Хиляди на протест в Беларус, задържаните са стотици

Плътен кордон униформени обгражда президентската резиденция
Обновена: 13 сеп 2020 21:21 | 13 сеп 2020 21:21, Веселина Йорданова
128
Хиляди на протест в Беларус, задържаните са стотици

Десетки хиляди протестират днес в Беларус срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко. Опитите да бъдат издигнати барикади в центъра на града бяха осуетени от спецчастите на полицията. 

Плътен кордон униформени обгражда президентската резиденция, до която протестиращите успяха плътно да се приближат. Едва вечерта беше възстановен мобилният интернет, изключен по нареждане на властите. По последни данни, днес са били арестувани най-малко 400 протестиращи.

На този фон утре предстоят разговори в Сочи на президента на Беларус Лукашенко с неговия руски колега Владимир Путин, предаде БНР.

Още в началото на протеста бяха арестувани 250 души. Аргументът е, че задържаните са използвали знамена и други символи, които не са били регистрирани по установения ред, както и плакати с различно съдържание, включително оскърбително. 

Според очевидци 100 000 демонстранти са се включили в днешните протести.

Десетки хора, които подкрепят протестите в Беларус, се събраха пред посолството на страната в Москва.

"Голяма грешка е руският народ да подкрепя режим, който не може да бъде наречен другояче, освен фашистки. Искаме да бъде чуто мнението на народа, че с този човек не може да се говори, защото той е нелегитимен президент", сподели рускиня пред местните медии.

"Народите на Беларус и Русия винаги са били братски и затова правителството на Русия трябва да подкрепи беларуския народ, а не диктатора", сподели друга.

Масовите протести в Беларус започнаха след президентските избори на 9 август. За тях опозицията твърди, че са фалшифицирани, докато президентът Лукашенко, който е на власт от 26 години, отрича това и твърди, че зад протестите стоят чужди сили.

Утре Лукашенко трябва да посети Русия за разговори с колегата си Владимир Путин, а двете страни започват съвместни военни учения на 14 септември.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: БеларусМинскпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
8
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 105Значи въпроса тук на дневен ред е защо след като диктатора Ликашенко бие протестиращите, Макрон "жълтите жилетки", нашия посерич Бойко Борисов не бие алкохолизираните черепови наркомани, селянино ***?
98
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи Лукашенко е диктатор, така ли??Ами Макарона във Франция...............и там полицията яко бие жълтите жилетки, нали??Макарона е голям демократ, нали??Добро утро, селяни прости!!!
97
9
 
5
 
! Отговори
ПутлерКапут преди 3 години
СъвецкиПодлоги, за един долар получавате цели 85 рублички. Россия е суровинен придатък на Европа и Китай.
96
8
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 102До 102Другарю, стари са ти опорките. Немците се отказаха от Северен поток, американците лично ги натиснаха за това и не знам ако тези глупости дето ги плещш без да мислиш за връткането на кранчето се случат, кой ще е на по-голяма загуба - колхозниците или немците? Нали юнаеш че джуджето цялата икономика на страната му се върти от продажбата на ресурси. Те бне првят високотехнологични уреди, електроника, коли (Мерцедес, БМВ), нямат си нищо въщкарите освен атомни бомби и природни изкопаеми
95
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия вече е част от Руски мир. Като бъде завършен Северен Поток Германия ще е 70% зависима от руски газ. От сега нататъка ако Германия не слушка Русия ще има завъртане на кранчето ! Уморената Меркел може да последва Шрьодер в Газпром. А Гросмайстора държи за гюлетата не само Германия, а цяла Европа! Сталин: "Александър I стигна до Париж!!" Владимир Владимирович стигна до Лисабон!
94
7
 
13
 
! Отговори
Русия = Психиатрия преди 3 години
Какво ли би казал Сталин ако беше жив да види как американците ги посрещаме с хляб и сол аАлкашите се редят на опашка пред консулството ни за визи?
93
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха, еврогейовете не могат да си избършат носа и да спрът едни мигранти на гумени лодчици, а шяли да смачкат Русия.
92
13
 
12
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Напред с братска Русия!
91
15
 
7
 
! Отговори
1 Рубла = 1 стотинка преди 3 години
Дойде време да смачкаме главата на съвецката змия прикриваща се под името Руска Федерация. Не се дадохме на ромеите, след това на турците а сега е време да прекършим иАлкашите.
90
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 86Русия притежава Германия?!Хахахах..Мечти от "Ариана" ***.Стой та гледай, как бабето ще го забие на джуджето със Северен поток.
89
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта в България и колегата му диктатор в Беларус са политически трупове.
88
1
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 3 години
До АнонименЕ, призна кой на какво е способен.
87
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Франция е ад, побесняли полицаи обстрелват мирни протестиращи със сълзотворен гaз и гумени куршуми, бият наред с палки и шyтове и прибират в камиони протестиращи целите обляни в кръв. Протестиращите не могат да търпят повече глобализъм и обедняват. ТИХО! Само в Беларус има протести, в Ес протести няма. Във Франция, Германия и България протести няма. Само в Беларус и Русия има протести. В ЕС цари либерално-глобалистки рай където ***, гейове и ислямисти тичат усмихнати и хванати за ръце.
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам за Беларус как е било днес. Гледах преди дни на живо излъчваха. Ами то беше така отцепено, че сякаш е война. Имаше високи стоманени прегради и въоръжени до зъби със специални каски и щитове. Бяха явно от спец части.Тяхната жандармерия имат пред бусовете едни носачи като на мотокар-с преграда.Стъпили на нея бяха въоръжени сили. По средата се движеше бойна техника като снегорин отпред-за разделяне на тълпата.Имаше 4 вида сили с различен вид дрехи. Много тежко въоръжени.Хората бяха много.
85
2
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 3 години
До АнонименБива ги и да пленяват руснаци. За два месеца 5млн. руски пленници. Рекорд за Гинес.
84
3
 
4
 
! Отговори
мазепа преди 3 години
Ами....сто хиляди, има-няма 20 души. Освен това в Париж протестират, в София също, в САЩ бият н.е.г.р.и.т.е, Борисов и Меркел са диктатори щото са на власт десет години....Тея беларуси за 40 дни протеси, не можаха ли да счупят поне една витрина.......
83
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин е гениален. Чрез Северен Поток и мигрантите разби тотално ЕС. Винаги съм казвал, Владимир Владимирович е грoсмайстор. Тогава се смееха, вече не се смеят. А Меркел е страхлив и нерешителен политик и наскоро излезе книга, която потвърждава анализа ми. Целия немски елит е притежаван от Русия. Шрьодер сега работи в Газпром, Меркел която знае отлично руски от младежките си години в ГДР, ще го последва. За какво ви е Украйна, когато притежавате Германия?
82
1
 
2
 
! Отговори
Makedon преди 3 години
Dojde vreme Vladimir Putin da stani CAR na Slovenite denes BELORUSIJA utre Bolgarija..
81
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 години
По центъра на Париж също има стотици арестувани. Защо не пишете за това? Жълтите жилетки протестират срещу правителството от повече от година без резултат и срещу тях има ежедневни репресии.
80
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
путин е също толкова долен, колкото и меркел.това че подкрепя традиционните ценности не го прави по-добър от нея.жаден е за власт точно както и всеки друг политик.всичките са за въжето.