Тъжният опит на български проститутки в Германия: Чувствах се безкрайно мръсна

С други професии никога не бих изкарвала толкова пари, признават те
23 сеп 2020 22:00, Елка Василева
139
Тъжният опит на български проститутки в Германия: Чувствах се безкрайно мръсна
Снимка: архив, БГНЕС

И трите са от България. Дошли са в Германия с различни планове. Свързва ги единствено желанието да изкарат пари за семействата си у дома. Германски медии разказват историите на три проститутки от България.

 Техният опит е тъжен, но и поучителен. И навярно може да бъде полезен за всички онези, които биха тръгнали по стъпките им. За три жени от България разказват германското списание "Фокус" и обществено-правното радио "Дойчландфунк", което в 25-минутно предаване представя и историята на българката Дана, предаде Дойче веле.

"Чувствах се безкрайно мръсна"

"Отведоха ме на третия етаж в една къща. Там един мъж ми взе всички документи и ми съобщи, че оттук нататък трябва да работя на това място. Каза, че ако искам скоро отново да видя децата си, трябва да я върша тази работа. А аз не познавах никого, не знаех нито дума немски, нямах и пари. Последните си 100 евро дадох за транспорта. Когато разбрах къде съм попаднала, нямах сили за друго, освен да плача. Много ме беше страх, защото такова нещо досега бях виждала само по филмите. Исках единствено да умра, да се хвърля от третия етаж. Исках всичко да свърши. Знаех, че не желая да живея така, чувствах се безкрайно мръсна."

Още по темата
Авторите на радиопредаването поясняват, че Дана има три деца, за които се грижи майка ѝ в България. Дошла в Манхайм, за да работи като чистачка - познати от селото ѝ обещали работа в някакъв хотел. Като самотна майка без никакво образование това ѝ се видяло добър шанс.

Жените от Румъния, България или Унгария са "евтината стока" на пазара за платена любов в Германия, посочват авторите на предаването и цитират експерти, според които около 150 000 жени от Източна Европа предлагат в Германия сексуални услуги.

Една от тях е и Ивелина - също българка, също майка на три деца, пристигнала да търси по-добър живот в Германия. Мъжът ѝ я пребивал от бой, тя избягала от него и се захванала с проституция в България. В германския град Некарщат дошла преди десет години. И тук обаче животът на Ивелина не е никак розов. Тя работи в най-долния сегмент на професията, обслужва клиенти в задните стаички на съмнителни заведения, при това за смешни суми от по 5-10 евро. Каквото успее, изпраща на децата си.

Пред "Дойчландфунк" Ивелина разказва: "Трябва да се грижа за децата си, докато си стъпят на краката. Много ми е тежко, толкова искам да съм с тях, да ги прегърна и да ги целуна. Те все ме чакат, а аз всяка седмица ги лъжа отново и отново, че още тази или идната седмица се прибирам. А трябва да изкарвам пари".

В предаването на "Дойчландфунк" представители на хуманитарни организации разказват подробно за неволите на чуждестранните проститутки в Германия. За сивата зона между доброволната и принудителната проституция, за липсата на здравни и социални осигуровки, за лошата хигиена, за наркотиците и насилието, които са всекидневие в т.нар. квартали на червените фенери.

"Като чистачка никога не бих изкарвала толкова пари"

Третата българка крие истинското си име. Списание "Фокус" я нарича Наталия. 30-годишната жена работи в публичен дом в Мюнхен. За професията си, която упражнява от 26-годишна възраст, казва, че е тежка и изисква стоманени нерви.

"Но с други професии, примерно като чистачка в хотел, никога не бих изкарвала толкова пари", обяснява жената. Всички в България обаче мислят, че тя наистина работи като чистачка. Наталия също издържа две деца в България, където за момчетата на 15 и 11 години се грижи майка ѝ. "Когато понякога изпратя повече пари, просто им казвам, че съм си намерила допълнителна работа", разказва Наталия.

Наталия много иска децата ѝ да имат по-добра перспектива, защото тя самата е отраснала в много бедни условия. И в момента живее на ръба, тъй като публичните домове в Мюнхен доскоро бяха затворени заради пандемията. Наталия изхарчила спестяванията си и натрупала големи дългове, но и сега се тревожи за бъдещето, тъй като клиентелата рязко е намаляла.

На помощ ѝ се притекли правозащитници от мюнхенската организация "Mimikry", които дори ѝ помогнали да вземе помощ за безработни. "Винаги сама съм си изкарвала парите и знам, че в живота нищо не ти се дава даром. Въпреки това камък ми падна от сърцето, когато получих право на социални помощи", казва жената пред репортерите на списание „Фокус“.


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Индексът на развитие на България до голяма степен се определя от споменатите в статията жени и техните роднини, които свалят драстично показателите в някои категории. Ако се вземат предвид само етническите българи, сигурно резултатът ще е доста по-оптимистичен. Ако пък по някакво чудо индо"българите" изчезнат или поне намалеят драстично, то и индексът на развитие ще се покачи драстично, включително и по отношение на доходите на българите.
59
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Я питайте българските земеделци или животновъди дали не са бедни, отчаяни хора които биха се продали на безценица. Какво ми давате за пример разни юристи, зъболекари или лекари на частно. Все пак ако не са българските земеделци и животновъди няма да има какво да ядете. България като цяло е една бедна, отчаяна държава, твърдо на последно място в ЕС.
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 67 чукча

Няма никакво внушение, но всеки си крещи от неговата камбанария като "завършилите и реализиралите се", за които явно други не съществуват или "чувстващите се омърсени", но твърдо работещи като проститутки в статията, които се оправдават с децата си, както и повечето у нас.
57
6
 
15
 
! Отговори
до 71 преди 4 месеца
"за внушението, че българите/българките са необразовани, бедни, отчаяни хора, които се продават на безценица."

