ЕП няма да признава Лукашенко за президент след 5 ноември

Евродепутатите призоваха за санкции на ЕС
17 сеп 2020 16:26, Елка Василева
49
ЕП няма да признава Лукашенко за президент след 5 ноември
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент прие резолюция, в която отхвърля официалните резултати от „така наречените президентски избори“ в Беларус, проведени на 9 август тази година, тъй като тези избори са били проведени в „явно нарушение на всички международно признати стандарти“.

След изтичането на мандата на сегашния авторитарен лидер Александър Лукашенко на 5 ноември Европарламентът вече няма да го признава за президент на страната.

Евродепутатите приветстваха създадения неотдавна Координационен съвет като „временно представителство на хората, настояващи за демократични промени“ в Беларус, отворено за всички политически и социални заинтересовани страни.

Още по темата

Евродепутатите призоваха за санкции на ЕС срещу групата лица, отговорни за фалшифицирането на изборните резултати, насилието и репресиите в Беларус, включително президента Лукашенко, и призоваха държавите членки на ЕС да приложат незабавно тези ограничителни мерки в тясно сътрудничество с международните партньори.

Евродепутатите също така остро осъдиха масовите арести и продължаващите жестоки репресии срещу мирни демонстранти, лидери на демонстрации и журналисти в страната, на фона на множеството сведения за изтезания, сексуално насилие и малтретиране в центровете за задържане и затворите.

В резолюцията накрая се подчертава важният принос на видни жени членове на опозицията, под ръководството на Светлана Тихановская, Вероника Цепкало и Мария Колесникова по време на протестите. В нея се изисква незабавното освобождаване на арестуваните членове на Координационния съвет и всички произволно задържани по политически причини лица.

Текстът отбелязва, че много граждани на Беларус считат Светлана Тихановская за победител в президентските избори и за новоизбрания президент на Беларус.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плаши Пейо гаргите.
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 3 ноември и ЕС няма да бъде признаван от Тръмп и Путин. Жална ви майка либералчета! Меркел, Макрон и васалите им да приготвят лубрикантите.
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС са като Ватикана.Сърдят се, но нищо не могат да направят.
1
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бесило само за такива. Без обяснения и приказки.