Каква е икономическата перспектива пред страната ни през 2021 г.?

Бизнесанализаторът Лилия Горанова пред Bloomberg TV Bulgaria
7 авг 2020 21:15, Анисия Иванова
41
Каква е икономическата перспектива пред страната ни през 2021 г.?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Спадът в цените на недвижимите имоти в България няма да бъде толкова осезаем като в други държави. Това заяви в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria Лилия Горанова, ръководител на отдела за бизнес анализи и проучвания в SeeNews, по повод проучване сред 11 държави в ЮИЕ, сред които Албания, Босна, България, Армения, Косово, Сърбия, Словения, Румъния, Северна Македония.

Тя обясни, че значение за сектора у нас има банковата политика по отпускане на кредити.

"В момента икономическите перспективи са добри пред България. Но има риск да не успеем да възстановим БВП от преди пандемията, ако не успеем да овладеем заразата. По притеснително е, че страната ни вече бива поставена в „червени списъци“, смята Горанова.

Регионът на Югоизточна Европа (ЮИЕ) към момента е в добра позиция за справяне с кризата, която пандемията донесе. Имаме обиколка пред други по-развити икономики по различни причини, каза Лилия Горанова.

"В момента регионът губи битката в контролирането на коронавируса. Към 4-и август имаме 1231 активни случая на 1 млн. души средно за региона, докато в глобален мащаб това число е 781. В средата на юни 8 държави контролиха успешно заболеваемостта, а сега това успяват да направят само три - Хърватия, Словения и България".

България се движи близо до средните стойности със 719 активни случая на 1 млн. души.

Преди кризата консенсусът беше, че се очаква среден растеж на БВП в региона от 3.3% през 2020 и 2021 г. След това тези прогнози претърпяха драстична актуализация. В момента според актуализираните прогнози на МВФ и Световната банка е за спад с около 5%. След това през следващата година трябва да се върнем към растеж през 2021 г. между 4.7 и 5.8%.

"Словения е лидер във връзка с пакета от мерки, който е 13,4% от техния БВП за 2019 г. Средната стойност за региона е 5%, докато за Европа е 9,3%", уточни гостът. Сръбското правителството постави акцент върху монетарни мерки, намалявайки и основния лихвен процент", каза още Горанова.

На трето място се нарежда България с пакет от мерки в размер на 10,7% от БВП", посочи тя, като уточни, че повече от половината от това процентно изражение е предвидено за стимулиране и запазване ликвидността на банките.

"Не очакваме тези мерки да имат директен ефект върху икономиката", каза още тя.

"Губещите сектори от кризата като туризъм и транспорт ще доведат до спад в данъчните плащания и до фискални рискове. Повечето от 11-те държави, които сме изследвали, ще успеят да възстановят БВП през 2021 г. до нивата от преди пандемията. 4 от тях обаче няма да успеят - Словения, Хърватия, Румъния и Черна гора", обобщи гостът.

Целият разговор - във видеото
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 3 години
Срамно е да представяш в медийното пространство прогнози, по жизненоважни теми за нацията, скалъпени от дилетанти. Лицето на Лиляна издава черти на манекенка или даже нещо по-друго, което не е за форума. Всъщност тя от същия ген на Владислав Горанов ли е? Той добре се справи с нашите финанси!!! Може пък и тази да се окаже някакъв скрит талант.
31
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
*** 27.ОТНОСНО БЕТОНА ПО МОРЕТО.ОБЯСНИ МИ ЗАЩО ВСЯКА ПЕДЯ СЕ ЗАСТРОЯВА-НА ЕДНО МЯСТО НА СВЛАЧИЩЕ .НА ДРУГО УЖ ПРАВИ ПОДПОРНА СТЕНА . А ТО ХОТЕЛ.ЗАЩОТО МОРЕТО НИ Е СУПЕР.КЛИЕНТИТЕ НИ СА САМО ОТ СВРЪХ ДЪРЖАВИ.А ТИ *** БЪДИ СПОКОЕН .БГ.Е НАЙ ХУБАВАТА НА СВЕТА И ВЪРВИМ ВСЕ ПО ДОБРЕ НА ПРЕД.СЛЕД ГОДИНА ЕВРОТО.С ИЗМИТАНЕТО НА БОЙКО -НОВИ ХУБАВИ ХОРИЗОНТИ.А ТИ СЕ СКРИЙ НЯКЪДЕ ДАЛЕЧ ОТ ХУБАВАТА НИ БГ
30
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Разкажете по-добре ,как е вдигнат запора на акциите на Виваком за 1милярд /с кредит от КТБ/ който Шиши иска да продаде. Гешев къде си!
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи...с Тиква или без. Ако е с Тиква, нещата продължават да отиват на зле. Икономичексата прогноза за Тиквата и неговата мафия е цветуща, сигурни сме. Но за хората...чака ги много терзания, глад и безпаричие. Не забравяйте, икономическите последици от коронавируса тепърва предстоят.
28
0
 