Да, в голямата си част българите/българките са "необразовани, бедни, отчаяни хора, които се продават на безценица". Не говорим за това че някой се изучил, реализирал и т.н., а за това че като индекс на развитие България е в дъното.
56
2
 
9
 
! Отговори
67 чукча преди 4 месеца
писател, не читател. Явно чукча не разбрал, че не става въпрос за професията, а за внушението, че българите/българките са необразовани, бедни, отчаяни хора, които се продават на безценица. В поста под теб се дава малко информация за "другата България", която няма нищо общо с написаното в статията.
55
6
 
6
 
! Отговори
Теди преди 4 месеца
А какви проблеми имат проститутките и сутеньорите - полицаите и прокурорите могат много добре да им обяснят защо разврата е престъпна дейност ,не морал и не е никаква работа всъщност е незаконната дейност . Лъжат ви и вие им вярвате, но истината е съвсем друга и много хора изобщо и не подозират какво престъпление се крие зад лъжите
54
3
 
22
 
! Отговори
Теди преди 4 месеца
Проституцията не е работа , а сутеньорите и съдържателите на бардаци мамят жените и момичетата, че било работа и всички смятат така. Около проституцията винаги ще има всякакви проблеми, защото е редно да имаш дом и семейство, не да ти се търкалят разни пияници върху теб по бардаците за да задоволяват похотта си.
53
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До реализираната по-долу, която се чувствала омърсена от статията.. От какво си омърсена, то си има и германки, които я упражняват професията. Просто източноевропейките са по-красиви, а и в леглото са по-добри и им взимат занаята, а пък и като цяло всички жени са к...и
52
2
 
35
 
! Отговори
D. преди 4 месеца
До До 46 и 49
Моите поздравления за твоето становище. Завърших 5-годишно училище с преподаване на немски език и първата ми професия в живота беше преводач с немски език. Работех с немско-говорящи западно европейци, в по-голямата си част с немци от ГДР и от ГФР. Мога да кажа, че те ни уважаваха като нация и като търговски партньори. Защо DW пуска такива грозни статии, си остава загадка за мен.
51
0
 
15
 
! Отговори
D. преди 4 месеца
До Според DW,
Ами журналистите търсят сензации. Какво сензационно има в живота на един обикновен емигрант? Вземаш работа, когато ти предложат, работиш, докато имат нужда от теб или докато могат да си позволят.
50
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще доживеем ли Дойче Веле да напише ПОНЕ ЕДНА статия за тъжния опит на етническите българи в България с роднините на гореспоменатите онеправдани "труженички"?
49
4
 
17
 
! Отговори
до 60 преди 4 месеца
Какви глупости говоря, от моя блок познавам 2 българки, които бяха пpocтитутки в Холандия
48
2
 
17
 
! Отговори
гост преди 4 месеца
В свободното си време немските пенсионери обичат да играят шах. Понеже шахът е игра за ерудити, те трудно успяват да си намерят партньори измежду местните възрастни дами. Ето защо, за целата най-желани са еротичните български жрици от ромски произход. Те са много силни в дрвената игра, понеже самата тя произхожда от прародината им. Така да се каже те са закърмени с нея.
47
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мисля че е редно да последваме примера на американците и тези от етноca да ги наричаме индoбългapи както в САЩ ясно разграничават american от african american
46
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо не уточняват, че и трите са ромки?
Би трябвало съответните наши дипломати да изискват това уточнение да се прави в чуждестранните медии.
45
5
 
25
 
! Отговори
До 46 и 49 преди 4 месеца
Живея в България, господа, образована бяла жена съм и работя квалифицирана работа. Изразих възмущението си от поредния пасквил на DW, който омърсява моята родина. Не се разбра - Вие радвате ли му се?
Също моля да използвате учтива форма на обръщение, когато пишете до непознат.
Благодаря за вниманието и лека нощ.
44
4
 
15
 
! Отговори
гост преди 4 месеца
Германските пенсионери не търсят българските жрици за това, за което всички си мислите. Най-често те искат от тях да им сготвят една топла шкембе чорбица, както само българките могат, съчетана с вкусна и питателна мусака - за второ. Може и малко компот от сини сливи за десерт. Старите хора обичат компоти.
43
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези и трите са от eтнoca, но иначе си е пълно с българки, които упражняват професията.
42
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Унгарките не ги намесвайте, те си имат поле за изява в пopнo филмите, все пак много от световноизвестните пopнo актриси са унгарки и много от филмите за европейския пазар се снимат в Унгария.
41
3
 
11
 
! Отговори
Нюкясъл Ливърпулски преди 4 месеца
А в Англия поне 4-5 румънски, молдовски и пр. мурвета ми се преставяха за българки. Те не знаят от къде съм, аз, разбира се, не им казвам и всичко е на 6. Но другите им клиенти няма как да се сетят. Добре, че са все симпатични и работят добе, та не излагат страната. Нейсе, *****ляци да има, те са утехата в трубни дни, ако остане човек самотен и в емиграция (доста неприятно усещане).