Ролята на Ким Йо Чен в Северна Корея обърква властите в Южна Корея

За едни тя има много власт, но за други това е преувеличено
26 авг 2020 20:14, Нели Христова
12
Ролята на Ким Йо Чен в Северна Корея обърква властите в Южна Корея
Снимка: БГНЕС

През последните месеци Ким Йо Чен, сестрата на Ким Чен Ун, все по-често създава заглавия в световните медии. Твърди се, че след като лидерът на КНДР й е прехвърлил още правомощия, Ким Йо Чен е втората фигура в страната с най-много власт и потенциален наследник на брат си, ако нещо се случи с него. Но според Министърът на обединението на Южна Корея Ли Ин Янг тези заключения са преувеличени.

Пред комисия от южнокорейски депутати, той бе категоричен, че няма достатъчно доказателства, че Ким Йо Чен притежава толкова власт, колкото й се приписва. Той отбелязва, че ролята й в непрозрачната политическа система на Северна Корея все още не е ясна.

Но на друга среща, пред различна комисия, министърът на отбраната Йонг Кионг-Дуо заяви, че Ким Йо Чен ръководи отдела за организация и ориентиране (OGD) на управляващата Работническа партия (WPK) в Северна Корея. Това е партийният орган, който се занимава с идеологическа индоктринация, организацията на партията и политически назначения. Управлението на OGD е един от най-важните политически постове в Северна Корея. Ако Ким наистина отговаря за него, това вероятно ще е знак за нейния нарастващ статус и власт.

Коментарът на Йонг потвърждава данните от Националната служба за разузнаване на Южна Корея, че Ким Чен Ун делегира повече от правомощията си на висши служители, които го заобикалят, включително Ким Йо Чен, заради многото стрес.

Ким винаги е била зад гърба на брат си. Преди тя бе един от водещите пропагандисти на Северна Корея, а сега член на Политбюро - висшия орган на управляващата партия в Северна Корея. Спекулациите относно нарастващата й роля в политиката водят и до съмнения в здравословното състояние на Ким Чен Ун. Обикновено той има много натоварваща програма, но няколко пъти от началото на годината изчезна от полезрението на медиите. Понякога отсъствието му траеше със седмици. Също така Ким Чен Ун води изключително нездравословен начин на живот.

Не е обичайно противоположните мнения на активни правителствени служителия като Йонг и Лий, да стават публични. Но самото разцепление не е изненадващо. Правителствените служби в Южна Корея и Съединените щати често са принудени да правят изводи за Северна Корея въз основа на много малко информация заради дълбоката секретност на Пхенян. КНДР не предоставя информация за своята правителствена и лидерска структура, която да е лесно достъпна за външния свят. Страната дори не информира гражданите си за ключови кадрови решения. В Северна Корея няма свободна преса, която да следи и отчита за промените в лидерството, правителството или в управляващата Работническа партия на Корея. Пропагандната машина на страната стриктно контролира каква информация се публикува в КНДР, като цензурира повечето съдържание, което идва от външния свят.

Йонг и Лий работят в две различни сфери на севернокорейската политика. Йонг трябва да пази Юга от Севера, а Лий трябва да води преговори с Пхенян за евентуално обединение на двете Кореи. Но макар двамата да са на различно мнение относно Ким Йо Чен, то те са на едно мнение относно Ким Чен Ун - той си остава върховния лидер на КНДР.

Съмненията относно позицията на Ким Йо Чен в Северна Корея се появяват, тъй като страната е изправена пред няколко належащи предизвикателства, които сериозно повлияха на обещанието на режима на Ким Чен Ун да подобри икономиката и жизнения стандарт на севернокорейците. Границите са затворени от месеци, за да ограничи  пандемията от COVID-19. Ядрените преговори със САЩ се оказаха безплодни. Смъртоносните проливни дъждове предизвикаха аварии в страната през последните седмици, а към КНДР пътува и тайфун.

За да обсъдят мерките срещу коронавируса, наводненията и наближаващия тайфун, Ким Чен Ун събра членовете на Политбюро. Интересното обаче е, че Ким Йо Чен не присъстваше на публикуваните снимки. Нейното отсъствие е доста необичайно. Всъщност, сестрата на лидера не се появява и на други важни срещи това лято. Но според експертите причините може да са много - болест или друг ангажимент.

Нито КНДР, нито Южна Корея съобщават защо Ким Йо Чен не е присъствала на срещите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Маршала ги направи смешните южняци да си говорят сами и само да бълвах фалшиви новини Да живее МАРШАЛ КИМ ЧЕН УН - най-великият ръководител и държавник в света ! Единсвеният, който не се над.упи на западните капиталисти и интриганти !
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДвбелияПънкар кагда ще го влачат по улиците изгладнелите корейци?
7
8
 
3
 
! Отговори
Русофил+ преди 3 години
"Ето ги любимците на нашите русофили - Кимчовци, Лукашенко и куклата Радев." - на теб май ти се ще да минем без Путин, а?......Няма как да стане!
6
2
 
8
 
! Отговори
анонимус преди 3 години
таз *** кефи! :)
5
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето ги любимците на нашите русофили - Кимчовци, Лукашенко и куклата Радев.
4
5
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КИМ ЙО ЧЕН УПРАВЛЯВА СЕВЕРНА КОРЕЯ ОТ 2014-ТА КОГАТО ПОЧИНА ИСТИНСКИЯ КИМ ЧЕН УН ОТ ЛЪЧЕВА БОЛЕСТ!!! ПОСЛЕ ДОЙДЕ ДВОЙНИКА ДАЛЕЧ ПО МЛАД И НЕХАРИЗМАТИЧЕН!!!КИМ ЙО ЧЕН ЛИКВИДИРА ДВОЙНИКА ЩОТО СЕ БЕШЕ ВЗЕЛ НА СЕРИОЗНО!! СЕГА ИМА ВТОРИ ДВОЙНИК НА КИМ ЧЕН УН!------------------УНИКАЛНОТО ТУК Е, ЧЕ ДВОЙНИЦИТЕ НЕ СА ОТ СЕВЕРНА КОРЕЯ ЩОТО ТАМ ТАКИВА ТЛЪСТАЦИ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА НАМЕРИШ!
3
4
 
5
 
! Отговори
Ким-Прас-Ун преди 3 години
Явно е прекалил с пръжките!А сестрата ми прилича на пазачка от концлагер!
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По моему,тя най-вероятно ще си остане ,,човекът в сянка'',сивият кардинал на власта.Като официален ръководител ще бъде прекалено уязвима за ,,враговете на народа''.За това ще бъде избран някой друг послушко.
1
1
 
6
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Ами не се интересуваме от мнението на неграмотници!!!!