Великата пирамида в Гиза продължава да крие тайната си

Опит за разкриване прави египтолог
14 сеп 2020 17:45, Петя Славова
27
 Великата пирамида в Гиза продължава да крие тайната си
Снимка: БГНЕС

Едно от най-зашеметяващите открития в египтологията – Великата пирамида в Гиза, продължава да крие своята тайна. Дали заради мистериозни обстоятелства или заради някакви банални причини, тайната на една 30-метрова кухина в пирамидата все още не е разкрита.

Опит за разкриването на мистерията прави египтологът д-р Крис Нантън, предава БГНЕС.

Великата пирамида в Гиза е била построена за фараона Хуфу, като строителството й е продължило около 20 години. Въпреки мащабния и скъп за времето си проект, тялото на фараона така и не беше намерено вътре.

Преди пет години стартира проектът ScanPyramids, като целта му бе чрез неинвазивни и неразрушителни техники да помогне на историците да разберат как е преди повече от 4500 години е била построена пирамидата.

Две години след началото на изследванията учените съобщиха, че са открили "Голяма празнина" – интригуваща 30-метрова кухина, разположена над Голямата галерия в пирамидата. Оттогава, обаче, изследванията са в застой, и д-р Нантън, авторът на "Търсенето на изгубените гробници на Египет", не очаква скоро да има напредък по проучвателните дейности. Учените се опасяват, че съдържанието на пирамидата ще продължи да бъде скрито от очите на обществеността.

"Районът около нея е много широко разкопан, има части от Гиза, които все още не са археологически изследвани. Не вярвам от тях да излязат огромни открития", коментира египтологът в отговор на забележителната празнота, която развихри непреодолимия ентусиазъм на изследователите.

"Би ли било възможно да поставим оптична камера през стената и да видим какво има в кухината зад нея; това ми се струва решение", заяви той и добави, че е това е възможно без да се нанесат поражения на вече реновираната външна стена край кухината на пирамидата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В кухината на пирамидата има зараза ковид 20 умираш и после идват инзвънземните ..
20
5
 
7
 
! Отговори
маке преди 3 години
в кухината е погребан първия македонски цар !
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мюсюлманите, нали са много умни, като завладяват египет свалят мрамора от Пирамидите за да строят джамии и да се дупат на муамед. Представете си Великата пирамида, цялата в мрамор. Блестяла е от километри разстояние. Римляни и гърците са били поразени.
18
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тайната на Великата пирамида е, че е просто една голяма купчина камъни
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой нищо не разбира от история. Всичко това е дело на древните македонци. Просто една събота и неделя са се чудили какво да правят и хоп хванали се 30 човека и за 2 дена ги дигнали. Малко нескопосано, ама за толкоз време толкова.
16
3
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
оооо задължително някаде по безкрайните тунели пише САМО ЦСКА!
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новината е ,че няма новина!
14
8
 
21
 
! Отговори
Шменти капели преди 3 години
Пирамидите не са ги строили египтяните. Строили са ги атлантите които са живели преди около 12 хил. години и са били много напреднала цивилизация за времето си.Има и други мегалити строени от тях по целия свят които в последствие са били наследени от по късни цивилизации и са били преустроени за други нужди. Например в Ливан има мегалити които по късно са използвани от римската империя. Някой от камъните в основите на сградите тежат над 1000 тона.
13
7
 
22
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
мъка!...Как па не разбраха некои:-Голямата пирамида нито е построена от древните египтяни,нито е била предназначена за "вечно жилище" на фараона "Хуфу"!Такова съоръжение е изключително трудно да се построи ДНЕС,при всичката техника,с която разполагаме,обаче ентусиастите продължават да твърдят,че една нация,която дори не е познавала колелото и е работила само с медни сечива, е постигнала такъв връх преди хилядолетия.Хуфу просто си я е "ЗАПЛЮЛ" за негова собственост.А инерцията трудно се преодол
12
21
 
11
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Няма нищо велико в тази пирамида, само камънаци....никога не е била гробница на никакви фараони ! Туристически измишльотини за бала.мурници !
11
7
 
2
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
Ха, ха, има дренки.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааа, не, не. Не си прав.Бригадата е била турска, тоест германска, но с турски подизпълнител. Това с авантата на материали е турски патент, който доганя вкара в употреба много отдавна.
9
2
 
8
 
! Отговори
Учения от Лох Нес преди 3 години
Толкова ли не ви светна до сега . Всички тия "теории" на рази учени глави са само вятър и пушилка на въображението им. Коя от коя по зашеметяващи и сензационни. После след няколко години когато "научното откритие' загуби от сензационнста си и омръзне на хората , други учени оборват предишното "разкритие" и си измислят ново.... следват няколко години "слава" на новия велик учен...Днешно време има теории и "доказателства" за почти всичко,които са оборени, и са създадени нови.За всекиго по нещо.
8
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Египет има цял таен подземен древен град в който не се допускат никакви чужденци. Там можеш да влезеш само ако си с доказан произход.
7
4
 
25
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Тая кухина пряко доказва, че в строежа е участвала българска бригада, която е скатала малко бетонец за лични вили и нужди...
6
5
 
8
 
! Отговори
Bay Hoy преди 3 години
П.П.Ако някой ден,след мноооогооооо години, кокошки населяват апартамента ви, и намерят няколко умрели от старост в него....Какво ще означава това ?!!1. Апартамента ви е построен от кокошки, и е гробница?!2. Кокошката намерена в апартамента ви е Фараон ?!3. Изследователите направили предходните закключения са пълни дЕб_ИлИ_ !!!
5
5
 
17
 
! Отговори
Bay Hoy преди 3 години
Мислех, че не са останали *** на този свят, които още си мислят пирамидите за гробници !!!Това са съоръжения създадени с друга цел!Впоследствие употребени - комуто както му е угодно!Четете и се учете - незнанието е порок!
4
2
 
3
 
! Отговори
Това е преди 3 години
За тази цел си имаме разследваща журналистика.
3
5
 
2
 
! Отговори
Това е преди 3 години
Проход към други вселени. Ако го отворят, ще нахлуят ужасно разумни чудовища.
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И мафията ГЕРБ продължава да крие тайните си, но по миризмата взеха да се издават!