Плащат по 3,50 лв. за килограм мед на пчеларите, продават го по 12 лв.

Внасят от Украйна при цена от 1 долар, тръгва към Европа като български
60
Плащат по 3,50 лв. за килограм мед на пчеларите, продават го по 12 лв.
Снимка: Pixabay

Три пъти поскъпва пчелният мед от кошера до трапезата, като често качеството пада в пъти, съобщи “Труд”.

Към момента изкупната цена за килограм пчелен мед върви средно за 3,50 лв./кг.

След надценката на прекупвачи и търговци обаче в магазина го продават за 8-12 лева за буркан, обясни за “Труд” дългогодишният пчелар Илия Павлов.

Още по темата

При това качеството много често е различно, защото качественият български мед се смесва с по-евтин такъв, за да се намали цената. Реално себестойността на един килограм мед за производителя е около 5 лева на килограм, като включва грижата по пчелите, за да произведат те качествен продукт, обясни, Павлов.

Заради по-ниски стандарт и огромното производство много прекупвачи и износители купуват мед от Украйна при цена от 1 долар за килограм. Качеството е по-ниско, но след “подобряване” на продукта с български пчелен мед, той се изнася за Европа.

Основен купувач на сместа, която се води като страна на произход България, е Германия. По този начин се заобикаля квотата от 6000 тона максимален внос от Украйна, постига се ниска цена на крайния продукт и се тушират евентуалните притеснения на крайните купувачи, че медът е произведен твърде близко до авариралата през 1986 г. ядрена централа в Чернобил, обясниха производители.

Въпреки че близо 2/3 от този продукт, който вече според пчеларите не би трябвало да отговаря на “пчелен мед”, се изнася в чужбина, другите 30 на сто се продават в магазините у нас.

Качественият мед, смесите от различни партиди и този, който е с примеси от захарен сироп, вода или нишесте на пръв поглед не могат да бъдат различени един от друг. За да занесете буркан в лаборатория, трябва да сте наясно точно какви примеси искате да изследвате, а ако решите да тествате по всички показатели, това ще ви струва около 150 лева, заради което потребителите няма как реално да се ориентират в качеството, обясниха специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3.50 лв за кило е измишльотина на автора. Цената е около 5 лв от години. Който не го устройва, или чака по-слаба година и по-висока цена, или си го брандира и дистрибутира по магазините сам.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3.50 е изкупната цена на едро. И даже вече трудно се намира пазар на едро.
51
0
 
2
 
! Отговори
Земеделски преди 3 години
С зърното как е плащат ни го на 0.30ст/1кг, а хляба 1.30 за 0.650.
50
5
 
13
 
! Отговори
У преди 3 години
Баща ми беше шеф на пчеларско държавно предприятие до 89та и хитрости се правеха дори тогава, въпреки че се изнасяше на пазари, като Япония и Сингапур. За вътрешен пазар антибиотици, правеха захарни подхранвания през пашата и още тогава имаше украйнски изкуствен "мед". Сега има и наш. Всички пчелари имаха отделни семейства с друг режим, гледани без захар, подхранвани с мед ранна пролет и не ги форсираха за количество, а да направят истински чист мед. Само че е много по-малко и фин неизгодно
49
1
 
16
 
! Отговори
Гадняр преди 3 години
Както казват от "Българската" Агенция по "Безопасност" на храните: "Ние отговаряме за безопасността на храните, не за качеството."Както добре знаем, да се консумира глюкоза вместо мед е изключително безопасно...
48
0
 
12
 
! Отговори
браво преди 3 години
агенцията за закрила на потребителите пак спи. взимат милиони, а очакват аз като нормален потребител да дам 150лв за себе си за да разбера дали меда става, вместо те да го направят и после цяла България да е наясно
47
0
 
2
 
! Отговори
мхм преди 3 години
До Анонименпроизводителите на фирмите
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 33То пък вие производителите всичките осчетоводявате всичко нали :) Я не ни разсмивай.
45
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 33Като не може да се занимаваш с такива философии... Няма да определяш, колко продават меда крайно. Твоята работа е да извадиш меда и дс го продадеш на едро. Не може да си селчооо, без никакви познания в търговията обаче да имаш мнение, че видиш ли как ни лъжат. Като много знаеш продавай си сам меда. Какво държавата? Все държавата да ви оправя? Ами държавата да оправи всички бизнеси,, защото само вашите? Другите неработят ли?
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде продават по 3,5лв килограм?Нещо на фейк отиде тая статия.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купувайте от пчелари по 12лв на буркат и нямате проблеми :)
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изосуит(мед)на"Амилум"Разград на цена около 1.6 лева с ДДС с малко мед за вкус и цвят и ще искат пет лева на килограм!
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Еми аз си купувам от пчелари, дори познати но по 9-11 лв кг. Не знам кви са тия по 3,5 лв/кг
40
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми да си го продават пчеларите! Ама и те искат по 12 лв, даже и по 15-16! Ай у лево.
39
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купувайте от пчелари! Днес си купих десет буркана мед от един пчелар. Смятам да изкарам с тях зимата. От прекупвачи никога не пупувам.
38
11
 
9
 
! Отговори
Пешо Виенски преди 3 години
Нормално! Те това искат протестиращите да ни докарат тия измамници дето прокараха преди години тия закони да ограбват народа! Никога повече червени олигарси!ЕВАЛА НА БОЦЕТО И ГЕШЕВ МАЧКАЙ БОЦЕ ЧЕРВЕНИТЕ НАВЛЕЦИ!!!!
37
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 35Че той е фалшив от години, сега ли разбра? Тя цялата страна е фалшива, то само меда да беше...
36
9
 
7
 
! Отговори
Мечо преди 3 години
Защо просто не продават глюкозо-фруктозен сироп? Същото е на цвят и консистенция. Сигурно лесно може да се докара и на вкус и мирис. Медът е вреден точно колкото и захарта.
35
1
 
12
 
! Отговори
Мед от Украйна преди 3 години
Чернобилските пчели дават най много мед, по един два буркана на сезон, и то от всяка пчела.
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След алкохола и млечните продукти медът е един от най фалшифицирани те продукти!Ако е чист натурален мед(нещо което почти отсъства от родният пазар)без "захарни"подхранвания на пчелните семейства цената може да е 7-8 лева от производител на едро,на всичко останало и три(3)лева са много!