Астероид най-близо до Земята, откакто има наблюдения

Ако е имало сблъсък, нямало да има поражения
19 авг 2020 13:21, Петя Славова
15
Астероид най-близо до Земята, откакто има наблюдения
Снимка: БГНЕС

Астероид се е доближил най-близо до Земята, откакто се водят наблюдения. НАСА съобщава, че небесното тяло е с дължина от 3 до 6 метра и е преминал на 2 950 километра от планетата ни в неделя, предава Франс прес.

Ако се беше получил сблъсък, астероидът, кръстен 2020 GQ, нямаше да нанесе поражения. Но разпадането му в земната атмосфера щеше да породи огнено кълбо, метеор, обясниха в комюнике от Лабораторията за ракетни двигатели на НАСА, съобщава "Дарик".

Небесното тяло е прелетяло над южната част на Индийския океан в неделя в 07:08 ч. българско време със скорост 12,3 метра в секунда.

Астероидът е преминал на разстояние значително по-малко от геостационарната орбита от 36 000 километра, по която се движат повечето телекомуникационни спътници.

2020 GQ е бил забелязан 6 часа след като преминаването му с помощта на телескоп от обсерваторията в Паломар на Калифорнийския технически университет. Астероидът е бил наблюдаван под формата на дълга светеща диря в небето. НАСА изтъква, че небесни тела с подобни размери прелитат близо до Земята няколко пъти годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
иначе:-Вселената е необятна!!..Нещо,което нашето съзнание НЕ може да обхване и асимилира...Ето вижте снимката горе:-На нея има обекти ,намиращи се на разстояние от нас на десетина милиарда светлинни години!..Всяка една от тия "чертички" е галактика с размери стотина хиляди св.г...С милиарди звезди в нея....И това е само нищожна част от безкрайната Вселена,която успяваме да видим....Аз съм "Стреснат,трогнат,очарован"..За вас не знам..
12
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До просто са преписаливероятно си прав..Но си направих труда да направя някои елементарни сметки:.-При обявената скорост, за ЧЕТИРИ часова експозиция,да приемем,астероида е изминал 180 км.При дължината на окръжността с радиус 3000 км,която е 18840 км,астероида е оставил "диря" ,равна на 0.00955 от дъгата!..Та:-Що за "дълга диря" ще да е било това?..В най-добрия случай-само някаква ЧЕРТИЧКА на снимката...Ето защо вероятно си прав:-"Просто са преписали"..Ето защо и аз съм прав!
11
3
 
1
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Астероид със скорост 12.3км. в секунда!? Нещо никак не мога не само да повярвам ами и да си го представя....
10
2
 
2
 
! Отговори
Бат Генчо преди 3 години
Защо никой не е споменал за Бойко в коментарите!!! Опс, номер 10 печели!
9
7
 
5
 
! Отговори
аз преди 3 години
параноиците освен с маска, да си стоят в мазата-бункери в панелките. там ще са на сигурно при туршията и ракията. ще играят цял ден на карти в парната станция и ще пЦоват по боко тиквата и радеф комуниста.
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е ясен знак, че Тиквата ке падне!
7
6
 
6
 
! Отговори
Закривай... преди 3 години
Глупав свят... Или по точно глупава земя... Закривай тая прокълната планета... И да идват нови видове...
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чаааакаааме Хисти Христов да каже какво е станало в действителност!
5
1
 
8
 
! Отговори
просто са преписали преди 3 години
Телескопите обикновено седят дълго време, наблюдавайки един участък от небето и като са погледнали после, какво е снимал, са видели дългата светла диря, оставена от астероида на снимката. А не че реално е имал опашка или пушек след него. Нямам да споменавам и скоростта от 12.3 КИЛОметра в секунда. С 12 м/с са около 40 км/ч.
4
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
един момент!...."Дълга светеща диря в небето" на разстояние от 3000 километра може да остави САМО комета!Астероида е парче скала~..Ако навлезе в атмосферата,тогава ДА,ще остави диря...Но на 3000 км?Че то МКС,която е на само 400 км не оставя диря!..може и да греша,но начина,по който НАСА ни поднася "МЕНЮТО СИ", ме ПРИНУЖДАВА,БЕЗ ДА ИСКАМ,да поставям под съмнение всяка тяхна "информация"....съжалявам!
3
2
 
1
 
! Отговори
Измрял динозавър преди 3 години
И откога се водят наблюдения?
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да пада, та да се свърши тая мъка! Светът спешно ома нужда от това.
1
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и затова се развали времето и ливнаха есенни дъждове преждевременно.Какво ли. Очаква през зимата.Освен covid-19 и някой астероид,който на косъмще се размине със Земята.Затова с маска и под ключ.Правителствата освен за себе си мислят и за вас.