Сблъсъци и недоволство в Беларус, тълпата иска Лукашенко "да напусне!"

В неделя интернетът в страната бе спрян, а лидерът на опозицията се скри
Обновена: 10 авг 2020 23:22 | 10 авг 2020 23:15, Нели Христова
135
Сблъсъци и недоволство в Беларус, тълпата иска Лукашенко "да напусне!"
Снимка: БГНЕС

Още по темата

"Последният диктатор в Европа" Александър Лукашенко се опитва с всички сили да постави ситуацията в Беларус "под контрол", както той сам се изрази малко преди изборите в неделя. След като първите данни от вота бяха оповестени и от тях стана ясно, че за Лукашенко са гласували близо 80% от хората, ситуацията в страната, най-вече в столицата Минск, ескалира. Но сякаш властите в Беларус са чакали това цял ден.

За втора поредна вечер беларуската милиция влезе в сблъсъци с демонстранти в Минск, след като бе обявено, че държавният глава Александър Лукашенко е победител в спорните президентски избори, предаде Ройтерс.

Според очевидци милиционери са издърпвали демонстранти от тълпата и са ги биели с палки. Задържани са над 30 човека.

Междувременно ръководителят на беларуската служба за държавна сигурност, каза пред телевизия ОНТ, че службата му е осуетила покушение срещу основния опонент на Лукашенко Светлана Тихановска, посочи Ройтерс.

Иначе още през деня в неделя жители на Беларус споделяха видеа, как полицията и военните настъпват в големите градове. А според мониторинг групата NetBlocks, цитирана от BBC, интернетът в страната е бил спрян, а телефонната мрежа е работила на случаен принцип. Връзката била "значително разрушена" в цял Беларус и се влошавала през целия ден, създавайки "информационен вакуум". В центъра на Минск Twitter, Viber и Telegram спряха да работят, а магазините отказваха да приемат кредитни карти, тъй като плащането без интернет не може да се осъществи.

Първата мишена на властите бяха журналистите - още в 14:00 часа в неделя няколко представители на чуждесранни медии бяха арестувани. Фотографът Мстислав Чернов е приет в болницата с мозъчно сътресение, след като е пребит от полицията.

След като става ясно, Лукашенко може да запази властта си, хората излязоха да протестират по улиците. Според The New York Times напрежението ескалира, когато полицейски ван с врязва в тълпата, блокирала голям булевард в Минск, а няколко души са ранени. Тълпата започва да крещи "Отивай си!" и "Напусни!".  За да се справи с протестиращите от тук нататък, полицията използва водни оръдия, гранати, гумени куршуми и сълзотворен газ. Видеа показват насилието, което се упражнява върху хората, как те са завличани и хвърляни в черни ванове.

В Минск линейките постоянно летят из града. Няколко души вече са в интензивното отделение на болниците.

"На магистралата има бронирани автомобили и хора, които дори не са в униформи, а с дънки, тениски и пушки в ръце. Страшно е, когато не знаеш кой е бандит и кой е полицай. Ще гласувам срещу страха", казва Владимир, местен бизнесмен, който идва пред урните със съпругата и детето си. 

В други гарове част от полицаите са свалили екипировката си и са се присъединили към редиците на протестиращите срещу Александър Лукашенко, за когото се твърди, че е напуснал страната.

"Не знам кой е гласувал за него, как може да е събрал 80%?", казва 25-годишният Димитрий пред The New York Times, но ситуацията в страната е ясна. Александър Лукашенко има контрол върху преброяването на гласовете, има огромна система за сигурност и шумни държавни медии, които са непоколебими в подкрепата си към него и заглушаването и презрението си към неговите съперници.

Един от тези съперници тази година бе Светлана Тихановская, която се кандидатира след като съпругът й е арестуван. По време на своите митинги, тя събра подкрепата на близо 200 хил. души, което е изключително постижение в полицейска държава като Беларус, чието население е около 9 млн. души, а опълчването срещу Диктатора често приключва със затвор. В последните часове преди изборите съперничката на Лукашенко трябваше да се скрие на тайна локация в Минск, след като полицията арестува 8 членове на партията й.

Безпрецедентен брой гласоподаватели чуха думите на Тихановския и се появиха пред урните в неделя. А така, поне според Тихановская, фалшифицирането на изборите би било по-трудно. Но не и за добре смазаната машина на Лукашенко, чиято дясна ръка е именно избирателната комисия. Тя определи дългите опашки като "провокация", а кампанията на Светлана като "тоталитарна секта". Стотици хора бяха оставени пред избирателните секции, без да упражнят правото си на вот, след като избирателната комисия отказа да удължи часовете са гласуване.

