Стаите за мъчения – протестиращи в Беларус разказват за ада в наказателните лагери

От видео извън сградата могат да се чуят писъците на задържаните
14 авг 2020 22:15, Нели Христова
90
Стаите за мъчения – протестиращи в Беларус разказват за ада в наказателните лагери
Снимка: БГНЕС

Шести ден протестиращите в Беларус излизат на улицата. Организации за защита на човешките права, като Amnesty International предупреждават, че сме свидетели на "широко разпространено насилие". А докато външните министри на Европейския съюз организират среща, на която ще решат какви да са бъдещите санкции срещу Беларус, властите в страната обещаха да пуснат на свобода близо 7000 души, които са арестувани през последните дни.

През изминалата нощ част от тях напуснаха наказателния център, а пред вратите им ги чакаха журналисти и техните близки. Някои от тях са толкова стресирани, че отказват да разкажат какво им е било причинено.

"Пребиват хора свирепо, безнаказано и арестуват всеки, който им падне. Бяхме принудени да стоим в двора цяла вечер. Чувахме как бият жени. Не разбирам такава жестокост", разказва пред BBC един от тях, докато показва синините си. Освободените затворници споделиха снимки в приложението за съобщения Nexta, показващи натъртените и подутите си тела, включително и наранявания на гърба и задните части. Според Amnesty International някои от тях са били събличани голи, пребивани и заплашвани с изнасилване.

"Бивши арестанти ни казаха, че наказателните центрове са се превърнали в стаи за мъчения, където протестиращите са били принуждавани да лежат в мръсотията докато полицаите ги ритат и бият с палки", "каза Мари Стътерс, директор на Amnesty International за Източна Европа и Централна Азия.

В аудиото, споделено от журналист на BBC, могат да се чуят писъците, които идват от центъра за задържане "Окрестина" в столицата Минск. Освен това, група от петима експерти на ООН по правата на човека заяви, че реакцията на силите за сигурност на мирните протести е била сурова, с честа употреба на прекомерна, ненужна и безразборна сила.

"Властите са заинтересовани само в това бързо да разпръснат протестите и да арестуват колкото се може повече хора“, казаха те в съвместно изявление.

Никита Телиженко, журналист на руския новинарски уебсайт Znak.com, също публикува разказа си за трите дни в ада на наказателните лагери. Той описва как хората лежат на пода в център, струпани един върху друг, в локви кръв и екскременти. Часове наред не им е позволено да използват тоалетната или дори са мръднат, за да сменят позата си. Той споделя, че е видял сериозно ранени хора, със счупени крайници и големи синини, които не само не получили медицинска помощ, но дори били ритани още повече от охраната.

Свидетелствата на Телиженко се потвърждават от безброй публикации в социалните медии - снимки, видеоклипове, истории. Жена от Америка споделя, че докато била на гости на приятеля си в Минск, той бил арестуван. Тя твърди, че той не просто не протестирал, а спял в леглото си, когато полицията нахлува в апартамента му и го извела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 64Би ли уточнил кое е било "Точно така в България преди 89та"?Или пишеш нова история по разкази на местан?
71
0
 
1
 
! Отговори
джапан преди 3 години
Става дума за коментара относно условията в английските затвори, което всъщност няма пряка връзка със статията.
70
2
 
1
 
! Отговори
джапан преди 3 години
Възможно е, но там не пребиват хора заради участие в мирна демонстрация. Сталинизмът още съществува, хората се борят срещу него.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предисторията на тез президентски избори бяха 33 набрани наемни охранители за коит първо казаха,че са от паравоенна охранителна групировка Вагнер,коят изпълнявала междуфирмени договори за охрана на представетелни лица от различни нива в управленията,че още внасяли смут от дейноста им в региони,които кат влиятелна сила изпращала в далечна чужбина наетите лица как професионалисти с платени разноски,авиобилети,но тез превозили с автобус кат на близко,че още тихичко били наети от други в тоз бизнес
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белорусия освободи задържаните в края на юли 32 руски граждани, които се прибраха в Русия. 33-ят има двойно руско-белоруско гражданство и остава в Минск.
67
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом като чупят, унищожават, нападат и бият полицаите, като складират тухли и камъни във входовете на блоковете, за да удрят с тях полицаите, когато се стъмни - са Герои.Щом са стресирани, принудени да стоят в двора цяла вечер, подложени на сурова, с честа употреба на прекомерна, ненужна и безразборна сила, с натъртени и подути тела, с наранявания на гърба и задните части, принуждавани да лежат в мръсотията докато полицаите ги ритат и бият с палки - са бедни и нещастни пострадали от режима деца.
66
5
 
