Експерт: Мощността на взрива в Бейрут е 1/4 от тази на Хирошима

Има ли външна намеса при взрива?
6 авг 2020 22:40, Нели Христова
20

Каква е равносметката след ужаса в Бейрут и инцидент или външна намеса е причина за експлозията?

"Ливанското ръководство много бързо взе решение да привлече към отговорност с лека мярка - "домашен арест", някои шефове от пристанището", коментира експертът по национална сигурност Славчо Велков пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че днес е световният ден на борбата срещу разпространението на ядрено оръжие, когато на 6 август 1945 над Хирошима е хвърлена първата ядрена бомба в световната история.

"Мощността на взрива в Бейрут е 1/4 от тази на Хирошима. Това е и причината жертвите да са толкова много, ще бъдат повече от 200 души", заяви Велков.

Експертът по национална сигурност посочи, че Ливан има огромен опит с терористичните атаки.

"Това е чудовищен взрив, без аналог след бомбите над Хирошима и Нагасаки. Такова количество, отзвук и обществени и икономически последици - не сме виждали", категоричен бе той.

Според Стоян Велков въпросителните, свързани с експлозията, са твърде много.

"Откъде идва такова огромно количество амониева селитра? Износът на амониева селитра в гранулиран вид е забранен, защото може да се използва като взривно вещество. Една от версиите е, че корабът, който е пренесъл селитрата, е български. Миналата година турското разузнаване разкри стотици камиони, които изнасят това вещество главно за Египет, Ливан и Сирия", обясни още гостът.

По негови думи има информация, че първата атака била срещу склад на радикалната шиитска групировка "Хизбула".

"Ролята на "Хизбула" е, че управлява голяма част от процесите в Ливан. Половината правителствено влияние в Ливан е на "Хизбула", допълни експертът.

Велков сподели, че тепърва ще се разбере дали амониевата селитра е притежание на някоя организация.
"Не бих се ангажирал с прогноза за външна намеса. Свързвам го с напрежение в района през последните дни. В зоната за сигурност е имало необичайно струпване на войски, други казват, че е било ракета", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Евала Славчо преди 3 години
Значи според теб американците са пуснали атомните бомби над Хирошима и Нагазаки без изобщо да се усетят точно на Световния ден за ядрено неразпространение?А дали си забелязал,че жертвите в Холивудските филми много подозрително попадат точно в очертанията с бяла боя на пода, наместо да си падат спокойно където си искат?Инспектор Клузо пасти да яде!
15
0
 
4
 
! Отговори
Неексперт преди 3 години
Когато се случи някаква трагедия веднага се появяват експерти и започват да ми обясняват какви ли не глупости, както в този случай, че едва ли не има замесен и български кораб(и това идва от човек, който се именува експерт по национална сигурност!?)Две неща от един неексперт:1. Охлювите и др. винаги излизат СЛЕД дъжда.2. Ной е построил кораба ПРЕДИ Потопа
14
0
 
3
 
! Отговори
65 преди 3 години
Вчера беше 1/10 от Хирошима.Как ги правят тия сметки,незнам.Току виж ни убедили ,че нищо не е станало
13
1
 
4
 
! Отговори
Доко s цоко преди 3 години
Експерта е кметски наместник на село Долно вършило пазарджишко
12
1
 
13
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
И този експерт по национална сигурност е от рода на чух по телевизията една баба каза че чула от комшийката работата отива към тенденция.
11
0
 
8
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
Тоя експерт е ...ама на маса
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е експерт, а *** с двойки по химия и физика, въпросната селитра не е бризантен експлозив като тротила, че да го сравнява по мощност с еквивалента ядрена бомба. Има вече дадени оценки от истински експерти и те клонят към около 10% от мощноста на ядрената бомба от Хирошима.
9
1
 
2
 
! Отговори
Ковача преди 3 години
Той експерт поне един отговор даде ли е че аз не чух?!
8
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 3 години
Дааа хубаво гърми амониевата селитра.Само се чудя кой ли и е помогнал да гръмне?Но ако се окаже че не е нещастен случай,а атентат,значи става напълно безмислено да живееш в голям град.Защото големите градове са особенно уязвими на всичко.Тежко ни и горко.
7
2
 
2
 
! Отговори
Tangra преди 3 години
na men mi se vidia che pada raketa
6
8
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ВСЯКА БОМБА РАВНОСИЛНА НА ПОНЕ 1 КИЛОТОН ПРАВИ ГЪБА КАТО ГРЪМНЕ А ТУК ГЪБА НЯМАВИДАХ ВЗРИВА НАПРАВИ БЕЛИ И ЧЕРВЕНИ ОБЛАЦИ И БЕШЕ 10 ПЪТИ ПО СИЛЕН ОТ ТОВА ДА ВЗРИВЯТ ГОЛЯМА СГРАДА ЗА СЪБАРЯНЕ И НИЩО ПОВЕЧЕ
5
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корабът бил руски ... тия винаги правят гаааадости по света.
4
7
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЛЪЖАТ КАТО ЦИ-ГАНИПРИ ВЗРИВА НА ВЛАКА В БЪЛГАРИЯ ИЗГЛЕЖДАШЕ СЪЩОТОАКО ВЗРИВА БЕШЕ И С ЕДНА ДЕСЕТА ОТ СИЛАТА НА БОМБАТА В ХИРОШИМА ДА Е ЛИКВИДИРАЛ ПОНЕ ХИЛЯДИ А НЕ ПИКЛИВИ 200 БРОЯ
3
3
 
4
 
! Отговори
Киро преди 3 години
Не е така, това в Ливан още се определя, но е между 0,1 и 3 килотона тротил. "Малкото момче" е около 15 килотона. Реално може да е около 1/5. Зависи от източника, може да е и 1/4.
2
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Хирошима не е пусната атомна бомба, там краварите са пуснали една бомба много тротил омешан със уран и плутонии. Краварите все още нямат ядрено оръжие и блъфират Всеки може да омете Краварските пристанища със един тов амониева селитра. Макрон каза, че НАТО е във мозъчна смърт.
1
7
 
9
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 3 години
Този бълнува и лъже...ХИРОШИМСКАТА ВОМВА беше 16 килотоно !!Това от Бейрут има еквивалента на само 400 тона ТНТ ТРОТИЛЛ !.....ЗА ДА Е 1/4 от Хирошимската , ТРЯБВА ДА Е 4000 ТОНА !!...ТОЕСТ = 10 ПЪТИ ПО МОЩНА !!