Eвропейския съюз не е "столица на целия континент" за да наказва Беларус

Според проф. Захари Захариев изборите в страната не са манипулирани
13 авг 2020 22:50, Нели Христова
127

Каква трябва да е ролята на Европа по повод нарастващото напрежение след изборите в Беларус?

"Европа би трябвало да се занимава с ЕС и да престане да се вживява в ролята на непрескочим фактор в световните дела, и Брюксел да се вживява като столица на целия континент, използвайки санкции", коментира международният анализатор проф. Захари Захариев в студиото на Bulgaria ON AIR.

По негови думи това, което се случва в момента в Беларус, е колкото странно, толкова и логично.

"Въпреки всичко хората излизат на улицата и искат смяна на сегашния президент", каза още той.

Според него на участници в протестите са младите, интелигентните хора, които не се страхуват от действията на униформените.

"Страхът никога не е бил особен фактор. Народопсихологията на беларусите е завидно спокойна, уравновесена и добронамерена", заяви проф. Захариев.

Той посочи, че се наблюдава ефект на тапетите - старите тапети у дома започват да дразнят човек и той иска да ги смени при първа възможност. Също толкова важен е и генерационния ефект, при който новото поколeние търси своя подход.

"Нито една от тези политически сили няма своя алтернативна визия за бъдещето на страната, освен нормализиране на отношенията със Западна Европа", обясни проф. Захариев.

Според госта Беларус е изключително важна роля за Русия.

"Преди време между СССР и най-близката напреднала страна от НАТО беше на около 10 хил. км. В момента тази граница е стопена до 1000 км, ако падне и Беларус се открива цялата линия до Санкт Петербург и Москва. Русия няма да го позволи и ще бъде готова да отстъпва", заяви проф. Захариев, като добави, че Лукашенко трябва да помисли за своето оттегляне.

"На изборите не е имало манипулация, но трябва да познаваш беларусите. Едно е положението сред интелигенцията и друго сред масите - работниците, селяните, които са гарантирани, от това, което Лукашенко им дава", каза той.

Според проф. Захариев реакцията на милицията не е остра, това е в стила на съветското време.

Гостът е на мнение, че украински сценарий не е възможен, тъй като го няма този антируски национализъм, които беше свързан с противопоставянето на католици и православни в Украйна.

"Ако Лукашенко беше намерил пътя за своето мирно оттегляне и включване в управлението на страната на една нова генерация политици, това щеше да му гарантира трайно място в Пантеона на безсмъртието", добави още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейският съюз ще каже за Шотландия. Ще дадем ли на Шотландия независимост, ще подкрепим ли териториалната цялост на Великобритания?Европейският съюз ще призне ли независима Шотландия?
8
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И що тия които "спокойно" си вървят по улицата са поляци латвиици естонци и тн.Кво дират у Беларус на мка си птката.Трепете ги и в плитки гробове.
7
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В YouTube e пълно с клипове с брутално насилие срещу хора които просто си вървят по улиците....Този пo'длец Лукашенко заслужава куршум или бесило.
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ти кои искаш да се развихрят ЕС Сащ и Китай ли?Бедност корупция и мизерия.
5
18
 
8
 
! Отговори
U2 преди 3 години
ТО АКО ПИТАМЕ МОСКОВСКИЯ ХРАНЕНИК ЗАХАРИЕВ ЕС ВЪОБЩЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЪЩЕСТВУВА ЗАЩОТО ПРЕЧИ НА ВЕЛИКАТА РАССИЯ ДА СЕ РАЗВИХРИ...
4
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай да не се бърка в Славянските държави тези азиатски ***.Да си седят в тпата Азиа.
3
9
 
11
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Смятам, че на много малко хора им е ясно какво става в Беларус. Лукашенко е притиснат от Изток и Запад. Зад него твърдо е само Китай, защото той е поел по неговия път на развитие.
2
5
 
10
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Според мен, протестиращите трябва да се радват, че набират все повече гласове на изборите и трябва да работят разумно за създаване на повече доверие към тях, което да ги доведе до по-добри резултати на следващите избори! Некат критикуват конструктивно управляващите, да дават предложения за реално решение на проблемите, да следят за злоупотреби и беззаконие...Не могат да претендират за бърза победа! По-добре тя да дойде бавно, но СИГУРНО! Много е важно хората да уважават тези които ги управляват.
1
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страшен руски ***. Тоя гном и с камъни да го пребият ще му е малко