Властите на Ливан са знаели за опасността от товара на взривилия се кораб

Проявена е безотговорност
7 авг 2020 18:49, Нели Христова
32
Властите на Ливан са знаели за опасността от товара на взривилия се кораб
Снимка: БГНЕС

Вчера стана ясно, че множество сигнали са били подавани от ръководството на пристанището в Бейрут към властите за опасния товар, който се е съхранявал на територията му. Близо 2750 тона амониева силитра стоят в основата на ужасяващия взрив, който отне живота на стотици и рани хиляди. От нови документи, получени от CNN, става ясно, че множество правителствени агенции, включително и Министерството на правосъдието на Ливан, са били информирани за "плаващата бомба"

Още по темата

Членовете на правителството и съдебната система в Ливан били добре запознати с количеството амониев нитрат, което се съхранява в скалд номер 12, както и опасността, която той крие. През 2013 година корабът MV Rhosus, който се е отправил към Мозамбик, е задържан на пристанището в Бейрут. На борда му е екипаж, съставен от руснаци и украинци, които също остават блокирани в Ливан в продължение на 11 месеца.

От Baroudi & Associates, които представляват екипажа на руския кораб през тези 11 месеца, публикуваха изявление, според което още през юли 2014 г. са изпращали писма до служители на пристанището в Бейрут и Министерството на транспорта, "предупреждавайки за опасността от материалите, превозвани на кораба". Те получили отговор още същия месец "от генералния директор на сухопътния и морския транспорт, който ги информира, че той ще изпрати официални писма до правосъдното министерство с молба да направят всичко необходимо да поправят кораба, който е в ужасно състояние".

"Освен това ни каза, че е изпратил писмо и до военноморските власти, за да направят всичко необходимо, за да поправят кораба и да избегнат потъването му", пише в изявлението. CNN се обърща към Министерство на правосъдието, Министерство на транспорта и пристанищто в е Бейрут за коментар, но така и не получава отговор.

Въпреки предупрежденията, товарът остава на пристанището.

Митническите власти многократно пишат до съда, а според документите, получени от CNN, съдът все пак отговаря на жалбите. Съдията, чието име остава неясно поради правни причини, също отговаря многократно, по един и същи начин - че корабът и товарът му "може и да не са под юрисдикцията на съда".

В четири писма, написани на ръка, от 2016 до 2017 година, съдията и неговият наследник са отговорили на служителите на митницата, че е необходимо "да обсъдят до каква степен компетентността на съда" обхваща този въпрос.

От Baroudi & Associates също така заявяват, че потенциално взривоопасният товар е бил предназначен за Мозамбик и че е доставян "по заповед на Международната банка на Мозамбик за експлозиви Fabrica De", когато е бил задържан в Бейрут. Международната банка на Мозамбик и търговската минна компания Fábrica de Explosivos de Moçambique също не отговарят на искания за коментар по въпроса. Но Директорът на пристанището Бейра в Мозамбик Антонио Либомбо отрече да е знаел нещо за руския кораб.

"Обикновено ни уведомяват преди да дойде кораб В този случай никога не получаваме известие за кораб, който идва в пристанище Бейра с тези характеристики и товар", съобщава Либомбо пред информационната агенция Lusa. Министерството на транспорта и съобщенията в Мозамбик също твърдят, че не са били информирани за подобен руски кораб.

Възможността взривът да бъде предотвратен вече възпламени недоволството на обществото към правителството в Ливан. През изманалата нощ там имаше протести, като за мнозина трагедията е поредното доказателство за неспособността на правителството и корупцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безотговорна работа най-добре е исляма да се забрани или на ислямисти да се забрани да управляват държави.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корупцията убива.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3.Пълни глупостиНе може просто да гръмне да ,но след огромен бушуващ пожар може.Каквото сам си направиш никой не може!
1
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Амониева селитра не може тъй да гръмне тия от Ливан май са задържали кораба и са почнали да правят експлозиви от Амониевата селитра и са ги пращали на ИД. След разгрома над ИД са си останали със експлозивите и накрая някой селянин е минал хвърлил е един фас и всичко си е дошло на мястото.