Според независимите избирателни анкети, проведени извън избирателните секции в чуждестранните посолства, картината е друга - Лукашенко е спечелил едва 6,25% от вота, а Светлана Тихановския цели 79,69%, пишат от The Independent.

"Това със сигурност е най-големият протест, който съм виждал в Беларус, откакто Лукашенко дойде на власт", казва Дейвид Марпълс, професор в Университета в Алберта и експерт по Беларус, пред The Guardian. "Струва ми се, че цялата страна наистина се е обединила около промяната", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
7
 
8
 
! Отговори
Призовавам мистър преди 3 години
Радев да гледа видеото и пак да сипе обвинения срещу Борисов, че използва полицията да мачка.Мачка.Пълен потрес е мистър Радев, пълен и тотален резил.
30
9
 
10
 
! Отговори
България в НАТО и ЕС преди 3 години
Единствените които живеят зле в България в НАТО и ЕС са продажните ***
29
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените *** драскат и си мислят, че това не може да ги стигне: ДРУГАРЕ, гледайте хубаво клипчетата. Когато дойдат червените ТОВА ВИ ЧАКА И ВАС, нищо че сега работите за тях.
28
7
 
7
 
! Отговори
радев в затвора преди 3 години
Тълпа и блъсканица и пред Дондуков 2, искат Хибридчика да излезе за го отнесат в следствения арест
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За сатрапи......правата лопата.
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще завърши като Кадафи.
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом се провеждат такива неща,със сигурност натовски групи са нахлули и са вътре и само чакат подходящия момент,за да започнат да избиват белоруси!Белорусите да действат като Макрон и със сълзотворен газ,гумени куршуми и каквото имат по ръка,а бунтовниците в затвора или в някоя голяма зала или хале да ги затворят.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Ако един хубав ден дойде и това до за*ника ти, ще ревеш. Като ти резнат достъпа до нета, като ти забранят да влизаш на разни места, като те бият на улицата и т.н. тогава ще се сетиш срещу какво риташ.
23
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При комунизма българите живееха най-добре. С ЕС и НАТО е мизерия.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последния диктатор в Европа спечелил 80% от изборите.
21
12
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
Комунистите са безскрупулни сатрапи. Лукашенко не прави изключение.Добре е тия дето искат БСП, Радев, Черепа и пр. да си помислят пак дали искат да им спират интернета, да ги бият по улиците, да правят с тях каквото си пожелаят и да *** като мухи за кефа на диктатора.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да им съобщят на беларусите по телевизията какво се случва и да не излизат на улиците,освен по необходимост и работа,че ще ги избият лудите и агресивни майданци!
19
2
 
6
 
! Отговори
иванчо преди 3 години
хайде да не забравяме, чекойто одобрява статуквото, нарича опазването му - налагане на ред, законност и .... бла-бла-блакойро не одобрява статуквото, нарича опазването му - диктатура;и откъде се сети ЕС, че може да си отваря устата точно за тази Беларус ?!!?!?май си е по примера на щатите, ккоито редят и одобряват държавни глави почти по целия свят, без да ги питат дори ... щото, по техни думи, те носели демокрацията по света; а хората все Швейцария сочат за пример ... що ли
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ли телевизия да им обяснят какво се случва и хората да не излизат по улиците,а чуждите елементи,които не са беларусци,да ги изкарат извън страната?
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
професор в Университета в Алберта и експерт по БеларусКой е професорът експерт по България?
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пияница мистик,Обичат железните режими, а подкрепят меката мария Радев. Някой да ми обясни пажалуста.
15
11
 
5
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Този не е човек! 26г. на власт и му е малко... А някои си обичат диктаторите като путин, ким и други. Всеки народ си заслужава съдбата.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боли ме сърцето,че сега пак ще спретнат майдан в сърцето на Европа и ще загиват невинни хора,деца от Беларусия!Не мога да разбера защо се прави всичко това,а западна Европа е агресор,НАТО убива и западноевропейци и източноевропейци и по договор не трябваше да нахлуват в източна Европа изобщо,но те не спазват договора!Гледах изказване ,че се вкарват и умишлено и украински групи и групата Азов в Беларусия,за да се създава хаос,клатене на властта и се убиват братя помежду си.
13
6
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Интересно, според дрогарете комунисти когато се протестира в Беларус срещу самодържец диктатор тези протести са лоши и фашистки, а тук протестите са добри, когато са срещу един слаб и мекушав вече отолупен човечец. Обичат си диктаторите дрогарете и това е. Сигурно на мястото на Боко искат да сложат някой като Лукашенко, дето да е вечен и да побеждава с 80 и отгоре %
12
12
 
13
 
! Отговори
Вън вън вън преди 3 години
Лукашено и Радев аут, гиди комунисти!!!