Eвропейския съюз не е "столица на целия континент" за да наказва Беларус

Според проф. Захари Захариев изборите в страната не са манипулирани
13 авг 2020 22:50, Нели Христова
127

Каква трябва да е ролята на Европа по повод нарастващото напрежение след изборите в Беларус?

"Европа би трябвало да се занимава с ЕС и да престане да се вживява в ролята на непрескочим фактор в световните дела, и Брюксел да се вживява като столица на целия континент, използвайки санкции", коментира международният анализатор проф. Захари Захариев в студиото на Bulgaria ON AIR.

По негови думи това, което се случва в момента в Беларус, е колкото странно, толкова и логично.

"Въпреки всичко хората излизат на улицата и искат смяна на сегашния президент", каза още той.

Според него на участници в протестите са младите, интелигентните хора, които не се страхуват от действията на униформените.

"Страхът никога не е бил особен фактор. Народопсихологията на беларусите е завидно спокойна, уравновесена и добронамерена", заяви проф. Захариев.

Той посочи, че се наблюдава ефект на тапетите - старите тапети у дома започват да дразнят човек и той иска да ги смени при първа възможност. Също толкова важен е и генерационния ефект, при който новото поколeние търси своя подход.

"Нито една от тези политически сили няма своя алтернативна визия за бъдещето на страната, освен нормализиране на отношенията със Западна Европа", обясни проф. Захариев.

Според госта Беларус е изключително важна роля за Русия.

"Преди време между СССР и най-близката напреднала страна от НАТО беше на около 10 хил. км. В момента тази граница е стопена до 1000 км, ако падне и Беларус се открива цялата линия до Санкт Петербург и Москва. Русия няма да го позволи и ще бъде готова да отстъпва", заяви проф. Захариев, като добави, че Лукашенко трябва да помисли за своето оттегляне.

"На изборите не е имало манипулация, но трябва да познаваш беларусите. Едно е положението сред интелигенцията и друго сред масите - работниците, селяните, които са гарантирани, от това, което Лукашенко им дава", каза той.

Според проф. Захариев реакцията на милицията не е остра, това е в стила на съветското време.

Гостът е на мнение, че украински сценарий не е възможен, тъй като го няма този антируски национализъм, които беше свързан с противопоставянето на католици и православни в Украйна.

"Ако Лукашенко беше намерил пътя за своето мирно оттегляне и включване в управлението на страната на една нова генерация политици, това щеше да му гарантира трайно място в Пантеона на безсмъртието", добави още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
спомнете си тянанмънщо рев беше що заклинаниятогава ги смачкаха с танковее 30 години след това китай е най-силната икономика в светаако бяха успели тянанмънците китай нямаше и да е като настака че споко - ерата на наивниците дето се хващат на приказки за "демокрация"и "свободен пазар" дето едни казват кой какво ще произвежда и кой от кого да купуваголям смях - наивниците се свършват - само в българия дебилизма пречи на народа да прогледне
88
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да се сравняват беларусите с украинските фашаги. И да не забравят западняците, които за 2 седмици клекнаха пред Хитлер, че Беларус има най-големия принос за освобождението им. Така че да посипят главата си с пепел. Измислената им западна демокрация няма почва там.
87
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма кой да ги чуе западняците. С Путин шанс нямат. Евро джендърите нямат почва вече никъде.
86
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано беларусите не последват съдбата на Украйна. И на всички нас.
85
7
 
5
 
! Отговори
Национал социалист преди 3 години
Никакви китайско инвеститори.Те искат със спечелените от нас пари да си купуват дъщерите ни и да им раждат дръпнати.Това ще доведе до изчезването на бялата раса.
84
1
 
22
 
! Отговори
неутрален преди 3 години
защо тези млади и образовани не гласуваха на изборите за госпожата, абсолютно никому неизвестна, то ако така се става президент в Европа, зарежи, така се става в Африка
83
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте кой подкрепя Лукашенко.Това е БСП.Същата ,която тук води някаква война с евроатлантическа България.
82
5
 
23
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Ако ЕС беше съюз на равноправието съм за....но ЕС командвано от евреи!!!??? - НЕ
81
4
 
28
 
! Отговори
123 преди 3 години
Глобалистите ги е страх че Беларус ще се превърне в остров на спасението на Европа. Бившите съветски републики пак ще потърсят Русия.
80
4
 
15
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Бих посъветвала(лично мнение) Лукашенко да не се дърля с Русия а дори да пусне руски войски и да ги постави на западната си граница и китайски инвеститори...особено последните си знаят"работата"
79
3
 
20
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 3 години
На ЕС не и трябва ред и спокойствие. На ЕС и трябват мътни води за да лови тлъсти риби...А тоя"диктатор" Лукашенко направо им бърка в г.....а направо пред техните врати от толкова години...
78
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
беларусите са един от малкото източноевропейски народи,които запазиха макар и малко от достойнството си...за сега...останалите полша,словакия,румъния,българия въпреки великите си демократични правителства продължават да са на дъното,а населението им продължава да живее бедно и да разчита на подаяния от брюксел
77
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на западна европа са и малко полските,българските,румънските и украинските роби и затова иска и беларуските мъже и жени да ходят да им берат аспержите по полето и да им сменят чаршафите!ес ще бъде единен само и единсвено когато запдната и източната част на континента изравнят стандартите си...иначе по-добре да се разпада...
76
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС под натиск на господаря си САЩ вижда протестите във Беларус, защото Не се покоряват, а във БГ не ги вижда ....когато станеш покорен , следва затваряне на очи !
75
3
 
6
 
! Отговори
Руски преди 3 години
Беларусите не са украинци, не са националисти. Просто така, ами ако българите не знаят?
74
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Eвропейския съюз не е "столица на целия континент"да но е столица на сатана
73
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само да внимават да не стане като в украйна-една унищожена и ликвидирана държава загубила териториалната си цялост с корумпиран до мозъка на костите си елит,разрушена инфраструктура и икономика,крайна бедност на обикновения човек и планини от дългове.беларусите са умен народ и много добре да осъзнаят ситуацията
72
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
беларус е една много красива и подредена страна...а беларусите един страхотен и изключително трудолюбив и търпелив народ...само да не стане като украинците,които се оказаха от два стола на земята.
71
8
 
4
 
! Отговори
Руски преди 3 години
До Христо ХристовЗащо Брюксел трябва да плаща за всичко? Вашата корупция е вашият проблем.
70
0
 
15
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и почитания, господин Лукашенко ! Велик държавник ! Само така се действа срещу предателите и престъпниците !