"Булгаргаз" поиска скок на природния газ с над 15%

Решението ще бъде взето окончателно на 1 септември
Обновена: 27 авг 2020 16:28 | 27 авг 2020 15:31, Камелия Цветанова
28
"Булгаргаз" поиска скок на природния газ с над 15%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага увеличение на цената на газа за септември с над 15%. Това става ясно след открито заседание на членовете на регулатора, проведено днес, на което бе обсъден доклад за внесеното заявление на "Булгаргаз", съобщават от КЕВР.

"След извършен анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада  за внесеното заявление се предлага цената на природния газ от 1 септември 2020 г. да бъде в размер на 21,51 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с действащата цена за месец август 2020 г. в размер на 18,67 лв./MWh, увеличението е с 2,84 лв./MWh, или с 15,21%", се казва в съобщението.

"Булгаргаз" иска от регулатора да утвърди цена за следващия месец, по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Предложението на обществения доставчик за цената на природния газ е съобразено с измененията в договора за доставка между „Булгаргаз” ЕАД и ООО „Газпром экспорт” от 2 март 2020 г.  Считано от 5 август 2019 г., цената на природния газ вече се изчислява всеки месец и се формира по нова ценообразуваща формула.

Във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи, дружеството „Булгаргаз“ ЕАД  е представило към заявлението справка за общото количество природен газ за 2020 г. и относителния дял на количествата за обществена доставка на природен газ, програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори.

Предложената цена включва цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ за дейността „обществена доставка и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен" в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Очаква се на на 1 септември КЕВР да приеме окончателно решение за цената на природния газ за септември 2020 г.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: ценагазпоскъпванекевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Стандарта на живот не мърда те си вдигат всичко как им падне монополисти
25
0
 
7
 
! Отговори
Кевр спиш преди 3 години
За пореден път се убеждавам , че цените в БГ знаят посока само нагоре , каквото и да се случи, за да не бъдат намалени ще измислят какво ли не. Тъжна картина. Или смятат да ги вдигнат защото така или иначе имат да връщат на клиентите си. Тъкмо да Не се налага да го правят. А Кевр от години защитава всякакви интереси, но не и на гражданите. Бивши председатели, които е трябвало да са в затвора си живеят охолно и безнаказано
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закъсяцията в Газпром е голяма, така че плащайте без да мрънкате, нали са ви освободили сега е ред вие да си платите за свободата.
23
0
 
14
 
! Отговори
Теню преди 3 години
Цял свят свалят цените но не и в БГ
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А когато Газпром намали цената , защо не се намалява и от Булгаргаз ? КЕВР са кьорави тогава и проглеждат, когато е обратно !!!!
21
0
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Тия сякаш е по- редно да се казват - Булгаргъз...
20
0
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
В БЪЛГАРИЯ АКО ИМАШЕ ПЕТРОЛ И ГАЗ КАТО В КУВЕЙТ- НИЕ ЩЕШЕ ДА СМЕ НАЙ ПАРАДОКСАЛНАТА ДЪРЖАВА -ЦЕНИТЕ НИ ВЪТРЕ В ДЪРЖАВАТА ЩЯХА ДА СА БЕЗОБРАЗНО ВИСОКИ -А ЗА ИЗНОС -В ПЪТИ ПО НИСКИ- И МОЛЯ МАХНЕТЕ КЕВР И ПЕНСИОНЕРЪТ ТАМ КОЙТО РЕШАВА КАК ДА ОГРАБИ БЕДНЯЦИТЕ ПАК!!
19
1
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
ХАХАХАХ- ПОРЕДНАТА ПАРОДИЯ В ДЪРЖАВАТА НА СКЕЧА И АБСУРДИТЕ -ДАМИ И ГОСПОДА!!- Ако Газпром Ви НАМАЛИ газът с 200%!! -То Очаквайте че няма да имате такава заплата -за да може да си платгите сметката за Парно -ахахахахха УЖАС!!! Тук Мафията иска да *** -Как? Защо? Какво ?? ЕДИН ПЕНСИОНЕР В КЕВР РЕШАВА ВСИЧЧКО -АХАХАХ ДОБРЕ ЧЕ ГАЗППРОМ ГО НАМАЛИ САМО С 40% -СЕГА ЩЕ ИМАМЕ УВЕЛИЧЕНИЕ С 80% ОТ БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГИИНА ГАЗОВА МАФИЯ! ТА ТРЯБВА КЪЩИ В ГЪРЦИЯ ДА СЕ КУПУВАТ- И ХОТЕЛИ!
18
0
 
3
 
! Отговори
мафия преди 3 години
***
17
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия свали цената на газа с 40%.Е защо тогава ни го вдигат с 15%?Ще ви кажа защо.Защото и Русия и Америка и безплатно да ни го дават, нашата държава ще продължи да ни щави,а огромната печалба ще отива в джобовете на партиите,политиците и мутрите
16
0
 
9
 
! Отговори
Изедооме преди 3 години
намалението, както Фидосова ядеше кюфтетата
15
0
 
17
 
! Отговори
11 преди 3 години
Мбууахххахахаха, и пари не върнаха, и изравнителни сметки направиха, и цената не намалиха, мммммбу юаахаха хахха!
14
0
 
19
 
! Отговори
мак преди 3 години
Чудничко. Винаги намират оправдания и 100 компонента, говорят завъртяно така, че е едва разбираемо и това им е оправдание за вдигане на цените. Ако България получи газ без пари, тия пак ще измислят начин да ни ударят по джоба.
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали се диверсифицирахме и диверсификацията намали цената на газа?Спря ли диверсификацията?Къде отиде американският газ?
12
2
 
10
 
! Отговори
Адолфо Хит преди 3 години
От толкова много словестни еквилибристики, ние хората четящи новината, не разбрахме... РУСИЯ ли увеличава цената на газа, който тя ни продава? Ако да... с колко %? Да не е защото купихме... дял от гръцки фирми?
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестиращите мекерета защо сега на са пред КЕВР! Там трябва да се хвърлят яйца, домати, тъхли четворки!
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми като сте недоволни - идете пред КЕВР с плакати и протестирайте, не да си седите в къщи пред компютрите с биричка и чипс и да плякате клавиши!
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе къде са тия, недоволните от протестите, които пречели на мирните граждани?Тук виждам само протестиращи, а по улиците жива душа няма!
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
niama nikakvo osnovanie za povdigane na cenata.oste 39 procenta triabva da namaliat cenata
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно от 1 септември ще почват оставките, ако уфсете си спомнят, че предците им са били лъвове