Как американците ползват вратички, за да влязат в блокираната Европа?

Брюксел препоръчва синхронизирано прилагане на ограниченията за пътуване
6 авг 2020 15:40, Бойчо Попов
5
Как американците ползват вратички, за да влязат в блокираната Европа?
Jonne Roriz/Bloomberg

Предполагаше се, че на американските туристи ще им е невъзможно да влязат в Европейския съюз (ЕС). Това обаче не се отнася до един жител на Маями, който се радва на слънцето в Испания, пише онлайн изданието Politico.

Той е пристигнал от Флорида – щатът с с най-голям брой потвърдени случаи на коронавирус в САЩ, като е пътувал през Великобритания.

Брюксел направи от частичното затваряне на външните граници на блока, за да спре туристите от горещи точки за новия коронавирус, едно голямо шоу, отбелязва изданието. Този санитарен щит обаче е всичко друго, но не и непробиваем. Пътници от  страни с ограничен достъп, като САЩ например, могат да влязат в 26-те държави от Шенгенското пространство благодарение на пропуски, слаби правила за прилагане на карантина и различни национални политики.

Някои, като този американски турист в Испания, влизат благодарение на неясни правила за пристиганията от трети страни.

Има и други методи. Туристически агент, който работи с американци, които искат да пристигнат в Европа, казва, че по-заможните летовници използват контактите си, за да получат писма, в които се казва, че пътуват по важни дела.

Националните правителства и летищата осъществяват хаотичен контрол. Докато някои определят влизането въз основа на националността на пътуващите, други вземат решението въз основа на страната, от която пристигат туристите. Това означава, че в някои случаи хората, идващи от държава от списъка с разрешени дестинации, могат да влязат в ЕС. Така граждани на трети страни, които уж нямат достъп до Европа, преминават през държава, за която режимът е по-либерален, като например Великобритания, която все още приема посетители от САЩ.

Да изиграеш правилата

Туристът от Маями, интервюиран от изданието, е коментирал, че въпреки че идва от гореща точка за COVID-19, британските власти не са изисквали от него да се самоизолира и не са го обезпокоили по никакъв начин на летището. По същия начин са го приели и испанските служители – просто като един посетител от Великобритания, който е кацнал в Барселона. Впоследствие той е пътувал до  Валенсия и Гранада и казва, че никъде не е имало никакви проверки.

Вижте продължението на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с разрешенията е такава въртележка и врътка, че няма накъде.Картинката в крайна сметка пак остава като преди. Който идва от богати държави за него може и по втория начин. Тези, които правят правилата, са ги направили за тяхна изгода.
2
1
 
23
 
! Отговори
Отговор на заглавие преди 3 години
През Англия, как.Англия винаги е била троянският кон на америка за Европа и е играла двойна игра.
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доказват със снимка, че са евроамериканци, не афроамериканци, и влизат.Афроамериканците влизат в Африка.