11
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
Тази мацка май не владее добре иконгмиката,но у нас Това е нормално.... Какъв растеж с 5 % ,то би било добре въОбще да има растеж,макър и с 0.1 % .Сега за 2 тримесичие има спад в европейските страни до 27% ...тя растеж ...
27
1
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 3 години
До муспиТука не си прав!Преклонена глава много лесно се сече.
26
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам за вас,но аз тази държава съм я отписал.Да оставим липсата на инвестиции даже настрана,липсва реална икономика,работещите в момента са около 1 мил. От друга страна продължава и масовото емигриране.Кой ще плаща социала на малцинствените след още 10-20 г,а пенсиите ? Развъдът на *** беше успешен,с тези темпове скоро ще са над 1 мил!Давате ли си сметка,че тази държава вече е обречена? Златото го няма,горите изсечени,морето бетон,само сметища от чужд ***,и жив такъв,но нашенски....
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо хич я не бива каквото и да се бият в гърдите българите и каквито и западни партньори да я цивилизават и да и въвеждат евроатлантически цивилизационни ценности. Както е тръгнало след 50 години ще остане само географско понятие от миналото.
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България Е ,била е , и ще пребъде. Който каквото и да говори, каквито и поробители да са над нас, каквито и външни сили да се опитват да ръководят нашата политика чрез съвремените еничари. Каквото и да става, България ще Живее
23
2
 
15
 
! Отговори
СТИГА преди 3 години
Лилия Горанова - Руководител на Рекламен Одел на Кока кола , Макдоналд , Пицарии и Шкембенджийници ???И Говори за Политика в България - Медията трябва да се държи сериозно с читателите си ?
22
4
 
1
 
! Отговори
муспи преди 3 години
До тиша" - "България е колония на САЩ и Евроатлантическите ценности". Но САЩ и ЕС са еврейски колонии?! Безспорно, преклонената главичка остра сабя не сече.
21
4
 
21
 
! Отговори
У преди 3 години
Какво да очакваме от държава дето в 2020та няма нито един световноизвестен продукт, освен стени за катерене и оръжие и рози. Дето си е разбила сама предприятията за локомотиви, за кораби, за мотокари, електроиндустрия,цялото земеделие, да не може да изкопае златото си сама? Където всичко се прави по два пъти с пари назаем!Като чуем Корея, без да искаме се сещаме, че са м/у лидерите в електрониката, корабите, коли, гуми..Според Вас кой има по-големи шамсове?
20
2
 
8
 
! Отговори
Име преди 3 години
Ами ние фалираме тази година а догодина ше вампирясаме...
19
3
 
9
 
! Отговори
будата си подготвя преди 3 години
ЧЕКМЕДЖЕТАТА за GONE in 60 SECONDS
18
3
 
3
 
! Отговори
сега ремонтират преди 3 години
старите локомотиви + 10 нови на сименс купуваме = приватизация на бдж, че като го купи мама меркел да е готово и за без пари
17
0
 
0
 
! Отговори
винкел, преди 3 години
как се чувстваш като употребен
16
1
 
6
 
! Отговори
МИЛЕН преди 3 години
АБЕЕ ДО КОГА ЩЕ КРАДЕТЕ ДЪРЖАВАТА БЕ А ЗАСРАМЕТЕ СЕ НАЙ ПОСЛЕ
15
5
 
10
 
! Отговори
тиша преди 3 години
БЪЛГАРИЯ Е КОЛОНИЯ НА САЩ И ЕВРО АТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕНОСТИ
14
5
 
11
 
! Отговори
НЕЗАБАВЕН АРЕСТ преди 3 години
НА БОЙКО БОРИСОВ И ПРЕСТЪПНОТО МУ ПРАВИТЕЛСТВО. ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ И ЗА 700-те милиона, и за КТБ, и за всички останали престъпления.ПЪЛНА СМЯНА НА ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА. ВСИЧКИ ОЛИГАРХИЧНИ НАЗНАЧЕНИЯ - ВЕДНАГА ВЪН. ЗА БЪЛГАРИЯ !
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инвеститорите не искат да си влагат прите във високо рискова среда каквато е България в последните години. Затова и инвестициите са предимно от Българи помагащи на семействата си. Кой нормален инвеститор ще се захване с кривата ни администрация алчна за подкупи ?