Лукашенко в Минск - облечен с бронежилетка и с автомат

Беларуският президент нарече протестиращите "плъхове"
132
Лукашенко в Минск - облечен с бронежилетка и с автомат
Снимка: БГНЕС

Беларуският президент Александър Лукашенко пристигна с хеликоптер в своя резиденция в столицата Минск, облечен с бронирана жилетка и държейки автомат в ръка, предадоха световните агенции.

Още по темата
Видеозапис, публикуван в близък до президентската пресслужба канал в приложението Телеграм, показва как Лукашенко слиза от хеликоптера и тръгва към Двореца на независимостта, близо до който се проведе голяма демонстрация.

На кадрите се вижда, че той носи бронежилетка и държи автомат "Калашников" без пълнител. Беларуският президент беше посрещнат от въоръжена охрана. Той нарече демонстрантите "плъхове".

В същото време около 100 000 души според оценки излязоха в Минск на 15-ия ден от протестите с искане на оставката на Лукашенко. Демонстрациите в Беларус започнаха след спорните президентски избори преди две седмици, на които държавният глава е бил преизбран според Централната избирателна комисия - резултат, който не бе признат от опозицията.

Много хора излязоха днес по улиците на Минск, носейки червено-белите знамена, превърнали се в символ на протестното движение. Демонстрантите се събраха за кратко близо до Двореца на независимостта, преди да се разотидат мирно. Повечето участници в протеста останаха на известна дистанция от резиденцията на Лукашенко, но по-малка група се доближи на 10-20 метра от сградата.

Сегашните демонстрации са най-голямото предизвикателство срещу управлението на беларуския президент, който е на власт вече 26 години.

Също днес над 50 000 литовци направиха жива верига, простираща се на 30 километра от столицата Вилнюс до границата с Беларус, за да изразят своята солидарност с протестиращите в съседната страна. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари