Кои са трите жени, готови да свалят Лукашенко от власт в Беларус?

Много хора застават зад тях, но дали ще успеят да победят Диктатора?
4 авг 2020 21:17, Нели Христова
71
Кои са трите жени, готови да свалят Лукашенко от власт в Беларус?
Снимка: БГНЕС

Светлана Тикановская би предпочела да пържи котлети у дома, отколкото да се кандидатира за президент. Но когато се появява възможността да се изправи срещу Александър Лукашенко и да оспори здравата му, 26-годишна хватка върху властта, тя приема това като мисия, "която не може да откаже". Светлана се включва в изборите едва след като съпругът й, който искал да се кандидатира, е арестуван и пратен в затвора. Втори противник на Лукашенко също е арестуван, а трети напуска страната.

Още по темата

И така, 37-годишната Светлана, която изпраща двете си деца в чужбина, за да са на сигурно място, се превръща в изненадващо ново лице на промяната в Беларус. Към кампанията й се присъединява Вероника Цепкало, съпруга на един от арестуваните кандидат-президенти и Мария Колесникова, мениджър на кампанията за друг. Трите жени привличат рекорден брой хора по време на митингите си в цялата страна.

"Те не са като Маргарет Тачър - дами, които са се занимавали с политика цял живот, но са много искрени", така ги описва Валерий Цепкало, бивш посланник в САЩ, който също се опитва да се кандидатира за президент на Беларус, но му отказват регистрация. В интервю пред BBC той споделя, че е напуснал страната след като е получил информация от различни източници, че "арестът му е неизбежен".

"Преди Лукашенко имаше подкрепата на народа, но сега тя се изпари, за това той е толкова нервен", обяснява Цепкало. Тази промяна в настроението е усетена от съпруга на Светлана. В продължение на месеци Сергей Тикановски обикаля из Беларус и интервюира различни хора - от фермери до пенсионери, които вече са уморени от режима на Последния диктатор на Европа.

Навсякъде оплакванията са едни и същи - всеобхватна корупция, липса на възможности, ниски заплати, бедност.

"Бях едва на две години, когато хлебарките дойдоха на власт. Сега моето дете е на две и искам нещата вече да се променят", споделя мъж на име Владимир пред Сергей.

"Ние сме тук, за да сложим край на диктатурата", казва друг човек. Това недоволство стана публично достояние, след като гражданите започнаха да се подписват в подкрепа на кандидати от опозицията, които планират да се регистрират за изборите на 9 август. Когато бяха спрени, тълпи заляха улиците изпълнени с гняв.

Според организацията за защита на човешките права Viasna близо 1000 мирно протестиращи са били арестувани. 200 от тях са прекарали повече от 15 дни зад решетките.

"Това е реакция на безпрецедентното обществено мнение, увеличаващите се протести и разширяващата се опозиция срещу президента", казва базираният в Минск политически анализатор Артьом Шрайбман, който обяснява твърдия отговор на властите. По думите му дори "здравите крепости", които по традиция подкрепят Лукашенко, вече са разрушени от "мрачното" десетилетие на икономическа стагнация и гневът от отговора на президента на кризата, причинена от COVID-19.

"Имаше тази "перфектна буря" от фактори, които бяха срещу Лукашенко в тази предизборна кампания", допълва той. И така, докато екипът на Тихановская обикаля Беларус, за да се среща с народа и да мотивира избирателите, Лукашенко посещава силите си за сигурност.

През годините главният коз на Лукашенко пред избирателите му е сигурността. За това във вторник той използва най-новите техники, за да разпръсне насъбралата се тълпа от протестиращи. На следващия ден той обяви, че е засечен "чужд заговор", който цели да "дестабилизира страната" - заплаха, за която президентът беше предупредил по-рано и която обеща да предотврати "на всяка цена". По държаванта телевизия се завъртяха кадри на мъже арестувани само по бельо. Според информацията 33 наемника от частна руска групировка са арестувани в санаториум извън Минск.

Русия настоя за тяхното освобождаване, тъй като те минавали само "транзит" през страната и нямали нищо общо с "работите на Беларус". А и те обитавали санаториума прекалено открито, за да правят каквито и да било заговори за преврат. Но това действие бе последната капка, която преля чашата на влошаващите се отношения между Минск и Москва.

Това е и ново притеснение за Светлана. Властите свързват съпруга й със задържаните руснаци и го обвиняват, че е организирал масови протести. Изказванията й пред насъбралите се тълпи често са прекъсвани от тежки въздишки, а след тях тя признава, че се е захванала с роля, която никога не е избирала.

"Времената са страшни, но чувстваме огромната подкрепа у хората", казва Вероника Цепкало пред BBC. Съпругът й бяга от Беларус, но тя остава, за да застане зад кампанията на Светлана. "За нас промяната в Беларус е като чистия въздух - нужна е възможно най-скоро", допълва тя.

Трите жени нямат политическа програма. Те настояват само за едно - гражданите на Беларус да гласуват за Светлана, за да бъде отстранен Лукашенко. След това тя ще свика нови, честни избори и ще освободи всички политически затворници.

