Летният туризъм на българина продължава до средата на октомври

Нашенецът се отправя към Гърция и Турция
11 сеп 2020 15:15, Петя Славова
20
Летният туризъм на българина продължава до средата на октомври
Снимка: БГНЕС

Чартъри ще летят до топлите дестинации в Турция като Анталия и Бодрум до средата или края на месец октомври. Това съобщи  Яна Хитова - мениджър на единствената компания у нас, която в момента организира директни извънредни полети до двата средиземноморски курорта. По думите й интересът към югоизточната ни съседка значително се е повишил след отпадането на изискването за PCR тест и 14-дневната карантина, съобщава "Монитор".

Според Хитова отпадането на административната мярка се е отразило положително на всички браншовици, които организират пътувания до Турция, тъй като тя винаги е била една от най-предпочитаните дестинации за ваканция. Влияние оказва и фактът, че месеците септември и октомври все още са благоприятни за морска почивка на юг от България, където офертите са на значително по-ниски цени. Така например за уикенд в Истанбул броим 199 лв.

"Около 800 лв. пък излиза самолетна почивка до Бодрум в 4-звезден хотел на база аll Inclusive. Подобни са и цените в Анталия", поясни тя, като допълни, че в офертата влиза и медицинска полица, в която повечето застрахователни компании включват и COVID-19.

Още по темата

Дължината на престоя в Турция ни съседка обикновено варира в зависимост от причината за пътуването. Летовниците изкарват по минимум седмица в морските курорти, докато за обиколки на културни забележителности нашенци отделят само по един уикенд.

"Според наблюдения от миналата година потребителите търсят на първо място „лукс и почивка на добра цена“, на второ място се нареждат екскурзиите и шопинг туризмът", коментира Джамал Лютви, управител на туроператорска фирма, който също работи на пазар Турция. Най-посещаваните дестинации за пазар са Истанбул и Одрин, а за летни почивки най-често се резервират за Анталия, Бодрум, Дидим и Кушадасъ.

Припомняме, че работещите хотели в Турция трябва да притежават сертификат за безопасен туризъм, който показва, че отговарят на 132 условия като ограничено самообслужване и опаковани прибори. Опасност дадено място за настаняване да понижи качеството на услугите си - няма, тъй като въпросното удостоверение трябва да бъде подновявано ежемесечно.

Докато Турция се радва на значителен брой резервации, Гърция остава на заден план. Причина за това става задължителното изискване за отрицателен PCR тест, чиято цена е около 150 лв. - сума, която значително увеличава разходите за почивка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Атанас-Велмазов преди 3 години
Миналата година бях началото на ноември в Созопол и още ставаше, за Турция септември е абсурд, жега 40 градуса и влага, октомври най-добре....
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето хора на плажовете в момента са майки с деца, които ще си тръгнат този уикенд заради 15-ти септември.
17
1
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Защо летният сезон да е само до средата на октомври? Направо до Коледа ще е тази година, за да не връщаме туристи. Такъв наплив, ти да видиш! Чудо, чудо!
16
1
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Със сигурност е красиво и на Север и интересно. Но там винаги е по-студено и бурно морето и времето, това е особено осезаемо началото и края на сезона.
15
2
 
4
 
! Отговори
само дъжд да завали преди 3 години
---и всичко приключва
14
4
 
6
 
! Отговори
циганското лято преди 3 години
Сиромашкото лято се превръща в курортен сезон - българска работа!От промяна към подмяна!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз като ви казвам, че октомври ще е големият наплив. Не знам къде ще го настаняват тоя народ.
12
3
 
2
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
След 15-ти Септември хотели предлагат суперизгодни намаления.Говоря за добри малки хотели, не за случайни измислени къщи за гости, където след като си разочарован, не можеш да си потърсиш правата в КЗП !
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
що се тъпчете само по южното и аз незнам......елате малко да разгледате Крепец, Дуранкулак, Шабла, Каварна, Балчик, Албена, Кранево.......има какво да се види и хубавото е, че няма толкова много софиянци с вирнати носове и големи претенции:)
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пиша ви и аз от Албена, НАЗДРАВЕ, времето е ПЕРФЕКТНО, водата също, влизам!!!
9
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще ви кажа една истина, работил съм на морето - германеца сутрин поздравява и се държи уважително.....българина не те поглежда и те третира кат роб, тъпче чиниите на инклузива с връх и крещи като каруцар из целия ресторант.....ей точно затова получавате и вие такова отношение на нашето море, просто софиянци сте гнусс туристи, снобби!!!
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
oктомври съм ходил на море в Албена, който иска да вярва....предната седмица бяхме, перфектна вода, чадър и шезлонг по 1 лев....утре пак ще ходим....ама пак казвам който иска да вярва и който иска да живее в софия далеч от морето, ние сме си до морето.....вие ходете по 3 часа да чакате на опашка на границата.....
7
3
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Не с печки, а с климатик на плажа. На 29 септември 2018 тръгнахме от Кушадасъ в 17 ч. и термометърът в автобуса показваше 30 градуса. Иначе слънцето грее спокойно, децата са се прибрали за училище и няма врява. Чисто и уютно, та чак ни бяха омръзнали да ни чакат да се изнесем на плажа, та да чистят. Хранене на брега на морето, рибките се виждат.Озеленени пространства...пълен релакс. Не ти се тръгва обратно.
6
7
 
14
 
! Отговори
... преди 3 години
Абре кой луд ше иде октомври месец тука на море бре!? Виж в Търция или Гърция е друго нещо! Бил съм там на 10-ти октомври и морето беше супер!
5
6
 
10
 
! Отговори
хаха преди 3 години
То никой не иска да ходи, те удължават сезона - голем СМЕХ!
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И нашето море си е екстра, докато не паднат есенните дъждове.Хем и слънцето е едно меко меко.....грее без да прежуря,хем по плажа е спокойно.Преди време още го открих това и сега редовно си правя една почивка края на септември, началото на октомври.На юг от Емине, и пак да повторя -докато дъждовете на са почнали.
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха-ха да с печка на плажа.
2
2
 
3
 
! Отговори
то не било в тиква преди 3 години
а в картуна!
1
1
 
15
 
! Отговори
Алчен Хотелодържател преди 3 години
Не до октомври - ДО Януари продължава летният туризъм!!