Скандал: Световни банки перат мръсни пари на олигарси и наркокартели

Над 2500 документа показват, че банките са знаели за престъпните схеми, но не са реагирали
21 сеп 2020 20:00, Нели Христова
94
Скандал: Световни банки перат мръсни пари на олигарси и наркокартели
Снимка: БГНЕС

Най-голямата британска банка HSBC е позволила на измамници да прехвърлят милиони долари в целия свят, дори след като разбрала за престъпната схема, съобщават от BBC. Това става ясно от изтичане на близо 2000 доклада за подозрителна дейност, които са били изпращани от различни финансови институции. Всъщност, не само HSBC е замесена в скандала, а множество от най-големите банки в света, които са позволили престъпници да прехвърлят мръсни пари по цялото земно кълбо.

Документите също така показват и как руски олигарси използват банките за да избегнат санкции, които имат за цел парите им да не стигнат до Запада.

Файловете на FinCEN представляват повече от 2500 документа, повечето от които са файлове, изпратени от банките до американските власти между 2000 и 2017 г. Те изразяват съмнения в това, което клиентите им правят с парите си. Тези документи са едни от най-строго пазените тайни на международната банкова система. Банките ги използват, за да докладват за подозрително поведение, но те не са доказателство за неправомерни действия или престъпления.

Първо файловете изтичат в Buzzfeed News, а след това са споделени с група, която обединява разследващи журналисти от цял свят. Тя ги разпространи сред 108 новинарски организации в 88 държави. Стотици журналисти преглеждат плътната техническа документация, разкривайки някои от дейностите, за които банките биха предпочели обществеността да не знае.

Ето какво откриват те:

  • Британската банка HSBC е позвола на измамниците да прехвърлят над 80 млн. долара крадени пари, дори и след като е научила за престъпната схема.
  • JP Morgan позвола на компания да придвижи над 1 млрд. долара през лондонска сметка, без да знае кой я притежава. По-късно банката открива, че компанията може да е собственост на мафиот от списъка с 10-те най-издирвани хора на ФБР.
  • Доказателство, че един от най-близките сътрудници на руския президент Владимир Путин е използвал банката Barclays в Лондон, за да избегне санкции, които са били предназначени да го спрат да използва финансови услуги на Запад. Той е прехвърлил близо 60 млн. паунда между 2012 и 2016 година. Тази практика е започнала, след като братята му са били санкционирани. Част от парите са били използвани за закупуване на произведения на изкуството. Аркати Ротенберг познава президента на Русия още от детството си.
  • Съпругът на жена, която е дарила 1,7 милиона британски лири на управляващата Консервативна партия в Обединеното кралство, е бил тайно финансиран от руски олигарх с тесни връзки с президента Путин.
  • Обединеното кралство се нарича "юрисдикция с по-висок риск" и е сравнено с Кипър от подразделението за разузнаване на FinCEN. Това се дължи на броя на регистрираните във Великобритания компании, които се появяват в SAR. Над 3000 компании във Великобритания са посочени във файловете FinCEN - повече от която и да е друга държава.
  • Централната банка на Обединените арабски емирства не реагира на предупреждения за местна фирма, която помага на Иран да избегне санкциите.
  • Deutsche Bank прехвърля мръсните пари на групировки за пране на пари и организирана престъпност, терористи и наркотрафиканти.
  • Standard Chartered прехвърля пари в брой за Арабска банка повече от десетилетие, след като сметките на клиенти й в йорданската банка бяха използвани за финансиране на тероризма.

Документите на FinCEN са по-различни от други скандали като Paradise Papers и Panama Papers, които потресоха цял свят, защото не идват от два или три източника, а от десетки банки.

От международния консорциум изтъкват, че банките са боравили с подозрителни транзакции на доказани престъпници от цял свят и олигарси като украинеца Игор Коломойски и анголката Исабела Дос Сантос. Сред споменатите имена е и това на Ружа Игнатова - издирваната българката, която  предполагаемо е придобила 4 милиарда долара на инвеститори от цял свят чрез схемата за фалшива криптовалута OneCoin. 137 милиона долара, свързани с OneCoin са минали през нюйоркската банка „Мелън“.

Без да бъдат проверявани от големите банки, мръсните пари разрушават мечти и животи от Украйна до Съединените щати, от Тунис до Туркменистан, изтъкват от консорциума социалния аспект на проблема.

Те изтъкват редица потенциално подозрителни дейности, включващи компании и физически лица, а също така повдигат въпроса защо банките не са реагирали, след като са забелязали тази подозрителна дейност?

 


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
24
 
! Отговори
славянин преди 3 месеца
Ха добро утро, наспахте ли се!?
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тиквата изгорЕ !