5
 
! Отговори
ни са знай преди 3 години
Не е с голямо значение това, колко трупа ще има след това, или колко бой ще изядат протестиращите, по- важно е да се появи още един враг на Русия на западната й граница....И, ако тази Тихоновска бе застреляна, щеше ли вече да има нещо от Лукашенко???
65
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Свещен ГущерНяма такова нещо като славяни. Това са юдохазари - най- големите врагове на българите.
64
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента им не разигра сценката с коронавируса и сега му правят майданче.
63
16
 
6
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 3 години
Нормално,слвянски ценности. Те славяните по природа са злобни и отмъстителни.Те хилядолетия живееха в блатата докато ние тракийците сме имали държава и градове като Филипополис,Одесос.....при техните земи беше дива степ с необработваеми земи и човекоядци в юрти па добре че литовците,поляците и шведите им дадоха някакви наченки на държава че иначе щяха да си уринират върху седлата на конете си като в централна Азия.
62
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни лъжи. Тихоновска в изявленията си изглежда емоционално нестаблина,дрогирана може би Шмеркел и дава нещо от,което тя взима. Никой не би гласувал за тази не особено умна и емоционално нестаблина женица. ЕС прави Майдан в Беларус,Путин мина назад защото се освети с вагнеровците.
61
4
 
17
 
! Отговори
Антидемагог+ преди 3 години
"широко разпространено насилие" - да, в демократичните "кукувичи гнезда" е далеч по-финно режисирано, първо бой на улицата, после там на шокова терапия........
60
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно така в България преди 89та.
59
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо преписвате статии от американски медии, като идея даже и проучване не сте направили точно каква е ситуацията?! Само еврейски номера все излизат крещящи пред света,че са бити,ужаси, лагери,малтретирания,рестрикции...Тоя филм отдавна се изчерпа,спрете с тия и.д.иощини,само доказвате,че сте поредняит турско-западен вестник,дето ще гърми за инстанбулската конвенция след няколко седмици сигурно повече от всички други издания.Много си жалка,***!Продажница!
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми като не знаят как да протестират така е. Да бяха затворили едно две кръстовища...
57
7
 
10
 
! Отговори
Азимов преди 3 години
Насилието е последното убежище на некомпетентния.
56
7
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Е, нали "протестиращите" трябва да си заработят грантовете... а ес е в криза и ще трябва да се понапънат малко повече.
55
5
 
14
 
! Отговори
7 преди 3 години
Този път ривулюцийкъта ни мина !Малко бяха парите !
54
5
 
18
 
! Отговори
Икономиката, готин преди 3 години
В нея е разковничето. Всички трикове на социалното инженерство в "цветните революции" трябва да прикрият старателно какви стопански и социални сатъри ще бъдат размахани след "победата на демокрацията". А в програмите на беларуските опозиционери всичко си е ясно - приватизация или унищожаване на предприятия, които конкурират западните, и промяна на трудовия кодекс изцяло в полза на работодателите. Ей, не се научи тъпият плебей по света да чете как ще го работят отзад без вазелин.
53
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко странно а??? "диктаторчето"не клекна на фашистите "демократи" с простотията корона вирус и почнаха бунтовете на младите и умни от левия бряг. Питам тия къде дремаха през останалите години а точно сега се сетиха ???? Малко логиката липсва тук