В Беларус не стихват протестите след преизбирането на Лукашенко

Минск отхвърли критиките за репресии на властите
12 авг 2020 08:39, Елка Василева
70
В Беларус не стихват протестите след преизбирането на Лукашенко
Снимка: БГНЕС

Трета поредна нощ продължиха протестите в Беларус след преизбирането на настоящия президент на страната Александър Лукашенко.

В столицата Минск стотици демонстранти издигнаха барикади, докато полицията се опитваше да разпръсне протестиращите с гумени куршуми и шумови гранати. Целият център на столицата беше блокиран от спецчасти на полицията и други силови структури.

Силите на реда обискират дворове и входове на жилища, спират автомобили и задържат пътуващите в тях, носещи бяла гривна, превърнала се в символ на протестите.

Още по темата
Същевременно министерството на външните работи на Беларус отхвърли международните критики за репресии на властите срещу масовите протести и нарече неприемливи изявленията на редица европейски политици, направени след изборите.

От министерството заявяват, че са готови за конструктивен диалог по темата с всички чуждестранни партньори и за предоставяне на конкретни факти, разкриващи действителната причина за събитията.

Европейският съюз заяви, че президентските избори в Беларус не са били "нито свободни, нито честни" и заплаши да наложи санкции за отговорните за последвалото насилие.

В декларация на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел, одобрена от 27-те страни членки, се настоява за прекратяване на насилието на протестите и за незабавно освобождаване на всички задържани.

Ситуацията в Беларус ще бъде обсъдена на неформална среща на външните министри на Европейския съюз на 27 и 28 август в Берлин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари