Eвропейския съюз не е "столица на целия континент" за да наказва Беларус

Според проф. Захари Захариев изборите в страната не са манипулирани
13 авг 2020 22:50, Нели Христова
127

Каква трябва да е ролята на Европа по повод нарастващото напрежение след изборите в Беларус?

"Европа би трябвало да се занимава с ЕС и да престане да се вживява в ролята на непрескочим фактор в световните дела, и Брюксел да се вживява като столица на целия континент, използвайки санкции", коментира международният анализатор проф. Захари Захариев в студиото на Bulgaria ON AIR.

По негови думи това, което се случва в момента в Беларус, е колкото странно, толкова и логично.

"Въпреки всичко хората излизат на улицата и искат смяна на сегашния президент", каза още той.

Според него на участници в протестите са младите, интелигентните хора, които не се страхуват от действията на униформените.

"Страхът никога не е бил особен фактор. Народопсихологията на беларусите е завидно спокойна, уравновесена и добронамерена", заяви проф. Захариев.

Той посочи, че се наблюдава ефект на тапетите - старите тапети у дома започват да дразнят човек и той иска да ги смени при първа възможност. Също толкова важен е и генерационния ефект, при който новото поколeние търси своя подход.

"Нито една от тези политически сили няма своя алтернативна визия за бъдещето на страната, освен нормализиране на отношенията със Западна Европа", обясни проф. Захариев.

Според госта Беларус е изключително важна роля за Русия.

"Преди време между СССР и най-близката напреднала страна от НАТО беше на около 10 хил. км. В момента тази граница е стопена до 1000 км, ако падне и Беларус се открива цялата линия до Санкт Петербург и Москва. Русия няма да го позволи и ще бъде готова да отстъпва", заяви проф. Захариев, като добави, че Лукашенко трябва да помисли за своето оттегляне.

"На изборите не е имало манипулация, но трябва да познаваш беларусите. Едно е положението сред интелигенцията и друго сред масите - работниците, селяните, които са гарантирани, от това, което Лукашенко им дава", каза той.

Според проф. Захариев реакцията на милицията не е остра, това е в стила на съветското време.

Гостът е на мнение, че украински сценарий не е възможен, тъй като го няма този антируски национализъм, които беше свързан с противопоставянето на католици и православни в Украйна.

"Ако Лукашенко беше намерил пътя за своето мирно оттегляне и включване в управлението на страната на една нова генерация политици, това щеше да му гарантира трайно място в Пантеона на безсмъртието", добави още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
10
 
1
 
! Отговори
Руски преди 3 години
До АнонименВярно е, че българите са стари и бедни. Мечтаете да се върнете обратно към социализма. Но не.
68
12
 
3
 
! Отговори
Руски преди 3 години
Дядото говори глупости. Какво общо има НАТО? Всички са уморени от Лукашенко, затворът плаче за него.
67
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бе, ква е тая телевизия "Bulgaria ON AIR", тя само дето не е на руски!?
66
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно. Значи те си го искат Лукашенко, ама си протестират ей така, за разнообразие. Скучно им е на беларусите. Хубаво, че тоя *** ги познава така добре, та да ни каже меродавното си мнение. Тц, тц, тц.
65
8
 
3
 
! Отговори
334 преди 3 години
Професорче жалко, и ти си един "стар тапет", ама продължават да те показват, сякаш има на какво да ни научиш.
64
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 70"Само с пари, съчетани с явна неправда, не се постига всенародна обич." - всенародна - не, но на лeшперите и некадърните ветропоказатели - да.
63
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
въртоглавите от все страни се защитават. Уведомявайте този захар колко публикации в престижни списания има, по какво е проф. иначе просто е поредното *** га ре с титла
62
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професора ен будала. Новото поколение не търси нищо. Новото поколение ако осъществи преврата ще се пенсионира гладно и бедно. както става у нас в момента. Поради тази причина новото поколение би тртябвало да си стои кротко на опашката за безработни, а не да клати лодката. Обач1е външми манипулатори не искат такава ситуация и надъхват неумното ново поколение. Това е истината.
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само за информация на Б.Б., който знам, че чете и пише тук. В Берлин като федерална провинция управлява коалиция от леви партии, без партията на Меркел. В цяла Източна Германия левите партии са много силни. Въпреки че десетилетия наред съществува данък сред работещите от бившите западни провинции, целящ събирани на пари уж за изравняване на стандарта. Само с пари, съчетани с явна неправда, не се постига всенародна обич.
60
4
 
27
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Sichtpunkt/53Където има евроатлантически демократизатори, хората бягят от Родината си.
59
1
 
25
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 62При кризата първо си пролича неадекватността и човекомразието на брюксел, а след това и некадърността на бюрократичните тъpтеи.Факти.
58
3
 
21
 
! Отговори
Не са 80 процента преди 3 години
Повече са. Сещате се за какво иде реч, нали. А защо го казвам ли??? Ами вижте си писанията по - долу. Великите демократи, скочили да защитават демокрацията в Беларус. И кого защитават - поредните предни отряди на либерализма, обучени да свалят властта, с добро финансиране от чужбина и специална подготовка зад граница. И кой ги защитава - смачканите под чехъла на Гробаджиите лакей на хранилка. Абе смея ви се ама трябва да хвана тоягата та да ви дойде акъла в главите.
57
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В българските медии, угоднически на ЕС, ако споменат нещо за Азербайджан, за Беларус и др. страни от бившия СССР, ще е все за липса на политически плурализъм. Защо не дадете статистика и данни за реалния живот, пък и повечко снимки?Още в началото на ХХ век Ленин пише, че интелигенцията на става за основна движеща сила, защото бързо си мени мнението, не е устойчива. Тезата е взета от западните стратези и през целия ХХ век бунят държавите чрез интелигенцията.А те се ласкаят, че били напредниави!!
56
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС е такова гнусно място,че е грозно да се намесва в нормалните държави. Хората в Беларус живеят без мигранти, ромски набези, ***, нпо-терор, корона вирус, карантина и маски...
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 56 SichtpunktКъкъв умен бряй ! Тъй той така рисиждава та се прай на профисор
54
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей това дементиралите пенси русофилистични не спите бе :) от рано сте се разплюнчили :)
53
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срам и позор е, че България е част от общност, която сама не може, но пречи и на най-близките страни.При кризата с коронаквируса най-първо си пролича липсата на икономическа независимост на ЕС, липсата на реално производством което да гарантира неговата устойчивост и сигурност. Печалбите на ЕС идват от евтиния труд на Азия, не от повече ум и добра организация. Нас ни навряха за всяка бурмочка да зависим от чужбина. Глобализация значи неумение да се справяш сам и несъздаване на собствени кадри.
52
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ни занимавате с соц клoaки?
51
9
 
11
 
! Отговори
Скапан ЕС преди 3 години
Браво. Същото се отнася и за краварите. Нека осветля тежестта на тези ДВЕ ИЛЮЗОРНИ СИЛИ! Сумарно командорят не повече от 800 млн души от 7 млрд!!' все едно 1 да се репчи всеки ден на други 6, само защото пушката е в него! Колко време смята че ще издържи така, да будува и да не спи, за да не му скочат и само ще му стигнат патроните. А и другите не са с ножове. Ето това е ситуацията.
50
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашата кокошка външна мимистърка Захариева отиде ки вече на сборището на вещици и вещари да санкционират инакомислещите?