Всяка трета консерва се изнася, основно в страните от ЕС

44% от плодовете обаче са вносни, но зеленчуците основно са български
5
Всяка трета консерва се изнася, основно в страните от ЕС
Снимка: Pixabay

Всяка трета българска консерва отива за износ, но в нея има все по-малко родни плодове. Това показват данни на земеделското министерство за дейността на преработвателните предприятия у нас, съобщи "Труд".

През миналата година само 28 на сто от продукцията от преработени плодове е продадена по магазините в страната. За страните в ЕС сме експортирали 28 на сто, а за трети страни още 8 процента. 36 на сто от сладката, компотите и замразените плодове са останали в складовете, показват данните на министерството.

Най-голям пазар навън намират продуктите от праскови. 84 на сто от готовата продукция се изнася за Европа, а у нас се продават едва 16 на сто. Става въпрос основно за плод в захарен сироп. През миналата производството му възлиза на близо 15 хил. тона при обща продукция от праскови от 15,3 хил. тона.

Същата е ситуацията с консервите от вишни. От вложени 1,9 хил. тона пресни плодове са направени 1,7 хил. тона готова продукция, като половината от нея са замразени вишни, а останалата част - компоти и сладка. Половината от тях са отишли в магазините в Европейския съюза, а 23% - в тези в трети страни, отчита МЗХГ. Преработвателните предприятия са използвали и 28,2 хил. тона череши, от които са направени 21,8 хил. тона консерви. Повече от една трета от тях - 8,3 хил. тона са отишли за износ.

Само 44% от плодовете в произведените консерви у нас са български. 37 на сто са внос от страните от ЕС, а 19 процента от трети страни, показват данните на земеделското министерство.

Малко по-добра е ситуацията при зеленчуковите консерви, при които са използвани 6,7 хил. тона зеленчукови концентрати или други междинни продукти, като 59% от тях са местно производство, 33% са доставки от ЕС и останалите 8% са внос от други страни. В страната са реализирана 80% от консервите от домати, докато при пипера износът е близо 40 на сто, а у нас са продадени 63 процента.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: износплодовеконсерви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Бойко бг консерва във всяко ес семейство.Гордеем се.
3
11
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Браво на нашите производители по времето на соца аз не съм чул да сме имали износ на консерви а сега имаме и ще се увеличава износа. Тогава хората са имали малки градини и са правили само за себе си не е имало фабрики за консерви
2
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гадняр"В България производството на плодове и зеленчуци е в колапс"Я дай малко данни които подкрепят това изказване. И като си тръгнал, дай данни за производството на технологични суровини (т.е. примерно слънчоглед за Олио, рапица за Олио, цвекло за захар, грозде за вино и пр).
1
1
 
6
 
! Отговори
Гадняр преди 3 години
Повечето консерви износ се купуват от българите в чужбина. В България производството на плодове и зеленчуци е в колапс, заради мъдрото управление на другарите от ГЕРБ. За да има такъв отрасъл, трябва да има напояване и работна ръка.