европейски паспорти та какво-ходите да берете аспержи в германия...
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вземи малко се поинтересувай от историята на Македония и Балканския полуостров. И тогава коментирай.След ПСВ България е победена страна. И тогава вВеликите сили /Франция и Англия разпокъсват Македонияя , като днай-големия дял се пада на Сърбия - като победител от войната. другата част се дава на Гърция и най-малката на България.Имам македонско поткло, и много неща са ми говорени от баба и дядо. А те никога не са имали интерес да ме лъжат.
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименомразата можеш да я видиш ежедневно по улиците на българия.историческа истина и омраза са две различни неща...аз не мразя българите...а това че политиците ги лъжат...а ти откъде знаеш аз откъде пиша-може да съм се изнесъл в чужбина.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я ми кажи защо македонци се мъкнат за европейски лични карти??
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
я кажи тогава защо българските власти ликвидараха будната македонска имиграция в софия наричайки я "сепаратистка",унищожавайки всичко свързано с независима македония,македонска нация,език и т.н.или и това ще кажеш,че не знаеш!
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е кокошката и кой просото?Ако си въобразяваш, че българите искат да имат нещо общо с Македония - не си познал.На нас държава пълна с омрза не ни трябва. Обърни внимание когато има новини за Македония колко малко хора коментират. Дори коментар не заслужавате.А България може за теб да е всякаква - за нас е родина.Ако си оттук защо не се изнесеш. С тая омраза ще се поболееш.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до анонимниянедей да говориш глупости...аз не плюя срещу българите,а срещу техните политици мерзавци *** на германските аристократи...няма по-големи сърбомани от българите-факт...я кажи как вие със сърбите си поделихте днешната р.македония и това нещо го официализирахте с документ...или и това ще кажеш,че не е вярно.я кажи как българските "освободители"на македония мародерстваха в църквите и по улиците на скопие и охрид...или и това ще кажеш,че не знаеш...
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анониментози пък гладна кокошка просо сънува...коя българия?бедна,корумпирана,опоскана,демографски унищожена!
19
2
 
3
 
! Отговори
до анонимния преди 3 години
дето много се е разпенил против България и българите. Туй, което го говориш в сръбските учебници ли го прочете? Там са събрани всичките мерзости, с които могат да бъдат хулени българите. И ви доставя удоволствие. И щехте да сте си много добре ако Сърбия беше член на ЕС. Пак междунродни паспорти, пак високоме рие къде можем да се мерим с вас.Само, че не сърби са ходили да умират за Македония, а българи. Бог ви изпрати изпитание дали ще сте с братята си българи или ще ги предадете. провалихте се
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимена защо са били убити много интересно...защото се борили за македония!хайде бе...за чия македония?
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименами виж кой е бил министър председател,когато започва потушаването на въстанието и ще разбереш чий са тези думи...всички до един са били шпиони и слуги на "вносния"ви цар с германски корени,който ненавиждаше българите!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименами виж кой е бил министър председател,когато започва потушаването на въстанието и ще разбереш чий са тези думи...всички до един са били шпиони и слуги на "вносния"ви цар с германски корени,който ненавиждаше българите!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България винаги се е борила за Македония двама видни български премиери бяха убити от тогавашното ВМРО стигна се дотам ,че го има и на лента пак българин как застрелва княз ли къв е точно не знам на Югославия заедно и свъншния министър на франция.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименза починали хора или добро или нищо...да така е...но няма нищо лошо да се интерпретират думи на исторически личности пък било то и български премиери...*** така реагирате,когато някой ви каже истината започвате с клетвите и обидите,но това няма да ви доведе до истината!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кой е тогавашния министър председател бе ......
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименкато не знаеш недей да спориш...това не са мерзости,а историческа истина...тези думи са изречени от тогавашния министър-председател...искаш или не искаш.гоце делчев от такива като теб беше убит от турския аскер...от такива върховисти,които разчитаха на турците да свършат мръсната работа в македония и да ви разчистат терена а вие след това на готово да вземете македония...но не би!
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти ,профанино,не говори глупости и не клевети починали хора.Никой нищо подобно не е казвал, а въстанието е планирано,подготвено и ръководено с участието на български офицери.Какъвто е бил и самият Гоце Делчев.Безроден подлец си ти,за да пишеш подобни мерзости!
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а ето как реагира българската държава на кланетата на турците срещу мирното македонско население-затваря границата между княжеството и османската империя на рилска река близо до днешното село бараково,с една единствена цел да не си разваля отношенията с голямата порта...пиринска македония тогава е превърната в един огромен бежански лагер,една буферна зона,където стотици хиляди цивилни намират смъртта си под безучастния поглед на "майка българия".