Хиляди на протест в Беларус, задържаните са стотици

Плътен кордон униформени обгражда президентската резиденция
Обновена: 13 сеп 2020 21:21 | 13 сеп 2020 21:21, Веселина Йорданова
128
Хиляди на протест в Беларус, задържаните са стотици

Десетки хиляди протестират днес в Беларус срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко. Опитите да бъдат издигнати барикади в центъра на града бяха осуетени от спецчастите на полицията. 

Плътен кордон униформени обгражда президентската резиденция, до която протестиращите успяха плътно да се приближат. Едва вечерта беше възстановен мобилният интернет, изключен по нареждане на властите. По последни данни, днес са били арестувани най-малко 400 протестиращи.

На този фон утре предстоят разговори в Сочи на президента на Беларус Лукашенко с неговия руски колега Владимир Путин, предаде БНР.

Още в началото на протеста бяха арестувани 250 души. Аргументът е, че задържаните са използвали знамена и други символи, които не са били регистрирани по установения ред, както и плакати с различно съдържание, включително оскърбително. 

Според очевидци 100 000 демонстранти са се включили в днешните протести.

Десетки хора, които подкрепят протестите в Беларус, се събраха пред посолството на страната в Москва.

"Голяма грешка е руският народ да подкрепя режим, който не може да бъде наречен другояче, освен фашистки. Искаме да бъде чуто мнението на народа, че с този човек не може да се говори, защото той е нелегитимен президент", сподели рускиня пред местните медии.

"Народите на Беларус и Русия винаги са били братски и затова правителството на Русия трябва да подкрепи беларуския народ, а не диктатора", сподели друга.

Масовите протести в Беларус започнаха след президентските избори на 9 август. За тях опозицията твърди, че са фалшифицирани, докато президентът Лукашенко, който е на власт от 26 години, отрича това и твърди, че зад протестите стоят чужди сили.

Утре Лукашенко трябва да посети Русия за разговори с колегата си Владимир Путин, а двете страни започват съвместни военни учения на 14 септември.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: БеларусМинскпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1 Щото не им разрешава да ровят в кофите за *** ли ? Или защото имат безплатно образование ,медицина ,защото получават редовно заплати,екологична храна и имат по 2 коли в семейство ли ? *** е този Лукашенко ,*** !
58
3
 
6
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
Държавите не могат да се управляват от избори до избори, разбирай от ден до пладне, Путин каза че признава Лукашенко. Тези дето искат демокрация, те искат слободия и анархия.
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждате ли снимката овце? Ето това е славянски протест. Тръгнали да правят протест, само да ви се хили Борисов.
56
10
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
Ако армията на се обърне в подкрепа на народа диктатора Лукашенко ще ги бие арестува и избива докато не спрат да протестират. Беларусите трябва масово да се вдигнат, иначе ги чака режим подобен на Северна Корея.Въпреки всичко накрая Лукашенко ще бъде обесен с главата на надолу от народа на Беларус.
55
5
 
10
 
! Отговори
проф. Ан преди 3 години
Това са същите папуани, които с двата пръста викаха "Времето е наше". Много ще ми е смешно да ги видя като го свалят и минат 10 години...въпреки, ще толкова прости да си разрушат икономиката и държавата са гражданите на една единствена държава в света. Африканците са си зле по рождение, ама ние ги бием с това да си сирьем в канчето с мед, от което бозаме.
54
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко никога не би си позволил да прави такива извращения с хората като налагане на мерки заради един грип и насилствена принуда за носене на намордници-лигавници както в ЕС.
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - Само Белорусия остана с Русия и не съсипа икономиката си и днес там се живее нормално.Право казваш! От фотографиите се вижда, как се радват хората на нормалния живот и възторжено се разхождат масово по улиците. Кефят се!А как в в България в ЕС и НАТО и американското партьорство, добре ли живеят българите, радват ли се на ЕС и НАТО и на американското партньорство, доволни ли са?
52
1
 
2
 
! Отговори
Къде е диктатурата преди 3 години
На Борисов, *** грозни от протестите?
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе, що не говорим за туй що става у САЩ, у Австралия, у Европа, у Китай....Е, па само у Белорусия ли има протести!?Ми у нас???
50
4
 
15
 
! Отговори
И аз бях млад преди 3 години
Протестиращите са млади и загубени! С младежки плам тези идеалистчета вярват, че ще променят света! Ще се разочароват! Лукашенка да каже на полицаите да ги понапердаши, по-леко да удрят с палките, и да ги слагат да си лягат по леглата! Добрия пeрдах възпитава и развива личността! След 20-тина години ще пораснат и ще си кажат "Боже колко глупaво съм било, добре че не падна тогава Лукашенко, а полицаите ме напердашиха и отказаха от протести и взех, че станах човек!"
49
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"България е много по-бедна и недемократична от Беларус".Бедни са бългатие, а не България. По отношение на ресурси и природни дадености България е богата в сравниение с Белорус, там имат много малко като суровини или като климат, почви, гори и води, я в България имаме в изобилие, но сме в ЕС, НАТО и сме партньори на САЩ.
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как живееха в Ирак при Саддам, и как живеят днес при демокрацията и американското патньорство?
47
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как живееха българите преди 1989та и как живеят днес при западното партньорство?
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как живеха в Либия при Каддафи и как живеят днес при американското партньорство?
45
5
 
6
 
! Отговори
Капиталист преди 3 години
САЩ и ЕС са комунисти!
44
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Беларус няма комунизъм, а дясна диктатура където властва християнството и традиционното семейство. Затова им е трън в очите. Западна Европа е по-комунистическа и авторитарна от Беларус. В Западна Европа полицаи, въоръжени като войници те обгазяват, стрелят в очите ти с гумени куршуми, пребиват те до безсъзнание, вкарват те по арестите и те съдят. В Западна Европа уволняват и не се толерират толерират критики към Сopoc, мигрантите, LGBTQ. На запад има квоти за гейове и черни.
43
1
 
8
 
! Отговори
СЕВЕРОМАКЕДОНЕЦ преди 3 години
Християнска държава е. До скоро беше и бяла. Сега какво ще стане не е ясно. 25% католици и 65% православни. Много от тях обаче са атеисти, но ходят на църква по семейна традиция - счита се за задължително. Реликт от верски разделения. В страната има повече черкви и кастели отколкото черкви и джамии в България. И двете рождества и Великдените са официални празници а и Задушниците. И в черквите и кастьола се черкуват на три езика -руски , беларуски и полски.
42
1
 
14
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До анонимен 43,И като падне Лукашенко какво, сигурно средната работна заплата в беларус ще стане като в Полша! Блажени са вярващите! По-скоро май друг сценарий ги очаква- раздържавяване, ликвидация, приватизация, реституция, емиграция и т.н. добре познати ни понятия!
41
11
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До КАКВА Е ЦЕЛТА ?БЯЛО ДА НО НЕ И ХРИСТИЯНСКОКОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА НЕ Е ХРИСТИЯНСКА!!!
40
14
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Че Лукашенко пада е ясно!За Борисов 4 след изборите Март също е ясно!