"Ще изпълня мисията си, след което ще отстъпя тихо", казва Светлана на един от митингите, смеейки се, когато мъж от публиката се провиква да остане на власт. Но въпреки нарастващата популярност на жените, според някои социологически проучвания, Лукашенко има близо 70% подкрепа в Беларус. Затова привържениците на опозицията са нащрек срещу измамите.

"Това, което ще се случи на изборите, е от голямо значение", казва Шрайбман. По думите му силите за сигурност са готови да атакуват, а преди не са използвали и 10% от това, което имат в арсенала си. "Сега въпросът е колко брутална ще бъде репресията", казва той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Явно затова бяха руските наемници, които арестуваха там хахах, ама Батьока не е ***, че кървавото джудже да го свали.
52
1
 
2
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Ще подпалят страната, ще приберат доларите от САЩ и ще се покрият някъде в чужбина. Също както направиха боксьора и газовата принцеса в Украйна.
51
1
 
2
 
! Отговори
ТИКВАТА преди 3 години
ОСТАВКА! ГЕШЕФ ОСТАВКА! ЛУКАШЕНКО И ТОЙ ДА СЕ МАХА! ЕРДОГАН И ТОЙ...ВСИЧКИ ДИКТАТОРИ И МУТРОКОМУНИСТИ ДА СЕ ОМИТАТ!
50
4
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Путин организира майдана на Лукашенко, защото той рязко се задърпа да се присъединява към мадър Раша и се заигра с Меркел, Полша и Украйна. Който и да смени Лукашенко няма да има нито ресурса, нито топките да балансира между Русия и Запада. Тия трите кукли ще ги изядат на закуска и в Кремъл и в Берлин и във Вашингтон.
49
3
 
7
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Лукашенко бил диктатор. По тая логика и Ангела Меркел е диктатор, 20 години на власт, несменяема. Сега дойче веле и другите "свободни" медии ще разнасят демократичния образ на всеки, готов да нареже баницата наречена Беларус и да я поднесе на запада.
48
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/53Тимошенко не беше чак такава продажница, кат порошенко. Просто беше атрактивна за "опозиционерка".
47
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/54Що бе, ти от джендърите ли си?
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се изкефя на лукашенко да му натресат 3 лесбо - демократки да го управляват ;))) Ще се побърка от яд батката, че е допуснал либералните пропагандисти в страната си ;)))
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До PenПреди да гласуват и изберат тия 3-те да погледнат Украйна - какво стана там като дойде "Жената с косата"-Тимошенко и какво е сега в Украйта - разруха, мизерия, война, корупция, продажба националните богатствата на "демократи" от сащ и ес.Беларус, въпреки Лукашенко, е една спокойна държава, където и през нощта можеш да се разхождаш без страх, имат работеща икономика и стабилна социална система-здравеопазване,пенсии,почти нулева безработица, липса на просяци и др.демократични благинки
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
46, за модела горе долу един и същ го налучкваш, но за началника си в грешка.
43
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наричате Бацко "Последния диктатор на Европа", като забравяте нашето Баце с пачките, кюлчетата, чекмеджетата и пищова на нощното шкафче.
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ги намерят една по една псовисали и с хастара навън
41
9
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Диктатор с избори не се сваля. Или с военни, или с революция. В Турция опитаха с военен преврат и видяхте Ердоганя какво ги направи. Наивници. Тези трите са си направо за смях, идеалистки. Колкото джуджето в Джуджистан ще падне с избори, Ердоган в Турция, Мъдурkо във Венецуела и Ким Грух в Северна Корея, толкова и те ще спечелят срещу Лукашенко
40
4
 
11
 
! Отговори
Пен преди 3 години
Лукашенко не искаше да играе в цирка корона вирус и сега го подхванаха с медийни атаки хаххаа
39
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А при нас са трима ама мъже викат им отровно трио.Защо отровно не разбрах,ама се опитват де.Украинците си имат Зеленски,а ние Трифонов.Май модела навсякъде е горе долу един и същ-Каквото каже Москва за съжаление!
38
10
 
20
 
! Отговори
Pen преди 3 години
Когато ходих в Минск преди 10 години доста повече ми хареса от София.Навсякъде беше чисто и подредено и нямаше *** и просяци по улиците.Като слежеш от влака на централната им гара все едно влизаш във МОЛ.А като слезнеш на централна гара София и минеш през подлеза........ Падне ли Лукашенко, ще има да си мечтаят за едно време.......
37
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хахахаха,тея susani ли ще свалят президента гелем смех
36
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белорусия е венецът на бялата раса, самото име говори за това. Има много талантливи деца които се раждат в Белорусия които сега учат в Русия. Ще бъде много жалко ако не се разберат с Русия и хубавата им държава се съсипе като Украйана.
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
информацията не е дадена в пълен обем, превода или е лош, или от няколко източника е взето по нещо без да се доведе до някъкви логични изводи.....ей така, да се напише нещоПоложението в Белорус наистина е сложно и тревожно
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАми да яхват новите модерни 50 годишни F-16 за които предварително се ръсихме няколко милиарда, и да фъркат за Китай да махнат комунизма щом толкова им пречи комунизма.