Оставката на Лукашенко поискаха няколко хиляди в Минск

Демонстранти искат освобождаване на политически затворници
18 авг 2020 07:40, Петя Славова
38
Оставката на Лукашенко поискаха няколко хиляди в Минск
Снимка: БГНЕС

Няколко хиляди привърженици на беларуската опозиция се събраха снощи на нова демонстрация в столицата Минск с искане на оставката на президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес.

"Махай се!", скандираше множеството по адрес на Лукашенко, който е на власт от 1994 г. и в неделя бе преизбран за шести мандат на поста с 80 процента от гласовете според официалните резултати.

Най-малко 5000 души се включиха в протеста, който се състоя в края на един напрегнат за беларуския президент ден, предаде БТА. По-рано вчера Лукашенко бе освиркан при посещение в завод на фона на набиращото сила стачно движение.

Още по темата

Беларуската опозиция, която проведе в неделя най-голямата демонстрация в историята на страната, с над 100 000 участници, твърди, че президентът е бил преизбран с помощта на сериозни измами, и настоява властта да бъде предадена на нейния кандидат на изборите Светлана Тихановска, която междувременно намери убежище в Литва. Самата Тихановска изрази готовност да "поеме своята отговорност".

Снощи демонстрантите отидоха пред един от центровете за задържане в Минск и скандираха имената на "политически затворници", настоявайки за тяхното освобождаване. Те освен това изразиха подкрепата си за директора на Държавния академичен театър, бившия министър на културата Павел Латушко, който бе уволнен вчера, след като поискал публично нови избори и оттеглянето на Лукашенко. Според местни медии няколко актьори от неговата трупа са подали оставка в знак на солидарност с Латушко.

Сигнали в подкрепа на исканията на опозицията идваха през целия ден вчера, най-вече чрез стачки в няколко предприятия и в жизненоважни за националната икономика промишлени сектори.
"Призоваваме всички работнически колективи да се присъединят към безсрочната стачка с искане на оставката на Александър Лукашенко", казаха от щаба на Тихановска.

По-рано вчера беларуският президент бе освиркан от няколкостотин демонстранти пред тракторен завод, където произнесе реч и след това отговори на въпроси. Отказващ да отстъпи, Лукашенко повтори, че не възнамерява да се оттегли.

"Никога няма да направя каквото и да било под натиск", обяви беларуският президент и подчерта, че "докато не ме убиете, нови избори няма да има". След това Лукашенко направи уговорката, че е готов да предаде властта, след като на референдум бъде приета нова конституция, "но не и под натиск и не заради улицата".
Беларуската опозиция представи предварителния състав на Координационен съвет по предаването на властта. Инициативата бе подкрепена от Полша.

Редица западни държави дадоха да се разбере, че не признават резултатите от изборите в Беларус.
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) предложи да посредничи в бившата съветска република за започване на "открит и конструктивен диалог".

"Официално предложение за посещение на ротационния председател на ОССЕ, албанския премиер Еди Рама. . . бе изпратено до (беларуското) правителство" за среща с него и представители на опозицията, пише в комюникето. Базираната във Виена организация отново изразява своите "безпокойства за протичането на президентските избори (в Беларус в неделя), на които ОССЕ не можа (да изпрати наблюдатели), както и за диспропорционалната употреба на сила срещу мирни демонстранти, масовите арести и твърденията за (прибягване до) мъчения от страна на силите за сигурност".

ОССЕ трябва да "играе важна роля", като изпрати в бившата съветска република посредническа мисия, която "да провери резултатите от гласуването", заяви вчера говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.
Британският министър на външните работи Доминик Рааб призова за "спешно независимо разследване" от страна на базираната във Виена организация.

ОССЕ не изпрати наблюдатели на президентски избори в Беларус за първи път от 2001 г., тъй като поканите не са били изпратени навреме, отбелязва Франс прес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко ще надживее всички сорроси и все ще е президент. Народът си го обича, това е.
32
2
 
4
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Лукашеску направи една фатална грешка - заповяда на своите СС-овски банди в униформи да пребиват и убиват собствения си народ, допреди тази грешка аз бях на негова страна, но тази му грешка преобърна позицията ми на 180 градуса! Това, което изгледах от садистичните побоища над мъже и жени от почти всички възрасти ме направи негов смъртен враг! А иначе за свобода могат да се борят само хора с Души, защото свободата е храна за Душите, не за телата!
31
2
 
7
 
! Отговори
сравнението преди 3 години
Батка има едно нещо дето трябвада свършиш веднага!Обърни се към платените евроатлантическисбърканяци с един въпрос-искате ли Беларус да заприлича на някога цветуща България-днес най-бедната страна в ЕС,управлявана от евроатлантическа мафиотска клика,подкупна и фашизоидна съдебна система със спецсъдилища,разрушено селскостопанство,унищожена индустрия,демографски срив,повсеместна корупция,разбита здравна система,проституция,наркомания!Един Въпрос Батка!Кой ще иска да отговори,а.Мълчание..
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам дали хората от Европа ще подкрепят с протести законно избрано правителство,но Брюксел иска нови избори.Който не им играе по свирката е диктатор.
29
1
 
14
 
! Отговори
истината преди 3 години
Като влачиха Кадафи и го убиха ,как живеят сега?Същото стана и след смъртта на Садам.Либия беше цъфтяща страна,сега е унищлжение и разруха.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези протести са подтиквани от вън.Да питам каква работа има НАТО в близост.Обещава им се сияйно бъдеще,а после ги чака бедност и мизерия.Вижте Украйна *** и ще видите какво,,благоденствие"ви чака.Путин да помогне и да смаже главата на платените змии.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ще го влачат като Кадафи......"Няма да си жив да видиш.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Минск е 2 милиона, колкото София :) Населението в Беларус е 9.5 милиона, малък е Минск, ако се вземе съотношението на живеещите извън столицата и в нея :))
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестиращите са от натоФски държави, като Куба, филипините, бряг на слоницата и Занзибар най-много
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще го влачат като Кадафи......останаха няколко диктатора и съдбата им е предопределена.
23
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един малък минс илизат 300 000 а в софия 300 човека от тях 200 членове на бдс 50 платени и 50 заблудени и всички 300 безработни и на социални помощи. Ние работи да им плащаме а те ни пречат
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"На тоя му личи параноята."Твоята продажност е по-забележима обаче
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тоя му личи параноята.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
19, при нас мерките срещу Ковид-19 логично провокираха икономическа криза. Бацко не се подчини, не въведе мерки и икономиката му работи на пълни обороти. Сега ще му бъдат спретнати санкции, организират му стачки в най-мощните белоруски промишлени гиганти, с което гарантират икономически загуби. Иконимическите и финансови загуби на всички страни на планетата ли трябва да бъдат главният резултат от борбата с пандемията?
19
5
 
12
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
Ционистите с невиждана ярост се нахвърлиха върху Лукашенко затова че не се включи в измисленият им фарс наречен ковид-19. Докато целия свят се самоунищожаваше и изпадаше във финансова зависимост от тях участвайки в несъществуващата пандемия, Лукашенко каза на сънародниците си "Спокойно, няма такава болест, пийте си водката и си живейте живота" И хората си ходеха на хокейни мачове и си бяха ок. Няма нито един заразен и нито един заразен, камо ли умрял там. Затова сега му организират майдани.
18
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нищо общо със ситуацията тук и Беларус.Там все още се борят против диктатурата на пролетариата, а тук нашите комунисти искат да я върнат с помощта на видния революционер Че Ге Радев.
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наивници са. В Беларус не са си унищожили икономиката. За 30 години от 8 станаха 9,5 милиона. САМО В ШВЕЦИЯ И БЕЛАРУС НЯМАШЕ МЕРКИ ЗА КОВИД. Заради запазената икономика, не използването на мерки против КОВИД, искат от външна намеса да махнат Лукашенко. На 9 май 2020 година, когато тук ние носехме задължително маски навън, когато тук не ни допускаха до парковете да сядаме дори, когато дори и в Русия имаха ограничения заради КОВИД, в Беларус си имаха парад, на който, 1 процент бяха с маски
16
3
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 3Браво на Путин, готов да помогне в случай, че натовските терористи влязат в независим Беларус.Само така!
15
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е това е протест, а не като нашите баламурници и платени рекетьори.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа гради 2000 години демокрация американците дойдоха да ни учат как да я прилагаме.Дано не въведат и тпата си съдебна система която не става за нищо че цял Древен Рим ше ни се смее.